zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – A Nux Mighty Plug Pro egy kis fejhallgató-erősítő méretű multieffekt, mely meglepően sok lehetőséget rejt magában és a csúcs-praktikus mérete mellett még jól is szól.

Manapság rengeteg márka forgalmaz már gitár fejhallgató-erősítőket, vagyis olyan pici, gyufásskatulya méretű eszközt, amely közvetlenül a gitár jack aljzatába dugható és egy fejhallgatóval használható. Az első modellek nagyon egyszerűek voltak, a különböző soundoknak, illetve zenei stílusnak egy-egy külön eszköz volt dedikálva, (például a Vox Amplug-nál a Blues, Clean, AC30, Crunch, stb. modellek), melyeken egy Tone, Gain és Volume potméter volt csupán. Az erősítőket fejlődésük során már egy-egy effekttel, vagy két, esetleg három csatornával is felvértezték. A Nux Mighty Plug már ezeken is túlmutatott még több csatornával, illetve elektromos- basszus- és akusztikus gitárhoz tartozó használati módokkal, soundokkal. Most azonban az új Nux Mighty Plug Pro még ezt is magasan túlszárnyalja, ez az eszköz gyakorlatilag ötvözi a multieffektek és fejhallgató-erősítők világát.

 

NUX Mighty Plug Pro 700x

 

Szolgáltatások

Minden túlzás nélkül, tényszerűen megállapítható, hogy a Nux Mighty Plug Pro gyakorlatilag egy fejhallgató-erősítőbe épített multieffekt. Az egység fizikai kezelőfelülete nagyon egyszerű maradt, hiszen méretéből adódóan sem férne el rajta sokkal több gomb. Az oldalán hangerőállításra, és a ki- és bekapcsoló gombot hosszan nyomva tartva némításra van lehetőségünk.  A Mighty Plug Pro előlapján, központi helyen kapott helyet a preset-váltó.

Nyilván ez a legtöbbet használt gomb, ezért a mérete is ennek a legnagyobb, ráadásul egy állapotjelző LED gyűrűvel is rendelkezik, mely a presetekhez tartozó színkódok az aktuális „helyzetünkről” adnak információt. A Nux Mighty Plug Pro összesen hét preset tárolására képes, melyek között az előbb említett gombbal navigálhatunk. Egy-egy presetben kilenc effektblokk áll rendelkezésünkre, hogy a kívánt soundot létrehozzunk. Ezek a blokkok pedig a következők:

Összesen 43 effektből, 21 erősítőmodell közül, 34 IR ládaszimulációból válogathatunk, ami igen tekintélyes választéknak mondható. Az erősítők és ládák között vannak kifejezetten basszusgitárhoz való modellek, továbbá akusztikus gitártest IR-ek és akusztikus előfokok, tehát a Nux Mighty Plug Pro e két hangszertípushoz is nagyon jól alkalmazható. Az összesen 34 IR mellé lehetőségünk van további 20 db saját ládamodell feltöltésére is. Az effektláncban a blokkok sorrendjét szabadon megválaszthatjuk, kedvünkre szerkeszthetjük.

 

Nuc pro softw 700x

 

Itt fontos megemlíteni, hogy bármiféle szerkesztésre az eszköz nem rendelkezik fizikai felülettel, a hangzás testreszabása, módosítása csakis szoftveresen lehetséges. PC, Mac, iOS, illetve Android felületre is létezik szerkesztő platform a megfelelő szoftver, illetve applikáció formájában. Bluetooth, illetve USB-C kapcsolat is létrehozható a szerkesztőfelület és a Nux Mighty Plug Pro között. Ezen a felületen jól átlátható módon, egyértelműen paraméterezhetők az egyes blokkok. Az eszközön tárolt hét preset közül, ha nem használnánk ki mindet az adott körülmények között, akkor a szerkesztő app segítségével bármelyek kiválaszthatóak, hogy ne kelljen mindig végiglépkednünk a „feleslegeseken”. Például kiválaszthatjuk a 2-es, 4-es, 7-es számú presetet is, így csak ez a három lesz aktív, vagyis ezek között váltogathatunk a preset-választó gombbal.

