zenesz_logo.pngA Useful Arts egy viszonylag fiatal amerikai cég, amely analóg high-end eszközöket készít stúdió és színpadi felhasználáshoz.

 SFP 60 front slant press

 

Első termékük nagyjából négy éve jelent meg, ez volt az SFP-60 kétcsatornás, csöves, Class-A kategóriába tartozó mikrofon előerősítőjük, amit a 2018-as AES keretében mutattak be. Ennek nem sokkal később elkészült a monó változata is, az SFP-30, amit 2020-ban a nagy szakmai rangot jelentő TEC díjra is jelöltek.

A Useful Arts cég alapítói a fejlesztő és cégvezető elnök Peter Swann, valamint egykori zenekari tag társa, aki nem más, mint a közismert színész Benn Stiller. Ami talán kevésbé köztudott, hogy Benn Stiller egyben komoly producer is, így ilyen területen is kapcsolódik az audió technológiához, valamint nyilván fontos filmipari kapcsolatokkal is rendelkezik.

SFP 30 front slant press 600x

 

A fejlesztő Peter Swann aktív stúdió tulajdonos is egyben, és saját elmondása szerint bármilyen kategóriában is szerzett be stúdió eszközöket, teljes mértékben nem hozták azt a hangzást, amire vágyott, ezért is kezdett bele saját fejlesztésbe. A cég törekvése, hogy olyan eszközökkel lássák el a hangmérnököket és producereket, melyek hangzása nem okoz csalódást a hallgatóknak. Nem újabb vintage clone termékeket akarnak létrehozni, ezek természetesen inspirációt jelentettek, de a cél az volt, hogy túllépjenek ezeken. Így az első SFP-60 tervezése jóval hamarabb elkezdődött minta Useful Arts megalakulása. A 40-es, 50-es és 60-as évek kapcsolásai és hangzása inspirálták a Useful Arts új eszközeit, de ezeket párosították modern technológiai megoldásokkal, így biztosítva a nagyobb megbízhatóságot, kompatibilitást és szolgáltatásokat, amik a mai digitális korszakban is megfelelőek.

BF 1 slant press 750x

 

A már említett két csöves előerősítőn kívül (SFP-60 és SFP-30), két hangszerekhez szánt, csöves high-end DI box, előerősítő is a termékskála része. Ezek a BF-1 és a BF-S. Mindkettő Class-A kategóriájú, magas és mély hangszín állítási lehetőséggel is rendelkezik és nagyon sokoldalúan használható minden típusú elektronikus hangszerhez.

 

BF S slant press 750x

A BF-S modell a stúdió változat, ez megkapta az SFP-60 lineáris tápját, így még alacsonyabb zajszinttel, egyenletesebb frekvencia menettel és magasabb dinamika tartalékkal rendelkezik.

 

Hornet slant right press 450x

A cég termékcsaládjának legfiatalabb tagjai nem csöves eszközök. A Hornet egy kisméretű tranzisztoros mikrofon előerősítő és DI box. Ez tényleg igen kedvező árkategóriában jelent meg, ennek ellenére hangzása vetekszik több sokkal drágább eszközével. Érdekessége a szín (Color) állítási lehetőség, amellyel krémesebb vagy akár harapósabb hangzást is létrehozhatunk. Cinemag bemeneti trafót és JFET DI direkt átalakítót tartalmaz, nyilván ez is hozzájárul a minőségi hangzáshoz. A legújabb tag a Swarm, ez egy négycsatornás mikrofon előerősítő és DI box, ami csatornánként tartalmazza a Hornet előbb felsorolt összes tulajdonságát, de a rack formátumnak köszönhetően ebbe plusz funkciókat is bele tudtak rakni. Így csatornánként lehet magas áteresztő szűrőt alkalmazni (high pass filter), ugyanígy a -22db dinamika vágásnak és a fázis fordításnak is külön kapcsolói vannak.

 

Swarm front press

 

Minden Useful Arts termék Amerikában, kézi összeszereléssel, minőségi alkatrészekből készül, így a high-end kategória megnevezés tényleg jogos lehet az esetükben. A Sound Service kizárólagos terjesztést bejelentő nyilatkozat értelmében ezen (és a jövőben megjelenő) Useful Arts eszközök ezentúl Európában is folyamatosan elérhetőek lesznek a komolyabb stúdiók, produkciók és zenészek számára.

https://www.sound-service.eu/brands/useful-arts-audio
https://www.usefulartsaudio.com/