zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – A Meinl mindig híres volt arról, hogy cintányér kínálatukban az „új hangok” fontos szerepet játszottak. A „furcsa” effekt tányéroktól kezdve a különlegesebb hangú fő elemekig minden megtalálható a kínálatukban.

Sokszor az „új hangok” területén nem csak követte, de teremtette is a divatot a cég. Újításaik forradalmi új hangzásokat hoztak. Jelen tesztalanyainkhoz hasonló termékeket nem ezzel a logóval, de már láthattunk, azonban mondhatjuk, hogy érdemes volt a termék felvétele a palettába. Ez a cintányér-együttes is a rövid, határozott, átütő, taps-szerű hangjával olyan sikeres lehet, hogy külön kategóriává válik az effekt tányérok között. China, Trash, Splash és mostantól akár a Smack-Stack.

Specs SmackStacks.jpg Byzance 750x

 

A stack cintányérok már egy jó pár éve ismertek. Tulajdonképpen két (esetleg több) cintányért úgy párosítanak, hogy egy rövid, effekt hangot adjon ki a kettő együtt. A kisebb tányérok magasabb, a nagyobbak természetesen mélyebb tónussal. A párok lehetnek különböző méretű tányérok is. Hogy mely tányérokat lehet összepárosítani? Gyakorlatilag bármit. Másik kérdés, hogy mi lesz az eredmény. Hangszerboltos tapasztalat, hogy többen próbálnak tányérokat párosítani, hátha jó hangot sikerül létrehozni, de sajnos nem minden tányér passzol egymáshoz. Ez bizonyítja, hogy a gyártók is hosszú kísérletezéssel alakítják ki a boltokba kerülő kész termékeket. A cinek vastagsága, formája, felületkezelés – mind számít abban, mennyire lesz „működőképes” a stack. A Smack Stack termék is minimum 3 tányér együtteséből áll. A teljes szett 5 cintányér. Talán egy különbség van más stack cinekhez képest: amíg más termékeknél a stack darabjai külön cintányérként is használhatóak általában, addig a Smack-Stack csak együtt használatos. (Persze lehet valaki olyan ízléssel megáldott, hogy a külön daraboknak is megtalálja a helyét a zenéjében, de szerintem ez ritka, de mint már sokszor írtam a cintányérok tetszése, vagy nem tetszése egyéni ízlés kérdése.)

Specs SmackStacks HCS 750x

 

Tehát a Smack-Stack alapvetően egy három 10-12-14 colos tányérból álló stack szett. Tulajdonképpen ez egy egység (nem darabonként a cinek). Kifejezetten vékony elemek, melyek meg is vannak hajlítva. A Meinl a Byzance és a HCS szériában jelentette meg ezeket az egységeket. Nyilván a Byzance drágább, felső kategóriás ötvözet. Itt egy kiegészítő szett is vásárolható, ami egy 8 és egy 16 colos darabból áll. A kettőből áll össze az 5 darabos stack. A HCS szériánál viszont külön termékként jelenik a 3 darabos és az 5 darabos szett. Tehát van egy 10, 12, 14 colos és egy 8, 10, 12, 14, 16 colos darabokból álló stack is.

 

A Byzance Vintage Smack-Stack (B024VSM) 10-12-14-es hajlított B20-as bronz „korongokból” áll. A speciális durva/natúr felületkezeléssel készült darabok különleges hanggal bírnak. A három tányért állványra helyezve más hangot kapunk, ha megszorítjuk a leszorító csavart, vagy lazábbra engedjük. Megszorítva rövid lecsengésű, élesebb hangot produkál, lazábbra engedve mélyebb, kissé hosszabb lecsengésű a hang. Az első verzió alkalmas gyors hangsúlyok kiütésére, míg a második verzió pergővel együtt megütve a „backbeat”-et erősítheti, vastagíthatja. Első gondolatom az volt, hogy halk lesz a stack, de erős, mély tónusú hangja hangos, éles hangú pergődob rimshot mellett is megszólalt. Nem voltak zavaró felhangok, illetve nem zengett egy pillanattal sem tovább, mint ahogy szerettem volna. A 3 rész szépen illeszkedett egymásra. A Törökországban készülő meghajlított darabok együttese számomra meggyőzően teljesített. Ez a taps-szerű rövid hang modern popzenékben igen jó szolgálatot tehet, de mindenkinek beindíthatja a kreativitását. Annyira speciális, hogy lesz, aki sehol nem tudja, és lesz, aki bárhol tudja majd használni, ez ízlés kérdése.

