zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – Az a szerencse ért, hogy a jelenleg európai turnéját abszolváló Tama S.L.P. Dynamic Bronze (LBZ1445) pergődob magyarországi állomása én lehettem, így pár napig tesztelhettem ezt az impozáns hangszert.

 tesztalany 2 700 jav

Már csak azért is nagyon érdekelt, hogy milyen képességekkel bír, mert a tulajdonomban van egy – a már nem gyártott – előző szériás Tama S.L.P. Dynamic Bronze pergő (LBZ1455), amit nagyon szeretek.

Az S.L.P pergődob széria (Sound Lab Project) 2012-ben jelent meg a Tama palettáján. Mondhatjuk, hogy a középkategóriától a felsőkategóriáig árazott hangszerek, felsőkategóriás választékkal robbantak be a piacra. A méreteikben, anyagukban, kivitelezésükben kiváló pergődobok nem véletlenül arattak sikert. A megfizethető ár és az extra minőség együttesen általában biztos kulcs a sikerhez. Speciális és hagyományos darabok alkották és alkotják mai napig a szériát. Olyan hagyományos konstrukciók mellett, mint a classic juhar -, réz -, vagy acél pergők, egzotikus kapur fa, fenyő, vagy éppen juhar fakávás különlegességek is megtalálhatóak. Jól kidolgozott darabok ezek, melyek gondos tervezés eredményei. Próbálkoztam régebben egy Studio Maple S.L.P. pergődob „turbózásával” – szélesebb sodrony, más káva – de ahogy visszatettem mindenből a gyárit, akkor volt a legjobb a hangszer. Szóval nem jött be a „majd én jobban tudom, mint a Tama mérnökök” – legalábbis nekem nem.  

Az S.L.P. széles választéka, ahol a speciális darabok mellett megvannak az all-around (mindenre IS jó) pergődobok, képes lefedni mindenféle zenei stílust. Meg kell találni a saját igényeinkhez a legmegfelelőbbet. Ez talán a legnehezebb. Némi túlzással mondhatom azt, hogy ha nem is tetszik egy választott darab a palettáról, az nem azt jelenti, hogy nem jó az adott pergő, hanem csak a saját zenei igényeinkhez választottunk rossz darabot. Azért túlzás ez kicsit, mert persze mindig lehet jobb, vagy jobban tetsző hangszer, még akár a Tama választékából is, maximum jóval többe kerül.sodrony váltó 700.jpg

 


Jelenlegi tesztalanyunk is inkább az all-around kategóriába sorolható, véleményem szerint. Legalábbis a saját, régebbi Dynamic Bronze pergőm az (LBZ1455). Az egy hagyományosabb 5,5 col mélységű hangszer, nagyon sok helyzetben megállta a helyét, illetve adta meg a kényelmes játékérzetet. Érzékeny, könnyen hangolható, az öntött kávákkal pregnáns rimshot hangok szólalnak meg rajta, de a ghost hangok is szépen, sodronyosan zakatolnak anélkül, hogy elkennék a „fontos” hangokat. Én egyrétegű coated bőrrel használom, egy darab tompító „takonnyal”, amit egészen közel teszek a kávához, ami így csak annyit tompít, hogy még némi felhang is megmaradjon. Vajon az új kiadású hangszer is ilyen? Vagy az 1 collal kisebb mélység speciálisabb, inkább effekt pergődob hangot eredményezett? Erre is keresgéltem a választ a teszt alatt.

 

 

feat_LBZ1445_Aged_Finish.jpg

 

 

Az idén, év elején bemutatott új Tama S.L.P. Dynamic Bronze pergődob a következő jellemzőkkel bír: 1,2 mm bronz test, 14 col átmérő, 4,5 col mélység, 8 baba (8 csavaros), öntvény káva és 20 szálas, Starclassic hi-carbon acél sodrony. Az előző verzióhoz képest a test vastagsága maradt, viszont 10 helyett 8 babás lett a dob. Mindenki maga döntse el, hogy ez szimpatikus-e neki, vagy sem. Van, aki erre esküszik, van, aki arra. Látvány: az úgynevezett hairline bronze test, ami a régebbi verziónál volt, fényes króm kávákkal és szerelvényekkel, az új modellnél kapott egy antikolt, régiesített külsőt, sötét szerelvényekkel (black nickel), ami szerintem igen impozáns.

Bár nekem a „régi”, fényes verzió is tetszett, de ez most egy másik hangszer. Mondjuk fura kissé arról beszélni, hogy a „régi” dob fényes, az „új”, pedig kopottas, antikolt külsővel rendelkezik, de ilyen világban élünk. Az a modern, a divatos, ami a régies. Retro van, vagy mi. Ami szintén felettébb érdekes, hogy az előzetes képeken a bronz sárgás színe látható a dobtest kopottas felületén, viszont amikor kicsomagoltam a kapott tesztpéldányt, az zöldes színben pompázott. (Saját képeken látható). Persze ez lehet a neoncsövek fénye, vagy a fém némi oxidációja miatt is. A sodronyváltó csak színében változott. Maradt az egyszerű, szimpla, megbízható MCS70A – csak BN, vagyis Black Nickel verzióban. A dob Tama feliratos Evans bőrökkel érkezik, alul a jól bevált Hazy 300 (S14H30), felül az egyrétegű coated G1 bőr (B14G1). Na, de mit sem ér a külalak megfelelő hangzás nélkül. Vajon maradt az érzékenysége? A bronz test és az öntött káva kirobbanó dinamikája, átütő ereje? Próbáltam többféle helyzetben is kipróbálni, más hangolással, más bőrözéssel.

