zenesz_logo.png



A Yamaha két új modellel bővíti a professzionális PA rendszereinek sorát, a STAGEPAS 1K MkII PA rendszerrel és a DXL1K aktív hangfalrendszerrel.

 


Már majdnem 20 éve, hogy a Bose bemutatta mélynyomóra szerelt függőleges oszlop elrendezésű L1 PA rendszerét, és azóta ez a koncepció folyamatosan fejlődik és egyre több gyártó kínálatában jelenik meg. A Yamaha augusztus végén jelentette be hordozható STAGEPAS 1K PA rendszerének második generációját, valamint a felhasználók kéréseit figyelembevéve, az ugyanilyen array rendszerű, de beépített keverő nélküli aktív DXL1K hangfalrendszerét.

Az első generációs Yamaha STAGEPAS 1K 2019-ben jelent meg és a tíz darab függőlegesen elhelyezett 1,5”-os hangszóróból és egy erőteljes 12 inches basszus-reflex mélynyomóból álló, „D” osztályú erősítővel meghajtott all-in-one PA rendszer gyorsan népszerűvé vált. A rendszer része volt még két távtartó is, melyekből egyet vagy kettőt a szubládába állítva, lehetett az oszlopsugárzó megfelelő magasságát beállítani.

A STAGEPAS 1K összeállításához nincs szükség kábelezésre, állványokra, ugyanakkor az array rendszerek minden előnyével rendelkezik. Mind kisebb zenekarok, mind DJ-k professzionális igényeit tökéletesen kielégíti kisebb és közepes helyszíneken.  A népszerűségében hangminősége mellett szerepet játszott a minimális helyigénye és hogy gyorsan, egyszerűen összeállítható. A most bemutatott, továbbfejlesztett MkII verziónál új vezérlési lehetőségekre, még sokoldalúbb rendszerre és nagyobb teljesítményre, hangnyomásra számíthatunk.

 img03 940x470

 

Karcsú, J elrendezésű line array magassugárzó

A magassugárzó oszlopban 10 db, a STAGEPAS 1K MkII-höz optimalizált neodímium mágneses magassugárzót helyeztek el, mégpedig egy „J” betűre emlékeztető, alul bekanyarodó ívben. Ennek eredményeként rendkívül kedvező, vízszintesen 170°-os, függőlegesen pedig 30°-os lesugárzási szög jött létre. A 10 darab magas hangszóróval és ezzel az elrendezéssel, kiváló minőségű, egyenletes magas frekvencia sugárzás valósítható meg a közönség első és utolsó soraiban egyaránt.  


Kategóriaelső 12 inches „kompakt” mélynyomó

A 12”-os hangszórónak otthont adó basszusreflex rendszerű mélyláda tervezésénél fontos szempont volt a kompakt kialakítás, és úgy tűnik a Yamahának sikerült elkészítenie a piacon található, ilyen méretű és teljesítményű hangszóróval rendelkező legkisebb mélynyomót. A szubláda építésénél a Yamaha saját Twisted Flare Port™ technológiáját is bevetette, hogy csökkentse a kompakt mélynyomók basszusreflex nyílásánál gyakran fellépő szélzajt, maximalizálja a mélyhang átvitelt, és erőteljes, torzításmentes mélyeket kaphassunk.

 STAGEPAS 1K mkII top 650x

 

1100 W-os erősítő

A Yamaha PA rendszerek építése terén elért több évtizedes tapasztalatának és újításainak köszönhetően, ebben a megtévesztően apró szubládában dolgozó teljesen újratervezett 1100 W-os „D” osztályú erősítő meggyőző 125 dB hangnyomást képes produkálni. A STAGEPAS 1K MkII tiszta és pontos hangvisszaadására és tökéletes hangminőségére még a legnagyobb kimenő teljesítménnyel történő használatnál is számíthatunk.

 11stagepas1kmkii 1 scaled 600x

 

Ötcsatornás digitális keverő Bluetooth képességgel

A mélynyomóba integrált 5 csatornás digitális keverő 3 monó mikrofon/vonal XLR kombó bemenettel rendelkezik, melyből a 2. és 3. csatorna nagy impedanciás jel fogadására is alkalmas, valamint kapunk egy 1/8″-os sztereó mini jack vonalbemenetet, de ez a csatorna Bluetooth-on is képes jelet fogadni, ami könnyű csatlakozási lehetőséget teremt PC-hez, táblagéphez, okostelefonhoz.

