zenesz_logo.pngTudjuk, hogy vannak szalagmikrofonok, tudjuk, hogy kiválóan használhatóak stúdióban és színpadon is, mégsem terjedtek el igazán. Lehet, hogy a Cascade Fat Head BE lesz a kivétel?

 

Fat-Head-II_700.jpg

 

 

 

Tudjuk, hogy vannak szalagmikrofonok és felvételeknél, vagy színpadon önmagukban, vagy akár a klasszikus Shure SM57-el együtt, gitár cuccok mikrofonozására is használatosak. Miért nem terjedtek el jobban, hiszen a hangjuk egyesek szerint a legmelegebb, legteltebb, legteljesebb, legragyogóbb, amit el lehet képzelni?

 

Sajnos a kisebb, vagy otthoni stúdióknak a szalagmikrofonok túl drágák, hiszen akár tízszer annyiba is kerülhetnek, mint egy SM57. (Persze egy igazán professzionális kondenzátor mikrofon sem olcsó mulatság.) Most a Cascade Fat Head BE szalagmikrofon, a 129 dolláros árával ez könnyen megváltozhat.

 

 

 

 

Szalag-Mikrofon-Felepitese.jpg

 

A szalagmikrofon felépítése

 

 

 

A Cascade Fat Headbe kézzel hangolt, klasszikus szimmetrikus elhelyezésű, szalag „membránt” építettek amely tökéletes 8-as karakterisztikát biztosít. Az ilyen rendszerű mikrofonoknál a középre pozícionált hullámos alumínium membrán két oldalán keletkezik a szimmetrikus jel. Ez a felépítés rendkívül hasznos mid-side, vagy Blumlein felvételi technikáknál, de előnyös lehet – például dob overhead mikrofonként – színpadi körülmények között is.

 

 

 

FATHEADII_FHII_Blum_Al_475l.jpg

 

 

 

 

 

 

A Cascade Fat Head stúdióban és színpadon is kiválóan alkalmas gitárerősítő mikrofonozására (gyakran dinamikus mikrofonnal kiegészítve), de ének, zongora, fúvós, vonós hangszerek felvételénél is bizonyít, meleg, telt, rendkívül részletgazdag, természetes és mély dús hangjával.  Itt említjük meg, hogy a Steely Dan is Cascade Fat Head mikrofonokat használ turnéi során a gitárerősítők mikrofonozására.

 

A mikrofonok rendelhetők darabonként, párban, különféle kiegészítőkkel, előerősítővel, fa- vagy fémkofferrel, de az úgynevezett BE (bare essentials, kb. puszta lényeg) kivitelű Fat Head szalagmikrofon is hozza azt a hangzást, ami egy professzionális szalagmikrofontól elvárható.

 

 

 

 

FH_PAGE.jpg

 

 

Végezetül meg kell említeni, hogy a szalagmikrofonok nagyobb odafigyelést, törődést igényelnek, ütésre, fizikai behatásokra sokkal érzékenyebbek, mint akár a kondenzátor, vagy dinamikus társai. Egy jól irányzott lábdob ütés végzetes lehet, tehát ne próbálkozzunk efféle kihívásokkal.

 

 

 

 

 

Bővebben: Cascade Microphones