zenesz_logo.png



– KERES TIBOR – Két kisebb Behringer keverőt teszteltünk – ebben az írásban a Xenyx 1202FX modellt vesszük szemügyre, majd egy másik tesztben a nagyobb és USB porttal is felvértezett Xenyx X1204USB modellt „vizsgáztatjuk”.

A Behringer keverőket elsősorban kedvező áruk, sokoldalú szolgáltatásaik és megbízhatóságuk miatt keresik és használják sokan idehaza. Sorozatunkban két kisebb keverőt hasonlítunk össze, melyek akár 3-4 tagú formációk színpadi hangosítására, akár otthoni stúdiók vagy próbatermek hasznos eszközeként jöhetnek számításba. Ebben az írásban a Xenyx 1202FX modellt vesszük szemügyre, majd egy másik tesztben a nagyobb és USB porttal is felvértezett Xenyx X1204USB modellt „vizsgáztatjuk”. Hogy melyik modell miben jeleskedik és milyen felhasználási területre ajánlható, az majd kiderül a két írásból.

 

1202FX P0571 Top XL 1300

 

Behringer Xenyx 1202FX

Ez a modell a Behringer Xenyx sorozat nem éppen legkisebb – vagyis nem a mini keverő kategóriába sorolható – 4 monó és 4 sztereó csatornás, beépített effektekkel felszerelt modellje. Az 1-4 monó csatornák XLR és 6,3 mm-es jack bemenetekkel rendelkeznek, kondenzátor mikrofon fogadására is alkalmasak, mert közösen kapcsolható 48 V fantom tápot is tudnak biztosítani. Ugyanakkor vonalszintű bemenetet is kapunk az 1-4 csatornákon, ahová pl. gitárt, basszusgitárt is csatlakoztathatunk, az apró Gain potival tudjuk a bemeneti érzékenységet állítani. 

Ezeknél a mono csatornáknál három sávos EQ, a mély sávnál egy mélyvágó nyomógomb, FX, Panoráma és Level szabályzók állnak rendelkezésünkre.

A négy sztereó csatorna esetében nincsen Gain szabályzó, egy nyomókapcsolóval emelhetünk vagy vághatunk +4 /-10 dB-t, emellett FX, Balance és Level gombokkal kezelhetjük ezeket a csatornákat. A négy sztereó csatorna egyenként 2 db x 6,3 mm-es jack aljzatot kínál, ide sztereó jelet (L/R) leadó hangszereket – pl. szintetizátor, elektromos zongora, mobiltelefon, bármilyen lejátszó – érdemes csatlakoztatni. Ami a további bemeneteket illeti, kapunk még CD/TAPE RCA bemenetet is, ehhez nem tartozik potméter, szintjét csak a külső eszközön, vagy a MAIN féderrel tudjuk állítani.

 

1202FX master

 

Áttérve a Master (MAIN) szekcióra, egy tolópotival tudjuk a Main Mix-et szabályozni, ez az egyetlen féder a keverőn, a csatorna hangerőknél mindenhol tekerő potméterek vannak, de őszintén szólva használat közben ez egyáltalán nem zavaró.

A Master (MAIN) szekcióban található a Phones / Control Room szintszabályzója is, három kétállású nyomókapcsoló – FX To CTRL, CD/Tape To Ctrl és CD/Tape To Mix – társaságában. Szintén itt kapott helyet a beépített effektek két kezelőgombja, a felsővel 1-99-ig választhatunk az effektek közül, az alsóval – FX To Main – az effektet küldhetjük a mixbe.

 

1202fx outputs inputs 800x

 

Következzenek a kimenetek, melyekből ránézésre pont elég van. Kapunk egy Main Out és egy CTRL Room Out kimenetet – mindkettő 6,3 mm-es mono jack aljzattal ellátva. 2 x RCA CD/Tape kimenetet, FX Send (mono) és fejhallgató (sztereó) kijáratot. A fejhallgatóba csak a Main Mix féder feltolása után kerül jel (ez a keverők többségénél így van), és csak ezután tudjuk a Phones potival szabályozni a fejhallgató szintjét.

