zenesz_logo.png



A Yamaha bejelentette új AG08 all-in-one live streaming keverőjét és audió interfészét.

A Yamaha 2022 nyarán hozta ki AG sorozatú hibrid keverőinek második generációját, a most bejelentett AG08 a sorozat csúcsmodelljének tekinthető. A számos ki- és bemenettel, USB routing opciókkal és beépített DSP effektekkel rendelkező eszköz képes minden olyan alapvető funkciót biztosítani, ami egy élő streaminghez, vagy bármilyen más tartalomgyártáshoz szükséges lehet.

AG08 black front 750x

Az AG08 összesen 8 csatornát kínál, melynek bemenetei a keverő hátsó paneljén kerültek elhelyezésre.

Az 1. és 2. csatorna monó XLR/TRS bemenete mikrofont vagy vonalszintű jelet tud fogadni. Mindkét csatornához Gain poti, egy Pad kapcsoló és egymástól függetlenül kapcsolható fantom táp tartozik. A 2. csatorna még egy Hi-Z kapcsolót is kapott, ez lehetővé teszi nagyimpedanciás eszköz, pl. gitár, basszusgitár csatlakoztatását a keverőhöz. Ez a két csatorna további extra szolgáltatásokat is nyújt, ötféle DSP effekt formájában.

  • Voice Changer (CH1) / Amp Sim (CH2)
  • Comp, EQ
  • Reverb, Delay
  • Ducker
  • Maximizer

Így például kompresszor és EQ is rendelkezésünkre áll, melyek paramétereit az AG08 Controller alkalmazásban tudjuk állítani. Az FX gomb benyomásával Reverb és/vagy Delay effektet adhatunk a mikrofoncsatornákra, az effektek szintjét egy dedikált potival szabályozhatjuk, mélyebb beállításra pedig itt is az AG08 Controller appban van lehetőségünk.

ag08 voice changer 600x

 

Az 1. csatorna még egy Vocie Changer effekttel is szolgál, ez elsősorban streaming, vagy podcast felhasználási területen lehet izgalmas, pl. telefonhangzást tudunk előállítani, de lehetőségünk van a hangmagasság változtatására is. A 2. csatornát egy erősítőszimulátorral is ellátták, mellyel overdrive hangzásokat tudunk produkálni, ha gitárt csatlakoztatunk erre a bemenetre.

 

AG08 CH34 DUCKer

 

A Ducker funkció arra szolgál, hogy a mikrofon csatornák automatikusan prioritást kapjanak a 3/4, 5/6 és 7/8 sztereó csatornákkal szemben, hogy pl. podcast alkalmazásban ne kelljen a sztereó csatornák szintjét állítgatni, ezek hangereje – csatornánként az AG08 Controller alkalmazásban beállított szintre – csökken, ha beleszólunk a mikrofonba. További professzionális szolgáltatás a Maximizer. Ez az egyszerű, de fontos masztering funkció segítségünkre van abban, hogy a megfelelő szintű jelet streameljünk, ha kell erősíti a streamelt jelet, ha kell, a nagyobb csúcsoknál vág, hogy a nézők, hallgatók megfelelő audió jelet kapjanak bármilyen eszközön.

A 3. és 4. csatorna két 6,3 mm-es jack aljzata vonalszintű sztereó jel fogadására alkalmas, ami lehet például egy billentyűs hangszer, de alkalmas egy külső keverő sztereó jelének fogadására, ha pl. több mikrofont szeretnénk használni.

Az 5-6. csatorna is sztereó, de itt két RCA és egy 3,5 mm-es sztereó mini jack bemenet áll rendelkezésünkre. Ide küldhetünk bármilyen külső eszközből jelet pl. számítógépről kísérő sávokat.

A 7-8. csatorna pedig négypólusú 3,5 mm-es TRRS csatlakozót kínál, ami egyszerre ki- és bemenet, elsősorban okostelefonokhoz, táblagéphez pl. chat alkalmazásokhoz.

 

ag08 soundpad 700x

 

Mindhárom sztereó csatorna esetében egy Line/USB kapcsolóval választhatunk, hogy a csatlakoztatott analóg jelet, vagy az USB-n érkező jelet fogadja, azt pedig, hogy a sztereó csatornák jele bekerüljön-e a streamingbe egy apró kétállású kapcsolóval kezelhetjük.

Meg kell még említenünk a hat Sound Pad-et, melyekkel előre telepített hangeffekteket, apró bejátszásokat indíthatunk. Természetesen ezek a presetek lecserélhetők a saját bejátszásainkra, amiket akár közvetlenül a keverőről is rögzíthetünk, akár számítógépről is küldhetünk. Az AG08 Controller szoftverben ezek vágására, effektezésére külön menüpont szolgál.

AG08 white rear 750x

Kimenetekkel is bőven ellátták az AG08 keverőt: a monitor kimenet két XLR és két 6,3 mm-es TRS kimenet formájában van jelen, míg a sztereó MIX kimenet (L/R) szintén két 6,3-as jack aljzatot kapott. Két teljesen független fejhallgatókimenetet a front panel jobb szélén helyezték el, ezekhez hangerőszabályzó és mix-minus kapcsolók is tartoznak, melyekkel az első két csatornát tudjuk a monitor mixből kivenni. A fejhallgató szekcióban található két 3,5 mm-es jack aljzat headset csatlakozására szolgál, melynek a mikrofonjele az 1. csatornára van irányítva.

Ha az AG08 keverőt USB-n keresztül PC-hez (vagy Mac-hez) csatlakoztatjuk egyaránt használható, mint 8 csatornás (2 monó, 3 sztereó) audió interfész, amivel felvételt készítünk játékunkról és mint 8 csatornás live stream keverő. Lényeges, hogy streamelés közben is mind a két mikrofon csatorna, mind a 3 sztereó csatorna jele USB-n keresztül eljut a DAW szoftverünkbe és így csatornánkénti felvételt készíthetünk, a streamelt anyagról, ami lehetővé tesz egy későbbi újrakeverést.

A fent leírtakból látható, hogy ez az univerzális keverő elsősorban olyan extra funkciókkal lett felvértezve, amelyek tartalomkésztésnél és streaming alkalmazásnál jönnek jól. Ugyanakkor 48 kHz/24 bit minőségben audió interfészként is tökéletesen alkalmazható, sőt a két funkció egyidejűleg is használható. Az AG08 keverő 12 V-os tápegységgel (tartozék) vagy az USB-C porton keresztül (5 V, 1.5 A) üzemeltethető. A keverőhöz jól használható szoftvercsomag jár, ami tartalmazza a Cubase AI és WaveLab Cast programokat, valamint az iOS kompatibilis Cubasis LE alkalmazást.

 

A Yamaha AG08 keverő fekete és fehér színben készül, elérhetőségéről és az áráról a hazai Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.