zenesz_logo.png



– NÉMETH TAMÁS – A Meinl öt darabból álló új digitális percussion pedál sorozatát kaptam meg tesztelésre.

A Meinl Stomp Box nem új név a Meinl Percussion kínálatában. Már létezett MPS1 és MPDS1 kóddal kétféle termék is (korábban írtam is róluk itt a lap hasábjain). Az MPS1 egy analóg pedál, ami egy piezzo hangszedővel van ellátva, hogy lábunk dobogását visszaadja, felerősítse, ezáltal például egy szólóban játszó gitáros (one-man band) könnyedén tud némi tempót, ritmust, lüktetést adni játéka mellé. Az MPDS1 ennek a digitális változata. Ezen a pedálon több hangszín közül választhattunk már. Csörgő, hi-hat, lábdob, pergő stb. Ezt a pedált váltotta fel az idén egy egész sorozat. Mindegyik digitálisan generált hang (csörgő, lábdob, hi-hat stb.) külön pedált kapott.

Stompbox Lifestyle ALL 750 crop

 

A termék (illetve most már termékek) létrehozásának igényét az hozta, hogy ha mindkét kezünk foglalt valamivel, például gitározással, esetleg cajonozással (ad absurdum dobolással), akkor a lábunkkal kisegítve magunkat, még plusz hangot hozzáadhassunk a magunk által keltett zenei szövethez. Az MPDS1 öt előre programozott hangmintát és egy magunk által beállítható hangnak fenntartott helyet tartalmazott. Mindezt egy pedálon. A koncepció jó volt, de fel is vetett problémát. Ha egy dalon belül egyszerre több hangot is szerettünk volna használni – mindkét lábunknak feladatot adva ezzel – némileg akadályba ütköztünk volna, hacsak nem vásárolunk meg többet a MPDS1-ből. Így most minden hang külön pedálra került, így jött létre az új Meinl Percussion Digital Stomp Box sorozat.

STB1 web main 650x

STB1 KICK

Minden egyes pedál más-más előre programozott ütőhangszer hangot tud megszólaltatni. Mindegyik modell 6,3-as jack kimenettel rendelkezik, amivel bármilyen PA rendszerhez csatlakoztathatjuk, valamint egy nagy PUSH gombbal, amivel meg lehet szólaltatni a programozott hangot és ez a hang minden zenei stílusban megállja a helyét – a gyári leírás szerint. Mindegyik pedál más színű feliratozással van ellátva, így minden hanghoz egy szín van hozzárendelve, így használat közben egy rápillantással meg lehet különböztetni az egyes példányokat.

Lássuk a lehetőségeket!

 

 KICK néven fut a lábdob hang STB1 kóddal, fehér felirattal

 

 STB2 COWBELL – kolomp hangot szólaltathatunk meg a lila feliratú pedállal

 

 STB3 CLAP – taps hang, zöld feliratú pedállal szólal meg

 

 STB4 TAMBO – Tamburin, vagyis csörgő megszólaltatására való pedál, kék felirattal

 

 STB5 HIHAT, vagyis lábcin hangú pedál, sárga színnel


A masszív, alumínium házzal rendelkező pedálok működéséhez 2 db AA elem szükséges, melyek megtalálhatóak a dobozban, a pedálok alját csúszásmentes gumilappal látták el a stabil kezelhetőség érdekében.

Némi meglepetésemre meglehetősen jól használható hangzásukat kapunk, persze megvan a digitális „íze” és van egy enyhe „műanyag” hangzása, de összességében, amit elvárhatunk egy ilyen eszköztől azt maximálisan teljesíti. Ami például amúgy is digitális hang – ilyen a CLAP – nekem kifejezetten tetszett, jó vastagon szólalt meg. Egyébként nagyon könnyű a pedálok megszólaltatása, érzékenyek, hamar reagálnak és még a dinamikát is érzékelik. Negatívumként talán azt rónám fel, hogy csak egy kimenetet kaptak, így több pedált összefűzni sajnos nem lehet. Ha több pedált is akarunk használni egyesével kell bekötni őket, vagy egy plusz kis keverőbe, DI-box-ba, vagy egyenesen a keverőbe, csatornánként.

Magam részéről egy cajonnal el tudom képzelni, hogy jól tudnám használni ezeket a percussion pedálokat. A CLAP-et talán még dobfelszerelés mellé is, bár manapság a stack cinekkel akusztikus megoldás is bőven akad több gyártónál is erre. Kongák, vagy más percussion hangszerek mellé egy lábdob-lábcin pedál-páros is jó kiegészítés lehet, de igazából bármelyik termék elfér egy efféle összeállításba. A fantáziánkon és a kreativitásunkon múlik, mi az, amivel zenénket, hangzásunkat dúsítani akarjuk.

IMG 20221116 154524 750x

 

Mindenképpen hasznos, hogy a megszólaltatása jóval egyszerűbb, mintha az akusztikus verzióját akarnánk használni a megszólaló hangszernek. Lábdobnál például a pedál kezelése is kihívást jelenthet annak, aki nem használ lábgépet rendszeresen. Ugyanez vonatkozik a lábcin hangnál a lábcinállványra. A Meinl Percussion Digital Stomp Box esetében csak egyszerűen, mintha a tempót ütnénk a lábunkkal, úgy kell megszólaltatnunk a kívánt hangszert.

Példának újabb okáért szintén problémát okozhat a csörgő lábbal történő megszólaltatása is. Bármilyen kis hozzáérésre már meg is szólal, illetve van egy tehetetlenség, ahogy a kis csörgő korongok összecsúsznak, hogy összeütődve megszólaljanak, így gyakorlat kell a pontos játékhoz rajta, még kézzel is. Szóval egy akusztikus, hagyományos csörgőt megfelelően kezelni nem kis meló. Ezzel a Tambo pedállal ez egyszerűvé válik bárki számára. Már „csak” azt kell kigyakorolni, hogy a lábunkkal (esetleg mindkettővel felváltva, egyszerre, vagy akár külön ritmust hozva) a kezünkkel végzett bármilyen más tevékenységtől függetlenül, tempóban, pontosan tudjunk játszani.

Összefoglalva a Meinl Percussion Digital Stomp Box sorozat darabjai jól kiegészíthetik az „egyszálgitáros” vagy egy kisebb akusztikus produkció cajonra, kongára vagy bongóra épülő ritmuskíséretét, de akár önmagukban is színesíthetik egy akusztikus előadó hangzását.

A Meinl Percussion Digital Stomp Box-ok ára egységesen 35 600 Ft/db.
A Meinl hangszerek európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.