zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – A legtöbb dobos szembesült már azzal a problémával, hogy az otthoni gyakorlás finoman szólva nem szomszédbarát. Erre kínál megoldást az Evans dB One csökkentett hangerejű bőr és cintányér szettje.  

Még akár kertes házban lakó kolléga is magára vonhatja a környék haragját egyetlen pergődob ütéssel, ha olyan környéken lakik. Manapság azért már több gyártó, több terméke nyújt alternatívákat otthoni gyakorlásra dobosoknak. Egyik-másik még akár soklakásos társasházban is alkalmas lehet a szomszédokkal való kisebb egyezkedés után.
ECPPB DB1 R main hi res 700x450

A D’Addario az Evans termékcsoportjával már jelen van a piacon ilyen hangtompító készlettel. A SoundOff szettek, Pad-ek, cintompítók ismertek már viszonylag régebbről. A most megjelent dB One szett egy hálóbőrökből álló csomag, amihez halk, de egészen cintányér-hangon megszólaló cinpótlékokat is vásárolhatunk. (Más gyártónál hasonlóak a low-volume cintányérok). Amíg azonban a SoundOff szett sokat tompít ugyan, de azért még elég hangos marad, azon kívül a lomhább visszapattanás miatt kis extra munkát igényel a kéztől (csukló-ujjak), így a játékérzet sem 5 csillagos, (habár kétségtelen, hogy gyakorlás szempontjából, a csukló és az ujjak megmozgatására igen jól használható), addig a hálóbőr kifejezetten halk lesz. Természetesen a hálóbőrnek is van hátránya: sokkal jobban pattan vissza, mint egy „rendes” dobbőr, valamint az eddigi hálóbőrök nem is adtak túl sok hangot, így mintha nem is dobon játszottunk volna, hanem valami finom hálójú szitán. Ebben újított az Evans, jobbá téve a játékérzetet és hangot csiholt a „szitából”. A SoundOff szett cintányér tompítása véleményem szerint nem volt túl jó megoldás. Ugyan halk lett a cintányér, de mivel egy gumival tulajdonképpen lefogtuk azt, nemcsak halk lett, de semmi cintányér hangja és érzete nem maradt. Mondjuk cserébe lehetett a hangerőre kifejezetten érzékeny helyeken gyakorolni vele. A dB One termékcsoporttal megjelenő cintányérok elhozták a megoldást. Olyan cinek születtek, amelyek jóval halkabbak, mint a dobfelszereléshez használt társaik, de mégis cintányér hangjuk van, és játékérzetben is hozzák azok tulajdonságait. Nézzük, mit tartalmaz a tesztelésre kapott csomag!

IMG 20221029 120739 450x

 

Az Evans dB One csomag (bőrök és cinek) szép nagy pakkban érkezett. (Természetesen nem csak egyben vásárolható meg az egész csomag). A hálóbőr szett 22”-10”-12”-14”-16” Rock Pack és 14” méretű pergővel rendelkező dobcucchoz jöttek, míg a dB One cintányérok 14” lábcin, 16” és 18” crash és 20” ride kiszerelésben érhetőek el. A dobozban volt még egy Promark Finesse 5A dobverő is – kedves gesztus. Egyébként a doboz maga is már minőségi kivitelezésű, jót sejtet a tartalomra nézve is. Belül két külön dobozban volt a bőrszett és a cintányérszett. A cintányérokhoz még egy Evans feliratú egy rekeszes, egyszerű cintányértok is jár. Azt hiszem, ebből látszik, tényleg „megadják a módját” Evans-ék. Persze nem olcsó a csomag, de tudjuk: árfolyamok, infláció stb. – de a minőségnek ára van, na!

IMG 20221029 111749 habszivacs 650x

 

A bőrszett dobozát kibontva előkerülnek a bőrök. Nem egyszerű hálóbőrökről van szó. Habszivacs karika van alul és egy az ütött oldalra és területre (értsd: középre) ragasztott patch található még a bőrön. A doboz hátulján el is olvashatjuk, hogy úgy tervezték a terméket, hogy az alsó (rezo) bőr behangolása után (ami a hagyományos tambőr), a hálóbőrt felhelyezve és megfeszítve ezeknek a kiegészítőknek a segítségével úgy rezegjen együtt a két bőr, hogy ezáltal a dobtestet is „bezengetve” annak valódi hangját kapjuk megütéskor. Jól hangzik nem? Olyan hálóbőrt tehetünk a dobunkra, ami halk, viszont megütve a tamunk hangzását hallhatjuk. Spoiler alert: sikerült!

EPPB DB1 R detail3 hi res 700x

Megfeszítve a dB One bőrt kis hangolással megjött egy mély zengésű, szép lecsengésű tamhang a hangszerből. Ezt - megmondom őszintén, nem gondoltam volna. Nyilván egy olyan bérházban, ahol a pisszenésért is átkopog a szomszéd, ez már zajártalomnak felel meg, de a SoundOff termékkel összehasonlítva még halkabb és természetesebb lecsengést kaptam a dB One-nal. A SoundOff ugye csak puffan, nincs lecsengés. Mondjuk a tamok hangjának mélysége megvan ott is. A felragasztott patch miatt a hang indítása (attack) is megszólal. Akinek ez nem kell, ez óvatosan eltávolítható. A lábdob hangja is „megérkezik” – finomabb kivitelben. A tamoknál kicsit halkabb talán, de lehet, hogy ott is kis keresgéléssel, esetleg lyuk nélküli frontbőrrel lehet még alakítani a hangzáson.

