zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – A TAMA népszerű és széles kínálatú, különböző méretű és anyagú S.L.P. pergődobjai közül ezúttal a Classic Dry Aluminium pergőt kaptam meg tesztelésre.

A Tama S.L.P. széria  mára már jól csengő márkanév lett a dobosok körében. A széles palettát felvonultató többféle anyagból készülő pergődobok mellett már teljes dobszettek is kaphatóak, némelyik már sikeres, vagy különleges S.L.P. pergődob anyagából és tulajdonságaival.

Megvásárolhatunk juhar kávás, juhar testű teljes dobfelszerelést, kapurfa- vagy fenyő szettet, de full acél testű, limitált kiadású Big Black Steel motyót is. Ezekhez természetesen megvan a hozzájuk tartozó pergődob is. Az egészen egyedi és különleges hangszerek mellett a hagyományos hangzást keresők sem maradnak kiszolgálatlanul. Megvásárolhatják a Classic Maple-t, vagy akár mostani tesztpéldányunkat, a Classic Dry Aluminium pergőt. Minden darab véleményem szerint gondos tervezés eredménye. Megfelelő anyagú dobtesthez választott sodrony és káva-típus szolgálja a legjobb hangzást. Egy korábbi tesztemben írtam, hogy kísérleteztem az egyik S.L.P. pergődobom „feljavításával”, (más káva, több szálú sodrony stb.), aztán amikor visszatettem mindenből az eredetit, azt tapasztaltam, hogy nem én fogom megfejteni a világ titkait. A Tama mérnökei már megtették. Persze, aki érez magában ehhez affinitást, próbálkozzon bátran, hátha csak nekem nem jött össze.

Amikor 2012-ben kijött az S.L.P. pergődob széria, nemcsak a széles választék miatt vonta magára a figyelmet, hanem az ára is igencsak vonzóvá tette. Ilyen áron ilyen választékot nem nagyon lehetett találni. Itt aztán minden stílusú dobos megtalálhatta a magának való hangszert. Azoknak is jó lehetőség volt egyébként, akik többféle zenei stílusban voltak érdekeltek. Ők akár több különböző pergő birtoklásával oldhatták meg a feladatot, pusztán mert elérhető volt a válogatási lehetőség és az ára sem volt csillagászati.

 

A tesztalany 700x

A tesztalany...

 

A Classic Dry Aluminium pergődob egy, az S.L.P. pergők között, ami nem az újítás útját járja, hanem a régi korokat idézi vissza. A klasszikus száraz alumínium hang sokak kedvencévé vált az idők során. Ez az a fém, amire azt mondják, hogy fém létére a hangja legközelebb áll a fa pergőkéhez. Érzékeny, meleg, mégis dinamikus. A test mérete: 14 x 5,5 col – klasszikus méret. A test 1,2 mm vastag alumínium. A káva 8 csavaros, 2,3 mm vastagságú acél Mighty Hoop. A hangszert az MS20RL14C szuper érzékeny Hi-Carbon sodronnyal szerelték. Alul Tama logós, Evans Hazy 300-as pergő rezonátor bőr van gyárilag, felül pedig szintén Tama logós Evans egy rétegű G1 coated ütőbőr. A teszthez lecseréltem egy ugyanilyen, bár már enyhén használt változatra a felső bőrt, hogy kiküszöböljem az új bőrökre jellemző kezdeti ridegséget, amikor még nem annyira rugalmasak és nem fekszenek fel a dobtest élére az anyag tartásából fakadóan, lazábbra engedve. Így próbáltam mélyre, közepesre és magasra hangolva a pergőt.

1455 Snares sordrony 750x


Mély hangolással a várt puffanós hangot kaptam. Disco- blues- és country zenékben kifejezetten el tudtam volna képzelni. Kicsit megjött egy kongó felhang, amit némi tompítással ki lehetett védeni. A sodronyt is lazábbra engedtem, így egy kicsit mosott, de vastag, gazdag hangzást kaptam. A széleken finom megütésre is sodronyosan reagált, a pergetés könnyen megszólalt. Középen megütve jött az említett felhangdúsabb „kongós” hang, de így is használható volt, akár tompítás nélkül is. Kávásan megütve pedig a hangerő is ott volt. Átható rimshot, ami akár kemény 2-4-ként, akár hangsúlynál, kiemelésnél odaszúr. Bár a szúrás inkább a magasabbra hangoláskor érkezett jobban természetesen.