 

feat_LBZ1445_Hoop.jpg

 

A gyárból érkező Tama-Evans bőrrel is már elég könnyen kihozható volt a hangszerből egy jó (nekem tetsző) hang. A nyolc babás kivitel itt elég gyors hangolást tesz lehetővé. Ez azt mutatja, hogy aki megveszi újonnan a hangszert, nem kell azonnal kidobni a gyári bőrt és újat vásárolni. Elég jól használható már így is a pergő, ahogy a dobozból kicsomagoljuk – természetesen némi hangolás után. Pregnáns rimshot, érzékeny, sodronyos hang, és ami a leginkább meglepett, nem volt az az érzésem, hogy egy keskeny testű, effekt pergőt használnék. A 4,5 col mélység egyáltalán nem tett rossz hatást a korábbi verzióhoz képest. Ugyanúgy főpergőnek használható, ahogy a korábbi, 5,5 colos változat. A zengős felhangot egy óvatos tompítással csillapítottam és máris „sajátomnak” éreztem a hangzást és bárminemű kényelmetlenség nélkül vittem volna magammal bármilyen stílusú muzsikálásra. Finom ütésekre is jól reagál a sodrony. Tremolónál nagyon könnyen szép, folyamatos hangot érhetünk el. Azonban arra is kíváncsi voltam, mi történik, ha egyrétegű helyett, vastagabb bőrökkel is kipróbálom a hangszert.

 

feat_LBZ1445_Snare_Wire.jpg

 

A következő próbálkozásra feltettem a dobra egy bitang vastag, kétrétegű olajbőrt. (Evans Hydraulic Black coated). Mélyre hangolva előjött a „puffanós”, divatos disco-funk pergő sound. Hangsúlyozom: ebből a 4,5 colos testből. Magasra felhúzva pedig kaptam egy száraz (tompítás nélkül is) pregnáns hangot. Természetesen a bőr vastagsága miatt vesztett az érzékenységéből, de így is használható volt az eredmény. Ezzel a bőrrel egy egészen más irányt vett a dob hangzása. Feszesre húzva is „puffant”. Ezzel a beállítással akár második, effekt pergőként is használhattam volna, mint pl. a Duo Snare tam-pergőt a Tama kínálatából.

A harmadik próba egy közepes vastagságú, Evans EC1 (B14EC1RD), speciálisan tompított egyrétegű pergődob bőrrel történt. Ez a bőr hozta a tőle elvárhatót. Nekem kicsit a bőr uralta a sound-ot. Valószínűleg a specialitását hozta, úgy szólt, ahogy ezzel a bőrrel a legtöbb dob. Jellemzően EC1RD-sen. Ezt van, aki szereti, van, aki nem.

 

bőrők 700.jpg

 

Ezekkel a bőrőkkel teszteltem...

 

A negyedik próba egy teljesen alap, kissé használt Remo Ambassador Coated bőrrel történt. Ez egy egyrétegű, coated bőr, mint az közismert. Nekem ez, és az eredeti gyári Tama-Evans G1 bőr hozta a leginkább használható, legszínesebb, legváltozatosabb hangot a dobon. Érzékenységben és hangzásban is. Nyílt, tiszta, átütő hang, valamint némi tompítással csillapított felhangokkal együtt all-around használhatóság jellemzi. Nagyon tetszett, hogy a ghost hangok is dús sodronyos hangzással szólalnak meg. Ahogyan a G1 bőrnél is említettem, nem éreztem a 4,5 colos test mélységet kevésnek. Nem volt effekt, vagy piccolo sound (Természetesen az is kihozható belőle magasra hangolva.) Ez kifejezetten jól használhatóvá teszi a hangszert. Nekem a G1-gyel tetszett kicsit jobban, de valószínű ebben az is benne van, hogy Evans bőrt használok hosszú ideje, így annak a soundja a megszokott, azt hallom a fülemben inkább, és azt keresem hangolásnál egy dobon.

 


SPL 700x.jpg

Örülök, hogy kipróbálhattam a Tama S.L.P. Dynamic Bronze pergődobot, már csak a személyes érintettség miatt is. Külalakra a régi verzió nekem személy szerint jobban tetszik. A babák, a test számomra tetszetősebb, de ez egy teljesen szubjektív vélemény. Mechanikájában hangolás szempontjából pedig, hogy a régi 10 babás verzió vagy az új 8 babás verzió-e a „jobb”, azt a júzerek eldöntik majd. Számomra ez egy másik hangszer volt, és próbáltam nem keresni benne a régi verziót. A 171 000 Ft-os listaár nem éppen az olcsóbb S.L.P. pergők közé helyezi ezt a modellt, és bár talán az ár borsos kissé, de aki a bronz hangszínét, érzékenységét, a méretéből fakadó ergonómiáját és sokoldalúságát keresi, az szeretni fogja, és bizonyára meg is fizeti érte ezt az árat. Még akár a régi változat mellé is, más bőrrel, más hangolással.

A Tama hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Fotók: Németh-Szabó Tamás és gyári fotók