zenesz_logo.png- LIPPÉNYI GÁBOR - Múlt évben jelent meg az Audio Technica negyedik generációja a 3000-es sorozatból. Az új generációs vezeték nélküli analóg mikrofon rendszer használatának tapasztalatait osztjuk meg.

3000_series_gp_1_sq_700_crop.jpg

 

Az új, egycsatornás, analóg technológiát alkalmazó vezeték nélküli rendszerbe több nagyon hasznos újdonságot raktak bele, és összességében egy könnyen konfigurálható, hangzásra tényleg jó, megbízható rendszert ismerhettünk meg.

Sok új vezeték nélküli rendszer a digitális technológiát alkalmazza (az Audio Technica System 120 és System 10 Pro is). A digitális rendszerek sok esetben előnyt jelenthetnek az egyébként zsúfolt és hatóságilag is korlátozott RF frekvenciákon dolgozó rendszerekhez képest, bár ott is találkozhatunk problémákkal. Mindenesetre több cég, köztük az Audio Technica, továbbra is kínál magas minőségű, a zavarokat kiszűrni képes analóg rendszereket.

 

ATW-R3210_700x.jpg

ATW-R3210

Egy 3000-es rendszer általában három komponensből áll. Van egy vevő egység, ez az ATW-R3210, ehhez lehet az adó bodypack vagy kézi egység, és a mikrofon. Az esetünkben egy kézi egység volt, az ATW-T3202, amit összesen hat féle mikrofonfejjel lehet kapni. Az általunk kipróbált (és aztán aktívan használt) nyélen az ATW-C510 dinamikus kapszula volt, de mivel a fejek cserélhetőek (és az ugyanilyen szabványt használó más gyártók kapszuláit is használhatjuk), így később egy Shure SM-58-cal lett használva. Ez a tény rögtön az első újdonság a sorozatnál, és egyben egy nagyon hasznos képesség. Visszatérve a választékhoz és az elnevezésekhez, a forgalmazóknál általában teljes rendszert lehet kapni, a mienk az ATW3212/510 nevet viselte, amiből a felsorolt komponensek is megfejthetők.

 

ATW-3212-510_700x.jpg


ATW3212/510

A vevő rész (ATW-R3210) egy fél rack méretű, egycsatornás készülék, elég komoly menüből állítható opciókkal és a lehetőséggel, hogy infra kapcsolaton keresztül szinkronizáljuk a vevő egységgel. A vevő úgynevezett true diversity, két külön antennával, amelyek külön vevő áramköröket táplálnak és olyan technológiát is tartalmaz, amely képes a legjobb jelet kiválasztani. Rendelkezésre áll egy auto squelch rendszer, amely képes elnémítani a kimenetet, ha nagyon nagy mértékű zaj keletkezne frekvencia zavar miatt. Ez is finoman hangolható a menü rendszerben. A 3000-es széria egy lényeges új tulajdonsága az elég széles, 60 MHz sávszélesség, ez azt jelenti, hogy még zsúfolt városi környezetben is könnyebben lehet találni szabad csatornákat. A másik nagyon jó új tulajdonság az, hogy be lehet állítani egy tartalék (backup) frekvenciát és a váltást hozzá lehet rendelni az adón levő programozható gombhoz, így zavar esetén akár az előadó is át tud váltani egy másik (kipróbált és feltehetően működő) frekvenciára. Mivel ez az egy ilyen gomb van a kézi adó alján (vagy a bodypack tetején), így választhatunk, hogy ezt, vagy a ki- és bekapcsolás funkcióját rakjuk ide. A vevő rész egyébként XLR szimmetrikus és jack aszimmetrikus kimenettel is rendelkezik, és külső tápegysége van.

A kézi adó rész (ATW-T3202) körülbelül 19 cm hosszú és nem egész 4 cm széles, 200 gramm a súlya. Szabványos menettel lehet rácsavarni a mikrofon kapszulát, amely szintén szabványos koncentrikus gyűrű csatlakozással kapcsolódik az egységhez. A fizikai ki- és bekapcsolás lehetősége az elemek fölött található egy kis kapcsoló formájában, ehhez le kell tekerni a nyél borítását. Itt találhatóak a menükezelő gombok is. Az adón egy kisméretű, de jól olvasható OLEDS kijelző van, amin megjelenhet bekapcsolás után 15 másodpercig a használt frekvencia sáv, csoport, a rendszer neve és az elem állapota is. A menüből itt is sok minden állítható, így az audió jel erőssége is. Az elem használat egész jó, két alkáli AA elemmel még nagyobb adás teljesítmény esetén is képes 8 órát működni.

 

ATW-C510 500x500 crop.jpg

ATW-C510 kapszula

Az ATW-C510 kapszula a legkisebb és legolcsóbb az elérhető hat Audio Technica kapszula közül. Ezen kívül még egy dinamikus kapszula van a sorozatban, a többi négy kondenzátor technológiát használ. Az ATW-C510 karakterben a Shure SM58-hoz van közel, így gondolom a másik dinamikus (ATW-C4100) valószínűleg a Beta modellhez állhat közelebb. Mint már említettem, sikerült egy Shure SM-58 fejjel is kipróbálni és használni a rendszert. Az ATW-C510 talán egy kicsit karcosabb, agresszívabb volt.

Összehasonlítottuk a rendszert saját fejjel és Shure fejjel egyaránt, egy viszonylag drágább Shure digitális rendszerrel is, amin SM58 kapszula volt. Különbség a Shure fejjel is volt, de kevesebb. A digitális rendszer nyilván kevesebb zajjal képes működni, de ez koncert közben gyakorlatilag észrevehetetlen. A két rendszer között mindenesetre hangzásban nem éreztünk akkora különbséget, mint amennyit az áruk sugall. (Az Audio Technica ATW3212/510 ára nagyjából a fele volt ennek a digitális Shure rendszerének).

Az Audio Technica új 3000-es szériája jó választás lehet közepes, vagy akár valamennyivel nagyobb méretű produkciókhoz, a gyakorlatban, koncert körülmények közötti használat során is megbízhatóan, hibamentesen működött.

Az Audio Technika hazai forgalmazója az AUDMAX.