zenesz_logo.png– HÁJER GERGŐ – Kristálytisztán emlékszem, amikor 2018-ban megjelent a Neural DSP debütáló erősítő és ládaszimulációs pluginja, a Nameless Suite.

Anno arról keveset lehetett tudni, hogy pontosan mely erősítőn alapszik ez a szoftver, de az évek során kiderült, hogy a méltán híres svéd metalzenekarnak, a Meshuggah-nak a Fortin Amps műhelyéből származó signature fejére épül.

Ez egy új korszak kezdete volt a metal gitárosok számára, hiszen a plugin minden eddiginél jobbnak bizonyult a versenytársai mellett. Most, 6 évvel később a gyártó úgy gondolta, hogy ideje a szoftvernek átesnie egy ráncfelvarráson, ráadásul nem is akármilyenen. A szoftver tapasztalatom szerint még „3D-sebben” szól, ami így a megtévesztésig valósághűen reprezentálja az igazi erősítő hangját. Alább találjátok, hogy mit tartalmaz pontosan a Nameless Suite X.

 

Elő Effektek

 

Elő-Effektek

Ebben a szekcióban olyan butik pedálokat találunk a Fortin-tól, mint a Zuul zajzár, a Hexdrive overdrive vagy a Grind clean-boost pedál. Ezen pedálok segítségével még precízebben formálhatjuk a gitárhang szövetét.

 

Erősítő

 

Erősítő szimuláció

Ahogy feljebb említettem, az erősítő a Fortin féle egycsatornás, 50W-os Meshuggah Amp-en alapul, ami kifejezetten a modern extrém-metal gitárosok igényeinek kielégítésére lett tervezve, így gond nélkül abszolválja az extrém lehangolásokat is. Mind ezt úgy, hogy megőrzi a tisztaságot és hűen tükrözi a valós játékérzetet.

 

Ládaszimuláció

 

Ládaszimuláció és IR betöltő

Ebben az átfogó ládaszimulációs szegmensben több, mint 100 impulzus válasz rögzítésének segítségével modellezhetjük 6 különféle mikrofon karakterét, melyeket kedvünkre helyezhetünk el a hangszórók előtt. Emellett az IR betöltő segítségével akár kedvenc IR-ünket is könnyedén betölthetjük a szoftverbe.

 

EQ

 

EQ

9 sávos grafikus EQ, mely rendelkezik felül- és aluláteresztő szűrővel a frekvenciaválasz teljes szabályzásához.

 

Utó Effektek

 

Utó-effektek

Ezen szekcióban a delay és a reverb pedál egészíti ki a szoftvercsomagot, melyek lehetővé teszik, hogy a szólóink a megfelelő teret kaphassák, a feszes ritmusszekció mellett.

 

Transzponáció és Duplázó

 

Transzponálás és duplázó

A transzponálás segítségével fel- vagy lehangolhatjuk a hangszerünket +12/-12 félhang pontossággal. Ezzel könnyedén módosíthatjuk gitárunk hangolását anélkül, hogy ezt fizikailag meg kellene tennünk a hangszeren. A duplázó segítségével akár 1 sávot kivetíthetünk a sztereó térbe, ami olyan hangzást eredményez, mintha feljátszottuk volna az adott futamot kétszer (értsd: jobbra és balra).

 

Hangoló és Metronóm

 

Hangoló és metronóm

A frissítésben helyet kapott egy valós időben dolgozó hangoló, mely a felhasználói felület alatt található. A gyakorlásnak elengedhetetlen kelléke a metronóm, ami nem utolsó sorban az időben dolgozó effektek szinkronizációját is szolgálja. A metronóm funkció csak standalone működésnél lép életbe, hiszen ha DAW-ba hívjuk be a szoftvert, ott értelmét veszti.

 

Standalone

 

Standalone

Ha nem rendelkezünk DAW szoftverrel, a Nameless Suite X standalone módban is használható, így nincs szükségünk semmilyen további szoftver telepítésére. Az alábbi videóban pedig hallhatjátok, hogyan szól mind az, ami fentebb említésre került:

 


https://www.facebook.com/gergo.hajer