zenesz_logo.png– LIPPÉNYI GÁBOR – Az iCON Pro Audio új interfésze a Harrison 32C konzolok páratlan hangminőségét kínálja egy asztali keverő formátumú eszközben.

A Harrison/iCON 32Ci két jól ismert cég közös terméke. Az Icon Pro Audio leginkább kontrollereiről ismert (mi is írtunk a közelmúltban a P1 sorozatú vezérlőikről), de a termékskálájuk nagyon sok más kategóriát is felölel. Gyártanak mikrofonokat, stúdiómonitorokat, processzorokat és nem utolsó sorban audió interfész (hangkártya) eszközöket is. Most ebben a szegmensben jelent meg a Harrison céggel közös alkotásuk.

Az amerikai Harrison cég tekintélyes múltra tekinthet vissza. A keverők gyártását 1975-ben kezdték, az övék volt az első in-line keverő. A 32-es széria meghatározóvá lett a popzenében, a legendás Bruce Swedien például ilyenen keverte Michael Jackson Thriller című számát, de a Led Zeppelin, a Supertramp, a Genesis vagy Paul Simon produkciók hangzását is meghatározta azokban az időkben. A 32C keverő magas specifikációkkal rendelkező előfokjainak a technológiája került most bele a két cég közös fejlesztésű audió interfész egységébe.

Icon 32Ci TOP press 1000x


Az előerősítők hangzása függ attól is, hogy használnak-e transzformátorokat a jelútban és ha igen, milyen minőségűt. Erre a Harrison 32C jellegű előerősítőknél biztos nem lehet panasz. A Harrison keverők csatornái legendásan jó, zenei hangzású equalizer és szűrő szekciókkal rendelkeztek. A 32Ci interfész megkapta ebből a szűrőket (komplett EQ szekció már csak a méret okán sem fért volna el). Alul- és felül áteresztő szűrőkről van szó – High Pass és Low Pass Filter –, a felül áteresztő szűrő esetében egy rezonáns lehetőséggel (Bump Button) –, ami nagyon hasznos a mélyvágás esetén – a vágás feletti részt kiemelhetjük vele.

A prémium előerősítő részen felül a 32Ci interfész számos nagyon hasznos funkciót is megkapott, így alternatív monitor kapcsolást, két teljesen független fejhallgató kimenetet, külön PC és mobil eszköz csatlakozási lehetőséget.

Icon 32Ci 3D press 1100x

 

A Harrison/iCON 32Ci egy körülbelül 25 cm széles, asztali (desktop) interfész egység, ami masszív alumínium házat kapott és van egyfajta vintage kinézete. A döntött fedőlapon található az összes kezelőszerv, alul kiemelve a két fejhallgató csatlakozó, míg az összes többi csatlakozás lehetősége a hátlapra került. A fedőlapon a kezelőszervek három jól elkülönített szekcióba lettek rendezve. Az első két, kombinált mikrofon és hangszerbemenet két független csoportba került, míg a monitor állítási lehetőségek a harmadikba.

A bemeneti szekciók tehát azonosak. A kezelőpanel legtetején a hangszer bemenetre és impedanciára átkapcsoló INST gombot és a fázisfordító gombot találjuk. Ez alatt a 48 V fantomfeszültség gombját és egy Pad gombot, amivel 20dB csillapítást alkalmazhatunk még az előerősítő áramkör előtt. A Gain potméterrel állíthatjuk az előerősítés mértékét, ami maximálisan 70dB lehet, tehát kis jelű dinamikus vagy ribbon mikrofonokhoz is bőven elegendő. A két másik potméter a szűrőkhöz tartozik, ezekkel állíthatjuk, hogy honnan induljon a magas- vagy mélyvágás. Legalul két gomb található, a baloldali a már említett rezonáns funkciót kapcsolja (Bump), a jobb oldali pedig az egész szűrő áramkört.

 

32Ci 09

 

A kezelőpanel jobb oldalán, a monitor szekcióban alul, egy nagyobb Master potméterrel állíthatjuk a monitor hangfal hangerejét, ez alatt egy Alternate gombot is találunk, amellyel átkapcsolhatunk az alternatív monitor hangfalra. Ilyenkor a Gain annak a hangerejét állítja. Ha nem használunk második hangszórószettet, akkor az Alternate gomb némításra (Mute) használható. A két fejhallgató kimenethez két-két potméter tartozik. A feljebb levők a bemenet (Direct) és a számítógépből érkező hang (PC) arányát állítja. Az alsó, fejhallgató ikonnal jelzett potméterek a független hangerő állítására szolgálnak kimenetekként.

Icon 32Ci Back press 1000x

Az eszköz hátoldalán kapott helyet az összes analóg és digitális csatlakozás. Jobbról balra haladva, a kombinált mikrofon és hangszer bemenetek – Mic/Inst 1 és Mic/Inst 2 – után a két független vonal bemenet (Line In) következik. Ezekhez tartozik egy gomb is, amivel +4dB és -10dB szint között választhatunk. A fő és alternatív kimenetek – Main és Alt Out – szimmetrikus jack csatlakozón találhatók meg. A fő kimenet +4dB jelet ad ki az alternatív kimenet -10db szintet. A következnek a MIDI csatlakozók (MIDI In és Out), ezekkel régebbi szintetizátorokat vagy kontrollereket csatlakoztathatunk. Tőlük balra találjuk az ADAT formátumú digitális audió csatlakozókat. Amennyiben van olyan eszközünk, ami ilyen formátumban tud audiót közvetíteni, 44.1 kHz vagy 48 kHz felbontás esetén 8 további audió bemenetet és kimenetet kapunk így, tehát összesen 12 csatornán képes az interfész kommunikálni mindkét irányba.

 32Ci 13 digit 1100x

 

A számítógépes csatlakozásra egy USB-C csatlakozó szolgál Mac esetében driver nélkül csatlakoztathatunk ide, PC esetében ASIO driver szoftvert tölthetünk le. Egy külön csatlakozót kapunk OTG (USB On The Go) formátumban, ide mobil eszközökkel kapcsolódhatunk és akár podcast feladatokhoz is használhatjuk az interfészt. Mobil eszközökhöz egy mini jack formátumú analóg csatlakozót is találunk itt. A csatlakozók sorát a +12V DC táp csatlakozója és a hozzá tartozó ki- és bekapcsoló gomb zárja.

 

32Ci 15 telefon 800x

 

A Harrison/iCON 32 Ci jellemzői elég figyelemre méltóak. Az ADC (Analog to Digital Conversion, analóg digitális átalakítás) dinamikus skálája és jel-zaj viszonya 125 dB, a teljes harmonikus torzítás -117dB. A DAC (Digital to Analog Conversion, digitális analóg átalakítás) esetben ezek a számok 129 dB és -120dB.

A Harrison/iCON 32Ci interfész eszközhöz egy komoly szoftverkezelő felület is tartozik, amivel az összes kimenet és bemenet kezelést (Routing) elvégezhetjük. Egy effektcsomagot is kapunk a Harrison kollekcióból (Harrison AVA Live és 32C Vocal Intensity) amit használhatunk a szoftver keverőben is. Ezen kívül kapunk DAW és effekt szoftvereket más gyártóktól, így akár rögtön el is kezdhetünk ezekkel dolgozni. A Harrison/iCON 32Ci interfész ára alapján a középkategóriába tartozik, de sok mindenben igazán prémium paraméterekkel és szolgáltatásokkal rendelkezik.

 

 

A Harrison/iCON 32Ci interfész tájékoztató ára: 499 EUR

A iCON termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.