Ha történetesen azt akarjuk elérni, hogy felvételnél ne szóljon rá a monitor hangfal a mikrofonra, de a fejhallgatót használhassuk, akkor a monitorokon kell levenni a hangerőt. Ha a CD / Tape RCA bemenetre csatlakoztatunk valamilyen lejátszót, akkor a Main Mix lehúzása esetén is eljut a jel a fejhallgatóba, amit ilyenkor a Phones potméterrel tudunk kezelni. A Main Mixbe a CD/Tape To Mix nyomógombbal tudjuk a jelet küldeni. A már említett FX To CTRL gombbal a kontroll útba tudjuk az effektezett jelet küldeni, ilyenkor csak az effektezett jel – a száraz jel nélkül – szól a fülesben.

A 24-bites Multi-FX processzor 100 különböző effekt beállítását teszi lehetővé, de a FX Send aljzaton külső effekthez is küldhetünk jelet. FX Return híján egy sztereó csatornát fel kell áldoznunk a visszajövő jelre. A beépített effektek élő alkalmazásban jól használhatók, és meglehetősen nagy választékot kínálnak, de a „stúdióminőség”, amit a gyártó ígér, finoman szólva túlzás. 

1202FX P0571 Rear XL 1200x

 

A Xenyx 1202FX kedvező árfekvésű és jól használható mixer, ha nem várunk el tőle olyan funkciókat, amelyeket csak nagyobb, jobban felszerelt társai tudnak. Elsősorban kisebb zenekarok élő hangosítására ajánlható, a gyártó által fejlesztett XENYX mikrofon előerősítőnek köszönhetően a keverő négy mikrofoncsatornája valóban szép, transzparens, tiszta hangot produkál. Kapunk még négy sztereó csatornát, ami pl. billentyűs hangszerek fogadására ideális, és az RCA bemenetre csatlakozva egy lejátszó zenéjét is megszólaltathatjuk a szünetekben. A finoman kezelhető Gain poti, a 3 sávos EQ, a mélyvágó szűrő (pl. akusztikus gitárhoz) is jól támogatja az élő alkalmazásban történő használatot.

Ez a kis mixer remek szolgálatot tehet pl. egy próbateremben, ahol – ha vannak alaperősítők – akár egy 4-5 tagú zenekar próbáját is kiszolgálhatja, és a két RCA kimeneten keresztül lehetőségünk van akár a próba rögzítésére is, mondjuk egy kézi felvevővel. Emellett tökéletesen alkalmas lehet színpadi pl. keyboard vagy dobkeverőnek is.

Otthoni stúdió alkalmazásban is használható lehet ez a kis mixer, mert a mikrofoncsatornák 48 V fantom tápot is tudnak biztosítani kondenzátor mikrofonokhoz, de Ilyen szerepkörben elsősorban visszahallgatásra ajánlanám. Hangkártya elé kötve felvételkor, rájátszáskor kissé nehézkes a használata, ha a fejhallgatót a monitor hangfalak nélkül szeretnénk megszólaltatni. Ugyanakkor otthoni felhasználás esetén számos olyan szituációt el tudok képzelni, amikor ideális társunk lehet például, ha több jelforrást – PC, szintetizátor, elektroakusztikus gitár, CD lejátszó – akarunk aktív ládákkal használni.

A Behringer Xenyx 1202FX keverő ára 37 900 forint, a tesztpéldányt a Mezzoforte Hangszeráruház biztosította,

Pro                                                                      Kontra

Sok csatorna                                                     Nincs főkapcsoló

Kiváló hangminőség                                        Hátoldali tápcsatlakozó nem túl masszív

Hatékony EQ

Fedélzeti effektek

Kompakt kivitel

Kedvező ár