zenesz_logo.pngA japán gyártó egy kompakt, de sokrétű funkciókkal ellátott, akár akkumulátorral is üzemeltethető modellel, a STAGEPAS 200-zal bővítette a hordozható PA rendszereinek sorát.

A Yamaha népszerű és sokoldalú STAGEPAS PA rendszereiről már többször olvashattatok a Zenész Magazin hasábjain, most a pár napja debütáló STAGEPAS 200 kompakt PA rendszert mutatjuk be olvasóinknak.

STAGEPAS200 angle L 550x

A kocka alakú, mindössze 30 x 30 cm-es és 12 kg súlyú modell a Yamaha-tól megszokott prémium hangminőséget produkálja apró mérete ellenére. A STAGEPAS 200 minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami egy első osztályú PA rendszertől elvárható, a kompakt méret és a könnyű hordozhatóság mellett intuitív, felhasználóbarát kezelőfelülettel, keverési funkciókkal és Bluetooth audio streaming lehetőséggel is rendelkezik. Az opcionális akkumulátor csomaggal a STAGEPAS 200 felhasználási lehetőségei jelentősen kiterjeszthetők, az utcai zenéléstől, kültéri rendezvényeken át akár nyilvános beszédek hangosítási feladatait is képes ellátni.

Vizsgáljuk meg pontosan mit is tud ez az apró kocka!

STAGEPAS200 top 550x

A STAGEPAS 200 modellben egy 1,4”-os kompressziós magassugárzóval kombinált 8 inches koaxiális hangszóró dolgozik, ami meglehetősen kevés helyet foglal. A STAGEPAS 200 frekvencia átvitele 60 Hz – 20 kHz-ig terjed és 125 dB SPL maximális hangnyomásra képes. A hangszórókat 180 W-os „D” osztályú végerősítő hajtja és az új modellt beépített 5 csatornás digitális keverővel is ellátták. Pontos fáziskép, természetes magasfrekvenciás szórás és rendkívül részletes hangkép jellemzi az új modellt.

Az 1-3. csatorna XLR/TRS kombó bemenete mikrofon és vonalszíntű jel fogadására alkalmas, azonban a 2. és 3. csatorna egy Hi-Z nyomókapcsolóval átállítva nagyimpedanciás (pl. gitár) jel fogadására is képes. A 4/5 csatorna jack aljzatára monó vagy akár sztereó jelet is küldhetünk, és ez a csatorna alkalmas Bluetooth-on küldött jelet is fogadni pl. egy táblagépről vagy okostelefonról.

Mindegyik csatorna megkapta a Yamaha egygombos EQ/Preset állítási lehetőségét, de az 1-3. csatornákhoz szintén egy potival állítható digitális effektek is igénybe vehetők, melyek sorrendben a következő lehetőségeket kínálják: Reverb/Reverb+Delay/Reverb+Chorus/Reverb+Delay+Chorus. A 2-3. csatornák beépített mikrofon szimulációval is rendelkeznek – amit az egygombos EQ/preset opcióval aktiválhatunk – így az ide csatlakoztatott akusztikus gitárok hangját tehetjük hitelessé.

STAGEPAS200 rear 550x

A Master szekcióban a MODE gomb könnyíti meg életünket, a kapcsolót háromféle pozícióba állíthatjuk: SPEECH, MUSIC, és CLUB mód. A Yamaha szerint ezzel a felhasználási célnak megfelelő optimális kompresszálást tudjuk elérni. A keverő adaptív funkciókat is tartalmaz, ilyen például a Priority Ducker, ami azt teszi lehetővé, hogy a mikrofon automatikusan prioritást kapjon egy másik hangforrással szemben, vagyis, ha beleszólunk a mikrofonba, akkor a másik jel elhalkul, ha pedig abbahagyjuk a beszédet, akkor a másik hangforrás automatikusan visszaerősödik az eredeti szintjére. További adaptív funkció a beépített intelligens feedback csökkentő, ami a nem kívánatos mikrofon gerjedéseket hivatott kiiktatni.

A teljesen új kezelőfelülettel rendelkező STAGEPAS Controller alkalmazással távolról vezérelhetjük a STAGEPAS 200 paramétereit Android vagy iOS eszközről. A STAGEPAS Controllerrel valós időben kezelhetünk olyan funkciókat, mint a hangerő, EQ, sőt olyan beállítások még precízebb vezérlését is lehetővé teszi, mint a zengető, kompresszor, mikrofon szimulátor vagy a Priority Ducker. A beállításainkat – akár egyes dalokhoz vagy helyszínekhez – elmenthetjük az alkalmazásban, így legközelebb a beállási idő lényegesen lerövidülhet.

STAGEPAS200 angle 30 550x

 

A STAGEPAS 200 PA rendszert használhatjuk állványra, mélynyomóra helyezve, mint egy hagyományos hangfalat, vagy a tartozék gumi lábakkal 30 vagy 60 fokban megdöntve, akár a közönség felé fordítva, akár monitorládaként. A STAGEPAS 200 üzemeltethető hagyományos hálózatról is, de a külön megvásárolható nagy teljesítményű, újratölthető lítium-ion BTR-STP200 akkumulátorral is, ami egy töltéssel 10 óra folyamatos üzemelést tesz lehetővé. (A Yamaha STAGEPAS 200BTR néven forgalmaz egy olyan változatot is, amely már tartalmazza a BTR-STP200 akkumulátort.)

 


Minthogy a STAGEPAS 200-nak az egyik vonzereje a könnyű hordozhatóság, külön megvásárolható hozzá a CASE-STP200 kerekes hordtáska, ami még tovább egyszerűsíti a szállítást. A Yamaha STAGEPAS 200 elérhetőségéről és hazai áráról a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.