zenesz_logo.png



A Zoom április első napjaiban mutatta be új H6 Black Handy Recorderét, ami talán csúcstartó kategóriájában a kompakt, sokoldalú kézi audió felvevők mezőnyében.

 

H6-BLK_slant_press 600x.jpg

 

A H6 Black kézi felvevő egyaránt alkalmas stúdióminőségű zene rögzítésére, filmes területen történő felhasználásra, vagy akár podcast céljaira is. Jelen kézi felvevő elődje még 2013 nyarán jelent meg, később 2014-ben, egy összehasonlító teszten maga mögé utasította a piac négy másik neves „versenyzőjét”.

A H6 Black fontos és alapvető eszköze lehet minden olyan zenésznek, zeneszerzőnek, aki professzionális teljesítményt vár el egy hordozható felvevő eszköztől, amivel bárhol stúdióminőségű felvételt készíthet. A H6 Black modell csúcskategóriát képviselő, rendkívül alacsony zajszintű mikrofon előerősítőkkel, cserélhető bemeneti kapszulákkal, nagy színes LCD kijelzővel, négy mikrofon/vonal bemenettel és hatsávos rögzítési képességgel büszkélkedhet. A Zoom H6 Black azonban nemcsak felvevő eszközként használható: több csatornás sztereó USB interfészként is munkába állíthatjuk PC-hez, Mac-hez és iPad-hez is.

 

Bemenetek

 

H6-BLK_leftside_press 700x.jpg

 

A Zoom H6 Black alapból négy elsődleges XLR/TRS kombó bemenetet kínál, melyek mikrofon, vagy vonal szintű jel fogadására alkalmasak. Mindegyik bemenethez dedikált Gain szabályzó és Pad kapcsoló tartozik, és a bemenetek 12 V, 24 V, valamint 48 V fantom tápot is biztosítanak.

 

H6-BLK_rightside_press 700x.jpg

 

A készüléket a tartozék XYH-6 X/Y kapszulával felszerelve kapjuk, ami két kiváló minőségű kardioid, egyirányú mikrofont tartalmaz. Ezek a mikrofonok az előttük lévő jelekre a legérzékenyebbek és kevésbé érzékenyek az oldalról és hátulról érkező jelekre. A két mikrofon beállítási szöge könnyedén állítható 90 fokról 120 fokra a szélesebb sztereóhangkép érdekében.

 

zoom_h6_black_06 450x.jpg

 XYH-6 X/Y kapszula

Minthogy az eszköz (mikrofon) kapszulái cserélhetők, az elsődleges bemenetekhez jön még további két bemenet, ha bármelyik kapszulát (X/Y, MidSide, Shotgun, vagy dupla XLR/TRS Combo) csatlakoztatjuk a felvevőhöz. A készülékhez tartozó XYH-6 X/Y kapszula egy további, másodlagos mikrofon/vonal bemenettel is rendelkezik, külső jel, vagy mikrofon számára. Ha ehhez az 1/8”-os mini jack aljzathoz csatlakoztatunk valamit, akkor az X/Y mikrofonok némítva lesznek.

Kimenetek

A H6 Black vonalkimenete egy sztereó mini jack aljzat, ami a H6 Black alján, az LCD kijelző alatt került elhelyezésre, és a belső keverő sztereó jelét továbbítja. A vonalkimenet lehetővé teszi, hogy pl. kamerára küldjünk jelet, miközben a fejhallgató kimeneten monitorozzuk a felvételt. A H6 Black USB portja, ami az oldal panelen, az LCD kijelzőtől jobbra található, vagy kevert sztereó jelet, vagy a hat bemenet hat független jelét továbbítja, az USB menü „Audio Interface” menüpontjának beállításától függően.

 

zoom_h6_lineout.jpg

Mindezek mellett a H6 Black 1/8”-os fejhallgató kimenettel is rendelkezik, melyhez külön hangerő szabályzó tartozik. A visszahallgatást segíti a beépített hangszóró, amely a felvett anyag gyors, monó visszajátszására alkalmas.

Működés

A nagyméretű színes LCD kijelzőn még sötétben is jól követhetjük az eszköz működését, a könnyen kezelhető menürendszerben pedig a rendelkezésünkre álló Mélyvágó szűrőt, Kompresszort, vagy Limitert is bevethetjük. Az Auto Record, Pre Record és Backup Record funkciók nagy segítségünkre vannak felvételkészítés közben. (Backup Record: a H6 Black automatikusan tárol egy biztonsági felvételt 12dB-lel alacsonyabb szinten, mint a beállított felvételi szint, ily módon védelmet nyújtva a torz felvételek ellen.)

 

 

Természetesen olyan hasznos funkciókról – melyek a korábbi változatokban is rendelkezésünkre álltak – mint pl. kromatikus hangoló, metronóm, vagy a lejátszás sebességének szabályzása, ezúttal sem kell lemondanunk.

Az eszköz a felvételeket WAV formátumban (mintavételi frekvencia: 44.1/48/96 kHz, felbontás: 16/24 bit) rögzíti SD kártyára, maximum 128 GB-ig. A H6 Black mp3-ban is képes felvételt készíteni 44.1 kHz / 48-320 kbps minőségben, de ilyenkor egyidejűleg csak két sávot lehet rögzíteni. Az új H6 Black négy AA elemmel, vagy az opcionálisan megvásárolható AD-17 adapterrel üzemeltethető. Elemekkel folyamatos felvétel esetén is 20 óra üzemidő érhető el.


Felhasználási területtől függően, opcionálisan még számos tartozékkal bővíthetjük a kézi felvevőt, ezekből a legfontosabbak a következők:

MSH-6 Mid-Side mikrofon kapszula
SGH-6 Shotgun mikrofon kapszula
SSH-6 Sztereó Shotgun mikrofon kapszula
EXH-6 Dual XLR/TRS kombó kapszula

 

Mi van a dobozban?
H6/BLK Handy Recorder
XYH-6 X/Y mikrofon kapszula
4 db AA elem
Cubase LE & WaveLab LE szoftverek ingyenes letöltő kódja
Quick Guide kezelési útmutató
Tájékoztató ár: 144 900 forint

Technikai specifikáció: Zoom

A Zoom európai és hazai forgalmazója a Sound Service.