zenesz_logo.pngAz idei berlini Superbooth bemutatónak kétségkívül az egyik leglátványosabb eleme az Eventide cég Misha névre hallgató Eurorack moduljának a bemutatása volt.

Az első meglepetés az, hogy az Eventide egyáltalán készít Eurorack modult. Bár jobban utánanézve kiderült, hogy négy évvel ezelőtt már kihoztak egy Eurorack delay modult, amely EuroDDL néven kapható is. Ezzel együtt a cég sokkal inkább a komoly stúdió effektjeiről lett ismert, az utóbbi időkben ez ismertség érezhető lett az Eventide szoftver effektekkel és a gitár pedálokkal kapcsolatban is.

 

Misha press 550x

 

A második meglepetés az, hogy elég nehéz meghatározni elsőre, hogy milyen eszköz is valójában a Misha és milyen kategóriába sorolható. A cég szerinti leírás: hangköz alapú hangszer és szekvenszer Eurorack formátumban. A Misha hangszer részének az alapja a V alakban elhelyezkedő kilenc gomb, amivel hangokat szólaltathatunk meg. A hagyományos hangszerekkel ellentétben ezek a billentyűk nem egy fix hanghoz vannak kötve, hanem egy előre meghatározott skálában való lépesek létrehozásához.

Ha mondjuk C dúr a beállított skála, akkor a +1 gomb első lenyomása D hangot, a második E-t, a harmadik F-et fog eredményezni. Ha mondjuk ezek után lenyomjuk a -2 gombot az elsőre D-t, másodikra H-t fog megszólaltatni. Skálán kívüli hangokat is megszólaltathatunk a user gombok valamelyikével (alaphelyzetben két gomb kromatikus fel- és lelépésre van programozva) illetve oktáv ugrást is használhatunk. Száz előre programozott skála közül választhatunk, amelyek között mikrotonális skálákat is megtalálunk, de saját skálákat is létrehozhatunk. A skálák mellett természetesen a skálák alaphangját is változtathatjuk. A navigálást segíti egy színes LCD kijelző, amelyen egy kördiagramon láthatjuk a skála hangjait és azt, hogy az adott pillanatban épp hol állunk.

Misha Rack press 675x

 

Szekvenciákat is létrehozhatunk a felvétel gomb indításával, amelyeket lejátszáskor nagyon széles spektrumban módosíthatunk. Változtathatjuk az irányt, a sebességet, a ritmikát, sőt magukat a skálákat is, tehát gyakorlatilag teljesen új variációkat hozhatunk létre. A szekvenciákat és a skálákat ki is menthetjük micro SD kártyára vagy USB eszközre, illetve számítógépen is szerkeszthetünk (lesz ehhez szükséges szoftver) és azt áthozhatjuk az Eurorack modulra.

Csatlakozások tekintetében a Misha modul felső részén, két sorban összesen 16 jack csatlakozót találunk. Ezek közül van ebben a formátumban elérhető MIDI kimenet és bemenet, három pár CV és trigger kimenet és bemenet, valamint egy audió kimenet és egy clock bemenet. Magában a rackben egy monofonikus oszcillátor szólaltathatja meg a lenyomott hangokat, illetve megszólaltatott szekvenciákat, de a MIDI-n vagy a CV-trigger csatlakozásokon keresztül polifonikusan is használható. A CV csatlakozásokon keresztül pitchbend vagy más moduláció is közvetíthető.

 

 

Az Eventide Misha Eurorack modul idén nyár vége körül fog megjelenni a boltokban, tájékoztató nettó ára 649 EUR. Mindenesetre egy érdekes új eszköz lehet kísérletező kedvű zenészeknek, Eurorack használóknak egyaránt.

További információk: https://www.eventideaudio.com/
Az Eventide termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.