zenesz_logo.png



Manapság a piac rengeteg kisméretű vezeték nélküli rendszert kínál, de a széles paletta egyik legelső darabja az Xvive U2 volt, mely a mai napig nagyon népszerű maradt.

Az Xvive egy igen fiatal cég, melyet családi vállalkozásként indított Nancy Lee és férje Fischer Mao 2014-ben. A márka eleinte kizárólag effektpedálok gyártásával foglalkozott, többek között szoros együttműködésben Thomas Bluggal, aki a Bluguitar brand alapító embere, kiváló mérnök és gitáros. 2016-ban kezdtek vezeték nélküli rendszerekkel foglalkozni, ekkor dobták piacra az U2 nevű terméküket, mely óriási slágerré vált a kisméretű wireless rendszerek piacán. A cég mikrofonokhoz is gyárt adó-vevős eszközt – Xvive U3 –, továbbá az út „másik végéhez” wireless fülmonitor rendszerrel is rendelkezik, Xvive U4 néven. Ilyen módon a brand hangszerhez, mikrofonhoz, és fülmonitorhoz is kínál vezeték nélküli megoldást egy-egy termékével. Jelen tesztünkben a gitárhoz, illetve hangszerekhez alkotott U2 verziót fogjuk jobban szemügyre venni.

Xvive U2 vezetek nelkuli 3 Tone Sunburst 750x

Kialakítás, szolgáltatások

Manapság a piac rengeteg kisméretű vezeték nélküli rendszert kínál, de a széles paletta egyik legelső darabja az Xvive U2 volt, mely a mai napig nagyon népszerű maradt. Az adó és a vevő kinézetre teljesen azonosak, méretük alig nagyobb egy-egy gyufás skatulyánál. A szabvány 6,3-as jack része mozgatható, így nagyon jól illeszthető bármilyen gitár aljzatához, továbbá a gitár testéhez hajlítható, így minimálisan lóg ki, kevésbé zavaró, kevésbé sérülékeny. A vevő résznél is nagyon praktikus a hajlíthatóság, főleg ha padlón lévő pedálhoz, pedálboardhoz csatlakoztatjuk, ugyanis ezzel minimalizálhatjuk a kilógó részt, vagyis a letaposás lehetőségét. A két egységet csupán a Transmitter, illetve Receiver feliratok és a jack irányába, vagy az onnan befelé mutató nyilak különböztetik meg egymástól, ezeket leszámítva a külsejük teljesen megegyezik.

Mindkét egységen található egy-egy bekapcsoló kapcsoló és egy csatornaválasztó Channel gomb. Ez utóbbival választhatunk négy különböző csatorna közül. Ha egy helyen interferenciát, kimaradást tapasztalunk, akkor érdemes tovább léptetni a rendszert egy olyan csatornára, ahol már zavarmentesen tud dolgozni. Fontos, hogy az azonos csatornát az adón és a vevőn is külön ki kell választani, különben nem kommunikálnak egymással. Ha egy színpadon, vagy egy térben több hangszer is használ egyidejűleg Xvive U2 wireless eszközt, akkor érdemes azokat külön csatornákra hangolni. Egy vevőhöz több adó is párosítható, ilyen módon nagyon gyors hangszercserét tesz lehetővé. Semmit sem kell kihúzni, bedugni, csak letenni az egyik hangszert és felkapni a másikat.

 

Xvive U2 vezetek nelkuli fa 750x

 

A rendszer 2.4 GHz-en dolgozik, ami megfelel a mai, modern sztenderdeknek. Az energiaellátásról egy-egy belső akkumulátor gondoskodik, melyeket bármely 5 V-os telefon- vagy tablet töltővel két óra alatt maximumra lehet tölteni akár teljesen lemerült állapotról is, a teljes töltöttség pedig öt órányi játékidőt biztosít. Fontos megjegyezni, hogy az egységeket használat közben is lehet tölteni, vagyis mivel a vevő egység általában helyhez kötött, így azt könnyedén, akár zenélés közben is táplálhatjuk.

Hatótávolságnak papírforma szerint 20-21 méter van megadva. Ekkora távolságon nem volt alkalmam tesztelni, viszont az tanúsíthatom, hogy körülbelül 10-15 méteren belül még teljesen jól működött. Ezen a távolságon nem volt ideális összelátás, zegzugos volt a terep, és az Xvive U2 mégis jól működött.

 

Xvive U2 vezetek fekete 750x

Hangminőség

Egy vezeték nélküli rendszer esetében az egyik fő kérdés, hogy mennyire befolyásolja a hangot. Az Xvive U2-t egy körülbelül 3 m hosszúságú átlagos minőségű kábellel teszteltem, „versenyeztettem”. Az eredmény nagyon jó lett, gyakorlatilag észrevehetetlen volt a különbség. Dinamikában teljesen ugyanazt tapasztaltam, mint a kábelnél, semmi kompresszió, semmi plusz zaj nem jelent meg. Mondjuk erre lehetett is számítani az alapján, hogy a cég 20Hz-20kHz közötti frekvenciaátvitelt ír a rendszerről. Ez az átviteli tartomány minden hangszerhez alkalmassá teszi az eszközt. Játékérzet szempontjából mindenképpen fontos tényező a jelkésés. Az Xvive U2-nél a latency mindössze 5 ms, ami olyan kicsi, hogy gyakorlatilag nem is érezhető.

 

Xvive U2 vezetek nelkuli gitar ado vevo 3 750x

 

Összefoglalás, ajánlás

Az Xvive U2 wireless rendszer egy nagyon kompakt, alakját tekintve flexibilisen alakítható eszköz, melynek adó és vevő egysége elhanyagolhatóan kis méretű és súlyú. Ennél fogva kényelmessé teheti a próbatermi mozgolódást, illetve munkát vagy az otthoni gyakorlást. Kisebb, 2,4 Ghz-es frekvenciák tekintetében kevésbé zsúfolt színpadokra is teljesen alkalmas lehet a használata. Az Xvive U2 rendszert a gyártó többféle színben készíti, a tesztpéldányt a Mezzoforte Hangszeráruház bocsátotta rendelkezésemre, náluk 3 Tone Sunburst, fa és fekete színben érhetők el ezek az apró eszközök. Aki egy kompakt méretű vezeték nélküli rendszert keres baráti áron, annak érdemes kipróbálni az Xvive U2 rendszert.

 

 

Fontosabb adatok

Tesztpéldány: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 55 900 Ft
A/D konverter: 24-bit / 48 kHz
Jelkésés: 5 ms
Sávtartomány: 2,4 GHz-es
Hatékonyan használható távolság: 20 méter
Beépített újratölthető lítium akkumulátor 5 óra üzemidővel
Választható csatornák száma: 4
Frekvenciatartomány: 20 Hz – 20 kHz (-3dB)
Dinamikatartomány: 103 dB
Csatlakozó: 6,3 jack
Méretek: 75 x 44 x 30 mm
Súly: 40,7 g
Némítás: Igen
Akkumulátor: beépített lítium-ion
Egy feltöltéssel használható 5 órán át
Töltési idő: 2 óra (teljes feltöltéshez)
Töltési feszültség: 5V (USB)
Használható töltés közben: Igen
Színválaszték: 3 Tone Sunburst, fa, fekete