zenesz_logo.pngAz LD Systems kihozta MAUI 44 aktív oszlopsugárzó rendszerének második generációs, MAUI 44 G2 típusjelzéssel ellátott modelljét.

LDMAUI44G2_18 700x.jpg

 

A hasonló felépítésű oszlopsugárzó rendszerek számos alkalmazási területen forradalmasították a zenekarok és DJ-k hangosítását. Megjelenésükkel könnyebbé vált a konzisztens hangzás létrehozása egy viszonylag egyszerű, és könnyen szállítható PA rendszerrel, akár nagyobb terek hangosításakor is.

 

Az LD Systems MAUI 44 G2 a MAUI oszlopsugárzó sorozat második generációs zászlóshajója számos ponton jelentős fejlesztéseken esett át elődjéhez képest. Már a rendszer megjelenésén is látható, hogy változások történtek. A basszusreflex rendszerű mélynyomóban ezúttal egy darab egyedi gyártású, 15 inches neodímium mágneses hangszóró tolja a mélyeket, így a láda fazonja is változott, de a legtöbb fejlesztés a motorháztető alatt rejtőzik.

 

LDMAUI44G2_4 650x bass.jpg

 


Először vegyük sorra a legfontosabb paramétereket! A MAUI 44 G2 1500 W teljesítményt nyújt a 37-20000 Hz-es frekvencia tartományban 132 dB-es csúcs hangnyomással. A MAUI 44 G2 kétrészes oszlopába tizenkét darab 3,5”-os neodímium mágneses szélessávú hangszórót és négy 1”-os hullámterelő lemezes magassugárzót építettek. A hat felső hangszóró fázistagos kialakítása megnöveli a vízszintes irányítottságot, csökkenti a torzítást és optimalizálja a magassugárzók érzékenységét a keresztváltó frekvenciája alatt. A felső oszlopban található négy speciálisan tervezett nyomókamrás magassugárzót állandó irányítottságú hullámterelő lemezre szerelték, így 120°-os lefedettséget biztosít vízszintes irányban és 25°-os a fókuszált függőleges irányítottsága.

 

 

LDMAUI44G2_14 550x mid_high.jpg

 

Az oszlopok kardioid iránykarakterisztikája gyakorlatban 18 dB jelcsökkenést jelent az oszlopok mögött. És itt következik egy lényeges újdonság: a szubládáknál is lehetséges kardioid karakterisztika beállítása. A mélysugárzók ugyanis jellemzően minden irányban egyenlő mértékben sugározzák a hangot, ezzel nem kívánt mélyfrekvenciás többletet okozva a színpadon és rengeteg elvesztegetett energiát a rendszer hátsó oldalán. A kardioid módot beállítva a mély hangok irányítottá válnak, és elérhető, hogy a hangfalból kilépve a közönség felé terjedjenek, és így nem zavarják a színpadon hallható hangképet.  A karidioid oszlopsugárzók és kardioid mélyek létrehozásának lehetősége – egy további mélynyomóval – tovább növeli a hangrendszer professzionális jellegét.

 

LDMAUI44G2_15 550x.jpg

 

Az új MAUI 44 G2 rendszer számos további újdonságot, és kényelmi szolgáltatást nyújt a felhasználónak.

 

  • A TrueWireless™ sztereó technológia a két oszloprendszer vezeték nélküli sztereó párosítását könnyíti meg. Az aptX™ és a továbbfejlesztett AAC audió kódolás nagyfelbontású Bluetooth adatfolyam továbbítását teszi lehetővé.

  • DynX® DSP technológia torzításmentes hangvisszaadást biztosít még nagyon magas hangerő mellett is. A teljes rendszer és a mélynyomó hangerő szintje külön állítható, így tökéletes arányt állíthatunk be minden szituációban: kristálytiszta magasakat, éles közepeket és – az optimális légáramlást biztosító reflexnyílásoknak köszönhetően – erőteljes mélyeket kapunk.

  • A MAUI 44 G2 egy másik különösen felhasználóbarát szolgáltatása az automatikus összeszerelés érzékelés. Például amennyiben az oszlop eltávolításra kerül, hogy a mélynyomó külön Slave-ként üzemeljen, a kijelző automatikusan Slave üzemmódba kapcsol, és ilyenkor az olyan funkciók, mint a Bluetooth, valamint a fő- és szub-hangerőszabályzók nem jelennek meg.

 

 

LDMAUI44G2_10 550x rear panel 2.jpg

 


A MAUI 44 G2
rendszert egy D osztályú 1500 W (RMS) teljesítményű, konvekciós hűtésű erősítő hajtja, amely többféle védelemmel is rendelkezik. Ezek a védelmi áramkörök: DC védelem, többsávos limiter, rövidzárlat és túlmelegedés elleni védelem.

 

A bemeneteket illetően a MAUI 44 G2 két XLR csatlakozót kínál, míg két XLR kimenet szolgál két rendszer kábeles sztereó konfiguráláshoz. A Sub Out kimenetet további mélynyomó csatlakoztatására használhatjuk, a hálózati tápfeszültség pedig megbízható powerCON csatlakozón keresztül érkezik.


A MAUI 44 G2 az abszolút felsőkategóriát képviseli, ha szállításról és mobil használatról van szó: az összeszerelés gyors és egyszerű, nincs szükség kábelekre és állványokra – speciális sokpólusú csatlakozók kerültek alkalmazásra.

 

 

LDMAUI44G2_7 rear 550x.jpg


Összességében a strapabíró, rétegelt nyír lemezből készült és polyurea felülettel ellátott mélynyomó, valamint a könnyű, porfestett alumínium oszlop együttes súlya kevesebb, mint 48 kg, vagyis a súlycsökkenés 20%-os az előd modellhez képest. Az opcionálisan megvásárolható kerekes szállítólemez, szállítótáska és mélynyomó huzat jól jöhet a mindennapos használat során. Kiemelkedő hangtulajdonságainak és széleskörű funkcióinak köszönhetően a kompakt oszlop PA kiválóan megfelel kölcsönző cégeknek, zenészeknek, kis klubokban és utcafesztiválon való használatra, valamint installációs célokra.

 

 

[LD Systems MAUI 44 2G]

 

 

Az LD Systems termékek hazai forgalmazója az Elimex. Az új LD Systems MAUI 44 G2 hangrendszer május 20-tól lesz elérhető, és a hazai ára is akkor kerül megállapításra.

 

Technikai specifikáció Elimex