zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – A Tama 2022-es újdonságaiból most egy új klub szettet, vagy ha úgy tetszik, egy igazi „roham cuccot” mutatunk be.

A pakolni nem szerető, illetve road segítséget nem igénybe vevő dobosokat célzó piacra idén érkezett meg a Tama a Club-Jam Pancake szettel. Év eleje óta van forgalomban, de némi túlzással élve nem tudnak eleget gyártani belőle. A hozzávaló tok-szettel, verhetetlen hordozhatósággal és praktikummal bíró dobfelszerelést kedvező ára még inkább vonzóvá teszi. Miről is szól ez az elnevezés, mit nyújt ez az olcsó dobszett?

tama club jam pancake ljk48p chm 18 champagne mist 550x

A szett 4 részből áll. A testek nyárfából készülnek (már amennyi faanyag van bennük). Méretek: 18 x 4 colos lábdob, 10 x 3,5 colos felső tam és 13 x 3,5 colos oldaltam. A szett része még a 12 x 4 col méretű pergődob is. A méretekből látszik, mitől is különleges ez a felszerelés. Ez a testforma nem teljesen újdonság, más gyártóknál is létezett már ilyen szett. A lényege, hogy gyakorlatilag alig van dobtest, szinte csak egy káva és egy vékony „gyűrűből” áll a dob, ebből kifolyólag nagyon könnyű. A tamokon alsó bőrök sincsenek, ennek előnye, hogy pakoláskor a dobok egymásba tehetők, így könnyedén egy tokban szállíthatók, hogy így tudjunk még helyet spórolni. A szett része még a MC-69 bilincses tamtartó.

 feat LJK48P Wood Hoop

Vintage jellegű fa káva

 

Az oldaltam lábakon áll, a test rövidsége miatt hosszú lábak járnak az oldaltamhoz, (talán a Tama dobfelszerelései közül a leghosszabb lábai ennek vannak), mégis véges az oldaltam magasságának beállíthatósága. Aki nagyon magasra szokta állítani, annak lehet, hogy kényelmetlenséget okoz, de együtt lehet élni vele. Ügyes ötlet, hogy 4 darab lábat ad a csomagban a Tama a cucchoz. Három egyformát és egy rövidebbet. Ennek egyszerű oka van: a negyedik, rövidebb láb azért van, mert aki meg szeretné dönteni az oldaltamot, az egyforma lábakkal a nagyon rövid test miatt előfordulhat, hogy úgy jár, hogy a láb vége az ütőbőr fölé is kiérhet. Ezt kikerülve a rövidebb lábbal megdől az oldaltam, de mégsem fog feljebb érni a láb vége, mint a dob felszíne. Jó, hogy figyeltek erre.

pen LJKT10P CHM tom 600x

Champagne Mist felső tam

Két színben rendelhető a Pancake felszerelés: Hairline Black és Champagne Mist. Talán ez utóbbi mutatósabb, pláne a lábdob kicsit vintage-jellegű fekete kávájával. Apropó! A lábdob káva is fa, nem műanyag.

pen LJKT10P HBK tom 600x

 Hairline Black felső tam

A DSS48LJP tok-szett, ami kifejezetten a Pancake dobfelszereléshez készült, szinte elengedhetetlen – mondhatni kötelezően választható – hozzávalója a szettnek. (Opcionális, külön vásárolható meg.) Ezek a tokok nagy segítségünkre vannak, abban, hogy tényleg ki tudjuk használni ennek a dobcuccnak a kivételes hordozhatóságát, praktikumát.
feat LJK48P Bag

Két tokból áll a szett, az egyikbe a tamok és a pergő kerülnek. A két tam egymásba helyezhető, ahogy ezt már fentebb írtam. A tok része egy anyag csík, amivel védeni tudjuk az oldaltam belsejét, hogy a felső tam fém részei ne sértsék fel azt. Egy elválasztó segítségével a pergődob is ebbe a tokba tehető. A lábdob kerül a másik tokba, amiben bőven elég hely van, hogy az előző tokot a tamokkal és a pergővel betegyük a lábdob mellé. Tulajdonképpen egy tokba be tudjuk tenni az egész felszerelést. Ez már így igencsak lenyűgöző. Ha mondjuk a Tama HC4FB Classic állványszettet választjuk mellé, azzal és egy hátizsákos cintokkal tulajdonképpen egy körben az egész dobcuccot vihetjük magunkkal. (Esetleg verőtok, szék, lábgép marad a második körre, ha nem akarjuk benyomorgatni ezeket az előző tokokba) Ez azért elég jól hangzik. Pláne egy klub koncertnél a város közepén, ahol még parkolni sem nagyon lehet.

 

Összefoglalva: a Tama Club-Jam Pancake dobfelszerelés egy igen praktikus szett. Hangban talán kell némi kompromisszumot vállalnunk, de a könnyű súlya, szállíthatósága és kis helyigénye sok mindenre alkalmassá teszi, sőt, bizonyára van olyan helyszín, illetve van olyan dobos, akinek csak ez a szett oldja meg a „problémáit”. A pergődob és a lábdob külön csomagként is kapható, akinek elég az alapnál is kisebb szett. Ára és praktikussága igazán alkalmassá teszi második (esetleg harmadik), vagy roham-, esetleg „klub” felszerelésnek.

A Tama Club-Jam Pancake szett listaára: 136.000 Ft

A Tama dobok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distrubution.