zenesz_logo.pngA Yamaha a napokban mutatta be YCM01 kondenzátor mikrofonjának USB-s változatát, az YCM01U modellt.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy zenész vagy énekes új dalából részleteket tesz közzé valamelyik közösségi platformon, vagy akár egy egész dalt streamel. Ezekben az esetekben nem közömbös a hangminőség. Egy otthoni demó felvételnél is nagy előny lehet, hogy nem kell keverőt, hangkártyát használnunk, egyszerűen csak csatlakoztatjuk a kondenzátor mikrofont pl. egy laptophoz és már kezdhetjük is a felvételt. A Yamaha pontosan ezekre a szituációkra fejlesztette ki új YCM01U USB mikrofonját, amivel professzionális minőségben és rendkívül egyszerűen lehetséges a felvétel, a streamelés, de a távoktatás vagy bármilyen távmunka is.

YCM01U black tripod 475x

 Klikk a képre!


Az USB-C csatlakozóval rendelkező YCM01U mikrofon plug-and-play módon használható akár laptoppal, tablettel, akár iOS eszközzel, nem szükséges hozzá sem keverő, sem hangkártya, sem meghajtó program, egyszerűen csak a mellékelt kábel segítségével csatlakozhatjuk számítógépünkhöz és már dolgozhatunk is vele.

A kondenzátor mikrofonok az ének, beszéd vagy hangszeres játék apró részleteit is pontosan visszaadják, emiatt váltak alapeszközökké világszerte a legtöbb stúdió- és broadcasting környezetben. A Yamaha YCM01U kardioid karakterisztikája garantálja, hogy a mikrofonnal szemben lévő hangot kivételes érzékenységgel továbbítsa, képes az énekhang vagy hangszer hangjának magas és mély összetevőit a legnagyobb pontossággal visszaadni, ami pl. streaming alkalmazásban és felvételnél is kivételes minőségi pluszt jelent.

 

YCM01U streaming setup 750x
Klikk a képre!

A mikrofon frekvenciaátvitele 30 Hz - 20 kHz-ig terjed és maximum 111 dB hangnyomást tud kezelni. A mikrofonon két kezelőszervet és egy fejhallgató csatlakozására szolgáló mini sztereó jack aljzatot találunk. Az egyik potméterrel a mikrofonba jutó jel szintjét, a másikkal fejhallgató hangerejét tudjuk szabályozni. A fejhallgatóval történő monitorozás során gyakorlatilag nulla jelkéséssel számolhatunk.

 YCM01U bundled items 750x

 

Az erős fémház és a stílusos, Yamaha AG01/YCM01 mikrofonokat idéző dizájn, a fekete, fehér színválaszték még vonzóbbá teszi ezeket a könnyen kezelhető kondenzátor mikrofonokat. A mikrofonokhoz tartozékként kapunk egy háromlábú asztali állványt, egy professzionális rögzítőkengyelt, egy USB kábelt és egy védőtáskát is. A mikrofon elérhetőségéről és az árakról a hazai Yamaha viszonteladóknál érdemes érdeklődni.

Galéria


Fontosabb adatok:

Típus: elektret kondenzátor mikrofon
Karakterisztika: kardioid
Frekvencia tartomány: 30 Hz - 20 kHz
Maximális bemenő SPL: 111 dB (THD ≤1.0% at 1 kHz)
Csatlakozó: USB Type-C
Méretek: Ø55 x 166 mm
Súly: 0.5 kg
Kimenet: sztereó mini jack
Mintavételi frekvencia: max. 48 kHz
Bitmélység: 16 bit
Tápfeszültség: USB DC 5 V, 100 mA