zenesz_logo.png– LIPPÉNYI GÁBOR – A Cloud Microphones újabb modellel bővítette a Cloudlifter családot és kihozta a 44A szalagmikrofonja passzív változatát is.

Az amerikai Cloud Microphones cég története elég érdekes. 2011-ben jött létre, az alapítók Rodger J Cloud (a névadó) és Stephen Sank. Utóbbinak az apja, Jon Sank, az RCA egyik fontos fejlesztője volt. Az RCA gyártotta még a múlt század 30-as éveitől a legkomolyabb ribbon mikrofonokat és a fiú, az apai tapasztalatokat felhasználva, ezek javításával, felújításával kezdett foglalkozni. A névadó partner projekt stúdiója a közelben volt (a helyszín Tucson, Arizona) és ketten fogtak bele egy új ribbon mikrofon létrehozásába, ami ezekre a hagyományokra épül. Ez lett a JRS 34P (illetve aktív változata a JRS 34).

 

JRS34P 450x

JRS 34P

A szalagmikrofonok (ribbon) hangját nem véletlenül szeretik sokan. Egy lekerekítettebb, puhább hangzást nyújt, ami sok hangszer és az énekhang esetében is nagyon jól használható. Az alkalmazási terület elég széles, de például a vonósoknál, vagy gitárerősítők felvételénél sokszor alkalmazzák. A mikrofon felépítéséből következően ezek mindig 8-as karakterisztikájúak. Jellemző a korai ribbon mikrofonokra, hogy összehasonlítva a kondenzátor mikrofonokkal, lényegesen kisebb jelet produkálnak. Általában legalább 60 dB előerősítés szükséges, de halkabb hangforrásoknál akár még több is. Emiatt, mondjuk egy mai, átlagos hangkártya előerősítőjével nem is igazán lehet ezeket használni, vagy annyira a maximumon kell használni az előerősítést, hogy zajos vagy torz is lehet a felvétel.

 CL1 575x

Cloudlifter CL-1

Ezeket a problémákat a Cloud Microphones alapítói is látták és létrehoztak egy olyan illesztő dobozt, ami ezeket orvosolja. Ez volt az eredeti Cloudlifter, ami körülbelül 25 dB nagyon tiszta előerősítést képes létrehozni, saját diszkrét JFET áramkörrel. Az erdeit Cloudlifter dobozokból a csatorna számok függvényében létezik egy- két- és négycsatornás változat (CL-1, CL-2 és CL-4). Ezek nagyon népszerűek lettek, ugyanis az alacsony jelszint nem csak a ribbon mikrofonok sajátossága, hanem valamilyen szinten több dinamikus mikrofoné is.

Az egyik ilyen az egyik legnépszerűbb broadcast mikrofon, a Shure SM7B. Ennek a kimeneti jelszintje közel 30 dB-lel halkabb, mint egy átlag kondenzátor mikrofoné. Ezért aztán nagyon sok helyen a Cloudlifter dobozzal használják a mikrofont, jó néhány forgalmazónál csomagban is kapható a két termék.

CL Zi 6700x

Cloudlifter CL-Zi

A Cloudlifter átalakítók egyébként fantom feszültséggel működnek, de nem adják azt tovább a mikrofon felé. A Cloudlifter család tagja volt idáig is a Cloudlifter CL-Z és CL-Zi. Ezek variálható impedancia állítást kínálnak az előerősítés mellé, az előbbi ribbon és dinamikus mikrofonokhoz, az utóbbi hangszerekhez is (ez egy aktív DI box is egyben).

Cloudlifter X 1 700x

Cloudlifter CL-X

A legújabb jövevény a családban a Cloudlifter CL-X. Ez egyrészt még nagyobb előerősítésre képes, nyomógombbal választhatunk a +12 dB és a +36 dB között. Másrészt tartalmaz egy magas minőségű, nikkel magos Cinemag transzformátort, amely által telítettebb hangzást lehet elérni, ha nagyobb jellel hajtjuk meg. Kisebb jelszintnél is jótékony a hatása, nagyon tiszta, nagy sávszélességű hangzást biztosít, de a komolyabb színezések nagyobb szinteknél történnek.

 

44 and CL1 group press 700x

Cloud 44 és Cloudlifter Midnight Edition CL-1 

A már említett Cloud JRS 34 után a Cloud Microphones megjelentette a Cloud 44A ribbon mikrofont is. Ez a leghíresebb RCA modell az RCA 44 újraalkotása volt aktív elektronikával, a mai technológiai újdonságokat is alkalmazva, például neodímium mágnest használtak benne. A legutóbbi modell ebben a sorban ennek a passzív változata, a Cloud 44 ribbon mikrofon. Ebben nincs benne az aktív előerősítés, viszont kapunk egy színben a mikrofonhoz passzoló Cloudlifter Midnight Edition CL-1 dobozt is, így ezt használhatjuk ehhez a mikrofonhoz vagy másikhoz is. A mikrofon maga ezáltal használható passzív módban is, ha épp olyan mikrofon előfokunk van. Árban egyébként a csomag ára ugyanannyi, mint az aktív változaté.

 

 

A Cloud Microphones termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service, további információkat az oldalukon vagy a hazai viszonteladóknál lehet szerezni.