 

Nux Mighty Plug Pro 46358B

 

A Nux Mighty Plug Pro rendelkezik beépített dobgéppel, illetve jó néhány komplett backing track-kel is. Ez utóbbiak stílus vagy előadó szerint vannak kategorizálva, továbbá lehetőségünk van saját, külső zenei alapok feltöltésére is.

A fejhallgató kimenet TRRS kompatibilis, vagyis adott esetben mikrofonos headset kezelésére is lehetőséget ad. A megfelelő headsettel és USB-C kapcsolattal akár egy livestream lebonyolítására is alkalmas ez az apróság.

 

Nux Mighty Plug Pro 46358A

 

Hangminőség

A gyári preseteket megvizsgálva nagyon biztató képet (vagyis hangot) ad a Nux Mighty Plug Pro. Tapasztalataim szerint a multieffektek 99%-ára igaz, hogy a gyári presetek pusztán kiindulási alapot adnak, de biztosan hozzájuk kell nyúlni kisebb-nagyobb mértékben, sokszor általában gyengébbek, vagy adott esetben használhatatlanok. Sajnos ez még a legdrágább, legnevesebb márkákra és modellekre is igaz. (Eddig egyetlen csúcsragadozó márkával találkoztam, ahol a gyári presetek jó része egy az egyben színpadképesnek is nevezhető.) Így nem is nagyon számítottam világmegváltásra egy ilyen eszköztől, de nagyon kellemes meglepetés ért.

Több preseten hallani, hogy gyorsan jóra húzható, illetve egy nagyobb gain-nel rendelkező lead hangszín instant módon kielégítően szólt, majdhogynem színpad kész állapotban. Rendesen elidőztem ezen a hangszínen, mert egyből inspiráló volt rajta a játék, mindezt fülmonitorral, ami pedig a legsterilebb, legnehezebb terep az élethű hang, illetve játékérzet létrehozásához. Ebből következtethetni lehet, hogyha szerkesztő app segítségével még bele is tekerget az ember, akkor nagyon jó dolgok születhetnek!

Összefoglalás, ajánlás

A Nux Mighty Plug Pro messze az eddigi legtöbb szolgáltatással és legjobb hangminőséggel rendelkező fejhallgató erősítő, amellyel valaha dolgom volt. Mindent biztosít, ami a gyakorláshoz szükséges lehet (akár utazás során, vagy nyaraláskor is): személyre szabott, inspiráló soundokat, dobgépet, zenei alapokat. Akár fejhallgatóval, vagy egy keverőn keresztül külső hangfalak segítségével is használható. Tökéletes pót cucc, hiszen megfelelő hangminőséggel rendelkezik, több preset (sound) tárolható rajta, illetve ennél kisebb, praktikusabb eszköz egyszerűen nem létezik. Gyakorlatilag elhanyagolható méretű. Lehetőséget nyújt hangfelvételek készítésére, illetve az online térben is hasznos szolgálatot tehet live stream-ek esetében, vagy a neten keresztüli tanítás/tanulás során.

 

 

Technikai adatok

Forgalmazza: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 46.900 Ft
Csatlakozó: integrált, forgatható 6,3-as jack
Kimenetek: 3,5-ös jack aljzat (TRRS fogadására képes), USB-C
Gombok: Hangerő, ki- és bekapcsoló/mute, preset váltó, reset
Indikátor LED-ek: app, audio (bluetooth), battery, preset
Dinamikatartomány: 103dB
Mintavételezés: 48kHz / 32bit
Belső akkumulátor (1450mAh) USB-C-ről tölthető (5V)
Akkumulátor kapacitás időben: 5 óra
Latency: 1,2 ms
Súly: 70 g
Méretek: 81 mm x 41 mm x 30 mm