zenesz_logo.png- LIPPÉNYI GÁBOR - 2012-es megjelenésük óta a Yamaha DXR aktív hangfalak méltán lettek népszerűek a felhasználók körében. Most ez a sorozat újult meg, ismét a koncerthangosításban ismert NEXO cég fejlesztőgárdájával szorosan együttműködve.

 

nr_20190401_dxrmkii_main_700x.jpg

 

 

A továbbfejlesztett DXR mkII esetében még nagyobb hangerőt, nagyobb, ezúttal már neodímium mágneses magassugárzókat kapunk, és valamennyivel a súly is csökkent. A sorozat négyféle méretben érhető el, a hangfal nevekben a szám a mélyhangszóró méretét jelzi. A legnagyobb a DXR15mkII tehát 15 inch méretű mélysugárzóval lett szerelve, míg a legkisebb DXR8mkII 8 inch méretűvel. Ezeken kívül még 10-es és 12-es méret létezik. A magassugárzó mindegyik modellben 1,75 inch méretű és neodímium anyagból készült, az előző sorozatban 1,4 inch volt a méret és ferrit magokkal voltak ellátva. A hangfalak doboza nagy keménységű öntött műanyag ABS anyagból lett kialakítva.

 

 

 

dxrmkii.jpg

 

A végfok rész csúcskategóriás „D” osztályú erősítőkből áll, az összteljesítmény csúcsban 1100 Watt, a mély hangszórót 950 Watt teljesítményre képes erősítő hajtja, míg a magas rész 150 Wattos. A DXR15mkII és a DXR12mkII esetében ez 134dB hangnyomást képes közvetíteni, a két kisebb modell esetében pár dB-lel kevesebbet. Persze ebben a beépített DSP is nagy szerepet játszik, a crossover a FIR-X tuning lineáris technológiát alkalmazza. Természetesen védelem is van az erősítőkben, de ez előtt még limiter is rendelkezésre áll. A limiter működését a hangfal elején található LED-en is észlelhetjük, az egyébként a bekapcsolt állapotot jelző lámpa ilyenkor fényesebben világít. Ezt a funkciót hátul ki lehet kapcsolni és hátul mindenképp jelzi külön LED a limiter és a védelem állapotát.

 

 

YamahaDXR_550x.jpg

 

 

A végfokok hűtését ventillátorral oldották meg, koncert körülmények között ennek működését biztosan nem lehet hallani. A DSP részben állíthatjuk a magas áteresztő szűrő (HPF) működését, 100 Hz vagy 120 Hz frekvenciákon kapcsolhatjuk be. A processzor segítségével állíthatjuk a kívánt hangképet is, a D-Countour technológiával kétféle beállítás között választhatunk, az egyik inkább PA rendszerként történő (FOH) használatra   lett optimalizálva, a másik pedig inkább monitor alkalmazáshoz. A monitor célokra történő felhasználást segíti a dobozok kialakítása is, mivel teljesen szimmetrikus felépítésűek és az oldalak megfelelő szögben csapottak, így bármelyik oldalukon döntött lábmonitorként azonnal használhatóak, szimmetrikus elrendezést is lehetővé téve.

 

 

DXR8mk2_rear_400x.jpg

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

 

Állványra helyezés, vagy felfüggesztés esetében sem lehet panasz a kialakításra. Az állvány hüvelye úgy lett kialakítva, hogy 0 fokos beállítás mellett 7 fokos döntésben is fel tudjuk rakni, ez az optimális lesugárzás szempontjából sokat jelent. A felfüggesztéshez a ládák tetején kettő, hátul egy kialakított rész van a biztonságos rögzítéshez, riggeléshez. A legnagyobb, DXR15mkII modell súlya nem egészen 22 kilogramm, míg a legkisebb DXR8mkII esetében nem egészen 13 kilogramm.

 

Nagyban növeli a DXRmkII hangfalak használhatóságát a beépített háromcsatornás keverő. Az első csatorna monó, és mikrofon vagy vonal jelet képes fogadni, egy süllyesztett kapcsolóval állíthatjuk, hogy melyiket, itt a bemenet XLR, és találunk egy direkt kimenetet is. A második és harmadik csatorna már sztereó jelet is képes kezelni, a második esetében normál jack csatlakozókat, míg a harmadiknál RCA formátumot használhatunk. Egy XLR Link kimenet is a keverő egység része, ezzel egy második DXR hangfalra küldhetjük a jelet. Az itt elhelyezett Link Mode kapcsolóval is mono vagy sztereó módba állíthatjuk az összekapcsolást. Sztereó mód esetében a második és harmadik csatorna jobb oldala szól a fő ládán és a másik oldal kerül a Link kimenetre, míg a monó beállításnál mindkét hangfalon ezen csatornák összegzett jele szól. 

 

A beépített keverőnek köszönhetően a DXRmkII láda alkalmas lehet egy énekes előadó számára arra, hogy külön keverő nélkül az énekét, egy szintetizátort, esetleg előre felvett alapokat egyidejűleg használjon. A DXRmkII hangfal sorozathoz egyébként mélyláda is található a Yamaha kínálatában, ez a DXS sorozat, és ez is megújult, 12 és 18 inch közötti modelleket tartalmaz. Egy ilyen szubládával kiegészítve a DXRmkII aktív hangfalakkal már akár komplett produkciók hangosítása is megoldható kisebb koncerthelyszíneken.

 

 

 

[Yamaha DXR MKII]

 

 

 

A Yamaha DXRmkII sorozat modelljei kisméretű, könnyen mozgatható, kristálytiszta hangzást, és nagy hangnyomást produkáló aktív hangfalak. A beépített keverőnek, DSP-nek köszönhetően sokoldalú felhasználásra alkalmasak, kisebb és nagyobb színpadokon egyaránt.

 

További információk és árak a hivatalos Yamaha kereskedőknél.