 

feat LAL1455 Lug

 

Közepes hangolásnál a sodronyt is feszesebbre húztam. Mit értek közepes hangolás alatt? Körülbelül az az állapot, amit úgy lehet érezni, hogy a hangszer „ott szeret” szólni. Ha túlfeszítjük ezen a ponton, van egy koppanása a pergőknek. Ha lazábbra van engedve a bőr, akkor az előző bekezdésben említett puffanás jellemzi. Nekem ezen a ponton hozta a legsokszínűbb hangzást. A széleken kávásan megütve timbales-es hangja van, finoman pedig zizegős pergőhangot hoz, középen püfölve megjön az a szúrás. Mégis, ez nem az, amit mondjuk egy acél, vagy réz pergő produkál. Megvan benne az erő, de valahogy mégis kontroll alatt marad, nem lesz az az éles érzet (amúgy véleményem szerint magasra hangolva sem), hogy túlszólja az egész felszerelést. A ghost note-ok szépen, érzékenyen kísérik a főhangokat, amiket nem nehéz kiemelni, mivel nagyon dinamikusan játszható a hangszer. A Hi-Carbon sodrony tényleg szuper érzékeny. Egyébként pedig halknak semmiképpen nem nevezném, de van egy melegsége és a természetes kompresszor jó helyen „csapja le a tetejét”. Így nem lesz tolakodó, erőszakos.

 

feat LAL1455 Hoop

 

Magasra hangolva pedig – a már említett koppanás is megjön persze – (picit még húzva a sodronyon is) olyan funky hangot kaptam, hogy egy piccolo pergőnek sem vált volna szégyenére. A ghost note-ok itt is könnyen háttérben maradnak és sodronyosan zakatolnak, bezzeg a rimshot! Na itt szúr igazán! Meg kell említenem, hogy mélyre hangolva szóltam a felhangok megindulásáról. Közepes és magas hangolásnál egyáltalán nem voltak már zavaróak. Persze ez ízlés kérdése. Van, akinek a Szahara homokja sem elég száraz és van, aki azt szereti, ha 3 percig zeng egy kávás ütés a süketszobában. Persze eltúlzom, de itt egyik esetről sincs szó. Nyilván itt érjük tetten a hangszer nevében szereplő „dry” (száraz) szócskát. Azért a rimshot-szúrás ekkor sem lesz fejlevivő-dobhártyaszaggató. Ez pedig az alumínium test sajátossága, ami egyáltalán nem hiba. Ezáltal válik a pergő könnyen használhatóvá olyan dobosok számára, akik inkább egy sokoldalú hangszert keresnek, nem pedig egy bizonyos tulajdonságban várnak el mindenek feletti teljesítményt. Úgy értem, ha van egy nagyon határozott, kemény hangú pergő, akkor halkabb közegben kényelmetlen lesz vele játszani, viszont egy vintage hangszer nem szól át egy vaskosabb gitár-szöveten. Ez az S.L.P. Classic Dry Aluminium pergődob viszont halk és hangos helyzetben is jól használható. Nem lesz tolakodó, nem lesz átütő, de megszólal, ha kell, de „óvatoskodni” is ugyanúgy képes. Mindezt szép hangszínen, érzékenyen, dinamikusan. 

 

SLP aluminum 550x550

 

Nekem nagyon jó élmény volt játszani a Tama S.L.P. Classic Dry Aluminium pergődobon. Érzékeny, halk és hangos játékmódban is jól használható hangszert ismertem meg, ami hangosan sem vág, hanem van egy kezelhető, meleg tónusa, mérsékelt felhangokkal, még a használt egyszerű egyrétegű bőrrel is. A 2,3 mm-es acél káva kifejezetten kényelmes és a kávás ütésnél átható attack-kal szólaltatja meg a hangszert. A sodrony zizegése is olyan hangszínnel érkezett meg játék közben, ami az én ízlésemnek pont megfelelő. Nagyon el is gondolkodtam egy ilyen pergő beszerzésén. Fém pergőim vannak, fa pergőt kerestem eddig, de ez a Tama S.L.P. Classic Dry Aluminium hangszer lehet, hogy megoldaná a fa pergő iránti igényeimet…

A Tama S.L.P. Classic Dry Aluminium pergő javasolt kiskereskedelmi ára 129 000 forint.

A TAMA dobok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.
Fotók: Németh Tamás és gyári fotók