Evans dBOne snare 600x

 

A pergőbőr is érdekes. Egy plasztik, vékony csíkokra felszelt – tulajdonképpen – rácsot illesztettek a hálóbőr alá, így az megütésre úgy rezeg, mint a sodrony. Ezzel megkapjuk a pergődob-érzetet is. Ha csak simán tompító gumilapot helyezünk a pergőre, érdemes lekapcsolni a sodronyt, mert az ugyanolyan hangos, mintha a gumi nem is lenne rajta. Viszont anélkül meg ugye nincs meg a pergős rezgés. Na, itt nem kell a sodrony és az elvárt zizegős hang is megvan.

EPPB DB1 R main hi res heads 750x

Összeségében nagyon kellemes meglepetés volt a dB One hálóbőr szett. Kicsit kellett hangolgatni, hogy az alsóbőrhöz állítva megjöjjön a zengő tamhang, de igazán nem sokat, viszont onnantól kifejezetten dob-szerű élmény volt a játék, csak sokkal halkabban. Kicsit persze jobban pattan vissza a verő, mint egy normál bőrös dobról, de a felragasztott patch ezt is kicsit megsegíti. Így játékban és hangban is jó érzéssel, megelégedéssel használhatjuk dobunkat kifejezetten halk, gyakorló szettként.

ECPPB DB1 R detail1 hi res hihat 750x

A csomaggal érkező dB One cinszett 14” lábcinből, 16” és 18” colos crash cintányérból és 20” ride cintányérból áll. Fekete, figyelemfelkeltő megjelenésükkel – a hozzájuk adott tokból előkerülve – szinte vonzzák az ember tekintetét. Fémháló-szerű anyaguk miatt könnyűek, kúpjuk egészen lapos kialakítású. Ahogy a lábcint feltettem az állványra az alsó tányér kúpját védő műanyag az állványon annyira magas volt a kis kúphoz képest, hogy nem tudtam összezárni a lábcint. Ezt persze egy kis filccel orvosolni lehetett gyorsan. A magas hangú lábcin (nekem) kicsit hangos volt a többi részhez képest. Mondjuk az nem baj, ha az ember megszokja, hogy nem a lábcint kell leghangosabban csapatni, ha egy groove-ot játszunk például. Egyébként teljesen jó a játékérzet. Mivel könnyű a két cintányér, nyitás-zárás használatakor rá kell érezni a nyitás nagyságára, de nem áll egyáltalán távol a „normál” lábcinektől. Csak kis ismerkedést igényel.

IMG 20221029 121923 hh 650x

 

A 16” colos és a 18” colos crash meglepően „crash-szerűen” szól. Nyilván halkabban, de ki lehet hozni belőle a beütő tányéroktól várt kirobbanó hangot, még ha ez hangerejét tekintve mondjuk pukkanásnak nevezhető, de hangszínében hozza, amit várunk. A két crash közti hangmagasság különbség is megvan, jó érzés ráütni. Nincs vasháló-csörömpölés hangja egyáltalán. Talán még azt is megkockáztatom, hogy egy cajonos, halk, percussion hangszereket inkább használó felszerelés állandó tagjai is lehetnek. A ride hangja is jól illik a szettbe. Mivel ennek is kicsi a kúpja, célozni kell tudni, ha el akarjuk találni. A találatért cserébe viszont használható kúp hangot kapunk. Ami szintén jó, hogy mélyebb hangú crash-ként is beilleszthető a 16-18 beütők mellé.

Számomra kifejezetten kellemes meglepetés a dB One cinszett. A lábcin talán a gyengébb pont, de lehet csak azért, mert a crashek és a ride annyira meglepően jól használhatóak, hogy a lábcin annyit nyújtva, amit amúgy vártam, már nem is elég.


 

A teljes készletet nézve az általam vártnál sokkal jobban teljesített a termékegyüttes. A tamok megszólalnak, ráadásul használható tam hangon, lecsengéssel együtt, a pergő sodronyhang is megvan a plasztik ráccsal, a cinek „kresselhetőek”, de nem lépnek át egy hangerőt. Valószínűleg egy lakásban egyezkedni kellene még így is a szomszédokkal, mert azért nem hangtalan a dob még így felszerelve sem, viszont sokkal halkabb, mint az egyébként használatos motyó. Ennyi hang pedig véleményem szerint kell, hogy a játékérzet, a használhatóság jó legyen. El tudom képzelni akár élő szituációban is a használatát, vagy kreatív emberek akár kombinálhatják a felszerelés többi, hangos részével is, nyilván ahol a zenében megvan a helye, esetleg a soundja bele illik a dal adott részébe, a használója legnagyobb megelégedésére.

Tájékoztató árak:
Evans dB One Cymbal Pack,
(14 inch, 16 inch, 18 inch, 20 inch) 163 440 forint
Evans dB One Rock Pack
(10" 12" 16") 14" dB One pergő és 22" dB One lábdob 88 560 forint

További részletek: https://www.daddario.com/evans-db?utm_source=pr&utm_medium=pr&utm_campaign=evans_dbone
Az Evans termékek hazai és európai forgalmazója a D'Addario.

Fotók: D'Addario és Németh Tamás