zenesz_logo.pngA Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA.

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített, ritka hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

A mai adás vendége Benkő Zsolt, aki a blues gitárosok kedvenc kiegészítő „hangszerét” a slide gyűrűt mutatja be nekünk. A gyűrű történeti betekintésén túl, górcső alá kerülnek a főbb típusok (üveg, pyrex, réz, nikkel, kerámia) és ismerteti technikai használatukat is.

 

 

HANGSZERMUSTRA EXTRA E19 - SLIDE GYŰRŰ

„Ez a technika alapvetően blues- és countryzenéhez kötődik, de mára kiszélesedett a használata, nagyon sok műfajban előfordul. Az emberiségnek, amióta hangszereket készít azóta az egyik vágya, hogy a legalapvetőbb hangszerhez hasonló hangot tudjon csinálni, ez pedig az énekhang. Az énekhangnak van egy olyan jellegzetessége, hogy megszakadás nélkül képes hajlítani az ember. Most ezt az elektromos gitáron mi is meg tudjuk csinálni bizonyos mértékig, de valójában az elektromos gitáron egy-egy pillanatra mindig megszakad a hang. A slide, bottleneck, csúszás technika azért alakult ki, hogy az énekhez hasonló szép ívű nyújtásokat akár nagyobb hangterjedelemben is meg tudjuk csinálni” – mesélte Benkő Zsolt blues gitáros.

4 750x

 

Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.