zenesz_logo.png– LIPPÉNYI GÁBOR – Az Apogee nevet hallva, legtöbbünknek a top minőséget jelentő konverterek és hangkártyák juthatnak eszünkbe, de a cég egy jó ideje szoftver plug-in fejlesztéssel is foglalkozik.

Kezdetben a DSP-vel is rendelkező hangkártyáikra készültek ilyen effekt plug-in szoftverek, de egy ideje ezek native formában is elérhetőek, azaz nincs szükség feltétlenül Apogee hardverre ahhoz, hogy futtassuk ezeket a DAW programunkban PC-n vagy Mac-en. Az Apogee FX Rack wrapper, ami a Dual Path monitoring technológiát tartalmazza, lehetővé teszi, hogy DSP-n és hardveren egyaránt futtathatóak legyenek az ehhez készült plug-in szoftverek. Felvétel közben nullához közeli késéssel alkalmazhatjuk a DSP-n az effekteket, de később átválthatunk native módra úgy, hogy a beállítások is automatikusan megjelennek a native felületen is. (Ez a technológia pillanatnyilag csak Mac platformon érhető el.)

Apogee FX All plugins bundle 700x

 

Mára már 10 plug-in effekt érhető el az Apogee kínálatában, ezek között vannak vintage EQ és kompresszor emulációk, de modernebb effektek és egész speciálisak is, például a közismert Bob Clearmountain hangmérnök segítségével készült effekt láncok. Ezek az effektek magas minőséget képviselnek és így nem olcsók, de vannak kedvezőbb csomagárak és van lehetőség bérelni ezeket, amely esetben, ha a bérlet alatt befizetett összegek elérik a teljes plug-in árat, akkor végleges licencet kapunk.

 Symphony ECS Channel Strip 700x

 Symphony ECS Channel Strip

 

Nyilván a plug-in effektek ismertebbé tételének szándékával az Apogee most kihozott egy egyszerűbb, ingyenes effektet (aminek eszmei értékét 99 dollárban adták meg), A Soft Limit eredetileg egy analóg áramkör volt az Apogee átalakítókban és hangkártyákban, először az AD-500 AD/DA konverter modellben jelent meg (még 1991-ben). Ennek a célja az volt, hogy egyrészt biztonságosabb felvételt tegyen lehetővé, de másrészt egyfajta telítettséget, kicsit szalag hangzást adott az átalakítás előtt, így melegebbé téve a digitális felvételt. Az új plug-in most ezt modellezi le, nyilván az Apogee cégtől megszokott magas minőségen.

 

Apogee Soft Limit Plugin header 1300x


A Soft Limit plug-in felülete elég egyszerű. A felső részen három műszert találunk. A bemeneti szintet, a limitálás mértékét és a kimeneti szintet ellenőrizhetjük itt. Ezektől jobbra láthatjuk az Over kijelzést a bemenetre és kimenetre egyaránt. Ezzel azt ellenőrizhetjük, hogy digitálisan túlvezéreltük-e a processzálást. Az alsó rész közepén három kezelőszerv foglal helyet. A baloldali és jobboldali kisebb potméterekkel a Drive és az Output szintjét állíthatjuk, míg a középső nagyobb tekerő a Limiter Threshold. Ezzel állíthatjuk be, hogy honnan kezdjen el működni a limiter (bár nyilván a Drive értékkel előtte már befolyásolhatjuk a telítettség mértékét). Ezektől balra két gomb van, az egyikkel kikapcsolhatjuk a limitert (de úgy, hogy a szint beállítások és a műszerek megmaradnak). A másik egy Oversampling kapcsoló, ezzel feljebb vihetjük a mintavételi frekvenciát és ezáltal csökkenthetjük a számolás digitális hibáit (aliasing), de ennek persze ára van: nagyobb késést és nagyobb számítógép használatot eredményez a minőségjavítás. (4x, 8x és 16x beállítások alkalmazhatók.) Az alsó rész jobb oldalán egy Auto Makeup gomb van, ha ez aktiválva van, akkor a szoftver visszahozza a limitásással lejjebb került szintet. A Soft Limit használata elég egyszerű, de azért mindenképp odafigyelést igényel. Nagyobb drive és limitálás értékeknél alapvetően megváltozhat a hangzás, persze ez lehet kifejezetten jó is, ha szándékosan csináljuk.

Valóban jól lekerekíti a bántóbb tranzienseket és a csöves vagy szalagos hangzáshoz hasonló élményt tud adni, ha ízléssel használjuk. Az Apogee Soft Limit plug-in tehát ingyenesen letölthető (név és email cím megadása után), és Windows 10, illetve macOS 10.12.6 vagy újabb operációs rendszereken futtatható, VST2, VST3, native AAX vagy AU formátumokban.

 

További részletekért érdemes ellátogatni az Apogee oldalára
Az Apogee termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.