zenesz_logo.pngAz idei NAMM egyik újdonsága a Yamaha cég SEQTRAK eszköze, ami producereknek vagy általában groove készítőknek készült mobil állomás és a műfajhoz kínál egyszerre sok lehetőséget nagyon kompakt formában.

A SEQTRAK egy gyorsan programozható, minta alapú dobgép, amihez a szintetizátor részben használhatunk AWM2 (szintén minta alapú) hangszíneket, akár 128 hang polifóniával, valamint a DX szintetizátor 4 operátoros FM szintézisét is. Ezeken kívül áll rendelkezésre sampler sáv, ahol magában a hangszerben is vehetünk fel mintákat (44.1 kHz, 16 bit felbontásban), számítógépről vagy mobil eszközről is importálhatunk, illetve az eszközben épp megszólaló anyagot is felvehetjük (resampling). Összességében a kapott hangkönyvtár több mint 2000 hangszínből áll.

 

SEQTRAK BL o 0001 750x másolata

 

Mindezekhez társul egy komoly effekt szekció is, ahol sávonként külön-külön is effektezhetjük az összetevőket, illetve az egész megszólalásra is alkalmazhatunk master effekteket. Az effektek paramétereit megszólalás közben is dinamikusan változtathatjuk, illetve ezeket a változtatásokat, mozgásokat fel is vehetjük.

Az idáig elmondottakból talán látszik, hogy a SEQTRAK kis mérete ellenére nagyon sok tulajdonsággal, funkcióval lett felruházva. Kifejezetten ilyen eszközt a Yamaha korábban nem fejlesztett és túl sok ilyen sem létezik pillanatnyilag a piacon (az ennek sok szempontból megfelelő pedig jóval magasabb árkategóriában kapható).

 SEQTRAK OR o 0001 750x

 

Kétféle kivitelben létezik az új groove box, a hagyományosabb fekete variáns mellett a sokkal feltűnőbb, kétszínű, szürke és narancssárga színekkel megalkotott modell is kapható lesz. A méretek nagyjából: 34 cm szélesség, 10 cm mélység és 4 cm magasság. Az eszközök belső lítium-ion akkumulátorral rendelkeznek, de használhatóak USB-C tápforrással is. Teljesen feltöltve körülbelül 3-4 órát képesek működni. A SEQTRAK beépített mikrofonnal és belső kis hangszóróval (2,3 cm, 1 W) is el lett látva, így tényleg akármilyen mobil szituációban felvehetünk mintákat és hallgathatjuk a készülő groove ritmusokat. Sztereó kimenet található az eszközön, amely fülhallgatóhoz és vonal kimenetre is használható. Ez 3,5 mm méretű mini jack formátum, ahogy az audió bemenet is. Ugyanilyen formátumban kapjuk meg a MIDI kimenetet és bemenetet, ehhez egy átalakító kábelt is mellékelnek.

 

SEQTRAK y 0002 800x

 

A méretéhez képest a SEQTRAK nagyon sok kezelőszervvel lett ellátva. A 24 négyszögletes, a dob és szintetizátor patternek bejátszására, programozására szolgáló gomb mellett vagy 17 tekerőgomb is található, amelyek szintén nyomógombként is funkcionálnak. Ezeken kívül van még három érintős paraméter csúszka a felületen, valamint sok apró gomb a készülék két oldalán és hátsó részén. Ráadásul több gombnak többszörös funkciója is van, aszerint, hogy milyen más gombbal együtt nyomjuk meg. Ezeknek az észben tartása persze nem annyira egyszerű, de a megtanulásukat segíti az ingyen letölthető applikációban található dinamikus megjelenítés, amiben az éppen megnyomott, megtekert kezelőszerv funkcióját láthatjuk.

SEQTRAK OR l 0002 450x

 

Számítógéppel vagy mobil eszközzel a SEQTRAK mint kétcsatornás (sztereó bemenettel és kimenettel rendelkező) audió eszköz használható. A kapcsolat történhet az USB-C csatlakozáson keresztül vagy vezeték nélkül is, az országtól és operációs rendszertől függően a Wi-fi mellett Bluetooth kapcsolat is létrehozható. Az elkészült groove patternek vagy teljes hangszerelések így könnyen átvihetők akármilyen DAW szekvenszer programba és ott tovább lehet folytatni a hangszerelést, vagy felvételeket.

 SEQTRAK BL r 0002 450x


A SEQTRAK szekvenszer része nagyon összetett is tud lenni, akár 128 lépeses szekvenciákat is létrehozhatunk. Hét hangszert használhatunk egyidejűleg a dobgép részben, ehhez még két AWM2 szintetizátor sávot, egy FM szintetizátor sávot és egy sampler sávot. A lüktetést is többféle módon módosíthatjuk, swing vagy véletlenszerűen humanizált változatokat létrehozva. Ugyan dallamok és akkordok bejátszásához a gombok száma és mérete korlátot jelenthet, de változtatható skálákkal, hangnem beállítással, akkord programozással és arpeggio funkciókkal ezek a korlátok áthidalhatóak.

 

Raphael Robert IMG 5038 HQ 800x

 

A mobil eszközökön programozható vizuális megjelenítés is elérhető, ami a megszólaló groove patternekhez állít elő látványos hátteret. Az eszközök szoftveres háttere is jól lett megoldva, egyszerűbb, könnyen áttekinthető felülettel is használhatjuk, de belemehetünk a legapróbb részletekbe is. Mac, Windows számítógépekre, iOS és Android eszközökre egyaránt elérhető a SEQTRAK App.

 

A Yamaha SEQTRAK hamarosan elérhető lesz a hazai boltokban is, az érdeklődők a hazai Yamaha viszonteladóknál tájékozódhatnak a pontos megjelenésről és árakról.