zenesz_logo.png



A Yamaha összesen 17 új demó videóval lepte meg a dobosokat, melyben 17 különböző méretű és testanyagú pergődob jellemzőit ismerhetjük meg.

A pergők a Yamaha Recording Custom, Tour Custom, Stage Custom,  Absolute Hybrid, Live Custom sorozatába tartoznak. Méretüket tekintve elég változatos a kép, a legtöbb modell 14 x 5,5 inches, de számos jóval méretesebb, 7 vagy 8 inch mélységű is akad közöttük. A bemutatott pergők anyaga is változatos, találunk különböző faanyagokat, de alumínium, vagy bronz pergőt is láthatunk a bemutató videókban.

Minthogy összesen 17 féle pergődobról beszélünk a videókat két részletben fogjuk közzétenni. A legtöbb videónk a különféle Recording Custom pergőkről van, így kezdjük ezekkel a dobokkal a videók bemutatását.

 

 

Recording Custom Wood RBS1480 és RBS1455 pergők

Mind a 14 x 8, mind a 14 x 5,5 méretű pergő testének anyaga hatrétegű, 6 mm vastag észak- amerikai nyírfa, és a dobok mélységétől eltekintve jellemzőik azonosak, melyek a következők: 10 lyukkal ellátott káva, egybe-babák, Q/DC3 sodronyfeszítő, 25 szálas High Carbon acél sodrony, Remo US Coated Ambassador felsőbőr és Remo US Snare Ambassador alsóbőr. A pergők Solid Black, Classic Walnut, Surf Green, Real Wood színekben érhetők el.

 

A nyírfa jellemzőinek és az extra mélységnek köszönhetően az RBS1480 erőteljes, vastag, enyhén vintage hangzást produkál. Ebben a korábbi videóban, pedig egymás mellett hallhatjuk a két különböző mélységű pergődobot.

 

 

 

 Recording Custom Stainless Steel RLS1470 és RLS1455 pergők

A Recording Custom acél pergők sorát gazdagítja ez a két modell, melyek a Yamaha legjobb pergődobjai közé tartoznak, és Steve Gadd értékes tapasztalatait felhasználva lettek kialakítva. Tulajdonképpen itt is csak a két 14 colos pergő mélységében van eltérés a két modell között, bár a sodronyoknál van azért némi különbség. Az RLS1470 25 szálas sodronnyal készül, míg az RLS1455 20 szálas sodronnyal kapható, de kapunk hozzá egy speciális, Steve Gadd által preferált 10 szálas sodronyt, ami úgy jött létre, hogy Gadd a középső 4 szálat eltávolította, ami rövid, pattogós staccato hangokat tesz lehetővé.

 

További fontosabb jellemzők: 1,2 mm vastag rozsdamenetes acéltest, Q/DC3 sodronyfeszítő, új tervezésű egybe-babák, 2,3 mm-es Dyna Hoop káva, Remo Ambassador bevonatos felsőbőr, és Remo Snare Ambassador alsóbőr. Ha pedig a Steve Gadd által preferált 10 szálas sodronnyal szerelt RLS1455 pergőre vagy kíváncsi KLIKK IDE!

 

 

Recording Custom Brass RRS1465, RRS1455 és RRS1365 pergők

Ez idáig a Yamaha fém pergők középső merevítő pereme tradicionálisan a dob belsejében volt, ugyanakkor ezeken a pergőkön már kívülre került, ami a tradicionális megoldásnál nyitottabb hangzást, magasra hangolva feszes, ropogós, jól artikulált megszólalást eredményez. Ennél a három modellnél is elsősorban a méretben, és persze ennek függvényében a hangzásban jelentkeznek az eltérések. A legizgalmasabb talán a 13 x 6,5 colos viszonylag kisebb átmérőjű és mélyebb pergő hangzása lehet.

 

 

Mind három pergő 1,2 mm-es sárgaréz testtel rendelkezik, új típusú egybe-babákkal, 2,3 mm-es Dyna Hoop kávával és Q/DC3 sodronyfeszítővel felszerelve. Ami a sodronyt illeti, az RS1465 25 szálas, az RS1365 és az RS1455 pedig 20 szálas sodronyt kapott. Az RS1455-höz viszont jár egy SG (Steve Gadd) 10 szálas sodrony is, amiről már az előbb ismertetett RLS1455 pergőnél tettünk említést. Mindegyik modellt bevonatos Remo Ambassador felsőbőrrel és Snare Ambassador alsóbőrrel forgalmazzák.  

 

 

A Yamaha pergőkről szóló videók bemutatását hamarosan folytatjuk.