Minden csatornát egy egyszerűen kezelhető egygombos EQ-val hangszínezhetünk, bemeneti szintet állíthatunk, és az 1-3. csatornán a zengetést is adagolhatjuk. A beépített digitális reverb négyféle zengetést kínál: HALL, PLATE, ROOM és ECHO. A Master szekcióban a MODE gomb könnyíti meg életünket, melyet háromféle pozícióba állíthatunk: SPEECH, MUSIC, és CLUB mód. A Yamaha szerint ezzel a felhasználási célnak megfelelő optimális kompresszálást tudjuk elérni. Az opcionálisan megvásárolható FC5 lábkapcsolóval bizonyos funkciókat ki- és bekapcsolhatunk.

stagepas controller priority ducker 750x

 

A keverő egy remek új lehetőséget, az un. Priority Ducker funkciót is felkínálja. A Priority Ducker azt teszi lehetővé, hogy a mikrofon automatikusan prioritást kapjon egy másik hangforrással szemben, vagyis, ha beleszólunk a mikrofonba, akkor a másik jel elhalkul, ha pedig abbahagyjuk a beszédet, akkor a másik hangforrás automatikusan visszaerősödik az eredeti szintjére. A Priority Ducker funkciót akár a keverőről a Ducker gombbal, akár a STAGEPAS Controller alkalmazásból is aktiválhatjuk.

A hátsó panelen elhelyezett XLR Link kimenetről csatlakozhatunk egy másik STAGEPAS 1K MkII PA rendszer XLR Link bemenetére – vagy az alábbiakban bemutatásra kerülő DXL1K aktív hangfalrendszerre – sztereó, vagy monó módban, így megnövelve a PA rendszer teljesítményét és a sugárzó felületet. A monitor kimenet XLR aljzatát is a hátsó panelen helyezték el, amiről aktív ládára monitor jelet küldhetünk, melynek szintjét a Monitor Level gombbal szabályozhatjuk.

 

stagepas controller scene memory 750x

 

STAGEPAS Controller

A teljesen új kezelőfelülettel rendelkező STAGEPAS Controller alkalmazással távolról vezérelhetjük a STAGEPAS 1K MkII paramétereit Android vagy iOS eszközről. A STAGEPAS Controllerrel a színpadról vagy akár a közönség soraiból is kezelhetjük a keverési funkciókat. Akár próbán vagy előadás közben távolról, Bluetooth-on keresztül állíthatjuk a különböző paramétereket, és akár egyes dalokhoz vagy helyszínekhez is elmenthetjük beállításainkat, így legközelebb a beállási idő lényegesen lerövidülhet.

Könnyű összeszerelés, turnébiztos kivitel

Ahogyan már említettük, a STAGEPAS 1K rendszer összeállítása rendkívül egyszerű és gyorsan elvégezhető. A mindössze 20 kg súlyú mélyláda ABS-ből készült, és kiváló minőségű polyurea bevonatot kapott, ami kellően ellenáll a színpadon, vagy szállítás közben történő esetleges kihívásoknak. A mélynyomó egyszerre könnyű és masszív, így a turnézás nehézségeit minden gond nélkül átvészeli. Tartozékként kapunk a rendszerhez egy professzionális bélelt védőtokot, ami azon túl, hogy védi a hangfalat, tároló zsebekkel is rendelkezik távtartók és más eszközök, kábelek számára.


Yamaha DXL1K aktív hangfalrendszer

Ahogyan az elején említettük, a második generációs STAGEPAS 1K MkII bemutatásával egyidejűleg debütált a Yamaha aktív hangfalrendszere a DXL1K. Az új aktív hangfalszett teljesen úgy épül fel és ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik, mint a STAGEPAS 1K MkII, azzal az eltéréssel, hogy nincsen benne az ötcsatornás digitális keverő. Ennél a rendszernél is 1100 W teljesítményről és 125 dB maximális hangnyomásról beszélhetünk.

A DXL1K egy keverővel kiegészítve akár önálló PA rendszerként is használható, de a STAGEPAS 1K MkII-vel együtt hadrendbe állítva jelentősen nagyobb teljesítményt és hangzó felületet kapunk, nagyobb volumenű koncertek, események hangosításánál.

DXL1K top 500x

 

A DXL1K mélyládájának hátsó panelje két független XLR/TRS kombó bemenetet kínál: egy kapcsolható mikrofon/vonal bemenetet és egy vonal bemenetet. Ezekhez két túlvezérlés jelző LED-et és két szintszabályzót kapunk. Mindehhez a Master szekcióban egy háromállású módváltó kapcsoló (Speech, Music, Club) és egy Master hangerő társul. Amennyiben a STAGEPAS 1K MkII és DXL1K rendszereket monóban kötjük össze, mindkét rendszer összes bemenetét használva összesen öt monó és egy sztereó bemenet áll rendelkezésünkre.

Mindkét Yamaha rendszer a negyedik negyedévben lesz elérhető, a részletekről és az árról a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.