A Byzance Vintage Smack-Stack B024VSM tájékoztató ára 108 000 forint.

 

A B86VSMA Smack Stack egy 8 colos és egy 16 colos darabból áll. Ez igazából egy kiegészítő pack a 10-12-14-es (B024VSM) szetthez. Vastagabb, mélyebb, dúsabb hangzás érhető el, ha ezt hozzáadjuk az alap szetthez. Ízlés szerint akár magában is használható ez a szett. Ennek a stack-nek a részei is B20 bronz ötvözetből Törökországban készülnek. Speciális, egyedi hangzás jellemzi. Homokfúvott, nyers felületének, hajlított kialakításának köszönhetően hangja sötét, mély, mosott, ami sem túl halk, sem túl hangos. Illeszkedik bármilyen zenei stílusba, ahol nem a magas hangerő az elsőszámú szempont. A 3 darabos szettel kiegészítve még vastagabb, még dúsabb, még kontrolláltabb hang érhető el. Nem hangerőben tesz hozzá, hanem hangszínben. Ez a kiegészítő szett is tökéletesen illeszkedik a másik háromhoz. Így sem jöttek elő nem kívánatos felhangok, viszont dús, még teltebb hangzás érhető el.

Byzance Vintage Smack-Stack B86VSMA tájékoztató ára 82 000 forint.

 

 

Az olcsóbb szegmensben jelent meg – szintén Smack Stack néven – a HCS 3 részes és 5 részes terméke. Itt nem kiegészítő szett került be a kínálatba, hanem a 3 részes 10-12-14 colos alap szett mellé egy 5 darabos 8-10-12-14-16 colos szett készült. 

A HCS024SM jelű Smack Stack 10-12-14 colos „korongjai” MS63 ötvözetből készülnek Németországban. Esztergált felülete nyomáspontos technológiával készül és a darabok vékony kivitele egyedi hangzást eredményez és ezek ár-érték aránya kiváló. Rövid lecsengésű, kiváló effekt hang. Saját tapasztalatom szerint minőségben nem volt rosszabb, mint a Byzance. Kicsit más tónus, de lényegében hasonló. Játék közben is hasonlóan viselkedett mindkettő. Talán a Byzance karakteresebb, dinamikusabb, de akár egymás mellett is használhatóak. Nem okozott kisebb elégedettséget az olcsóbb HCS sem. Egyet tudok érteni a Meinl által leírt „kiváló ár-érték” aránnyal.

A HCS024SM Smack Stack tájékoztató ára 54 000 forint.

 

A HCS80246SM 8-10-12-14-16 colos darabokból álló HCS szett még dúsabb, vastagabb hangzású. Persze a darabok, kivehetőek, kihagyhatóak, így ízlésünk szerint egyedi hangzás alakítható ki. (Ez persze igaz a kiegészítő szettel használt Byzance stack-nél is).

HCS80246SM Smack Stack tájékoztató ára 90 000 forint.

Izgalmas hangzásvilág, amit Smack Stack szettekkel hozhatunk létre. Különböző stílusokban, sokféleképpen használhatóak, minden a kreativitásunkra van bízva. Akár pergővel együtt, akár pergő helyett használható a groove-ban fő helyen (pl. 2-4), de akár színező elemként is kiváló akár egy lineáris groove-nál. A lehetőség adott, csak jól kell tudni használni…

A Meinl cintányérok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Fotók: Németh Tamás és gyári fotók