zenesz_logo.png- KERES TIBOR - Egy praktikus, kis méretű USB-n keresztül tölthető, könnyen pozicionálható hangológép a D’Addario-tól.

A D’Addario cégtől ezúttal az új, gitárra csíptethető kivitelű Nexxus 360 hangológépet kaptuk tesztelésre. Azt talán mondani sem kell, hogy hangológépből elég nagy a választék napjainkban, és talán az egyik legfontosabb kiegészítő gitárosok számára. Van, aki a csíptetős hangológépeket kedveli, mások pedig a pedál kivitelűt részesítik előnyben.

Tény, hogy mindkettőnek megvannak az előnyei, és persze a hátrányai is. A kérdés az, hogy milyen körülmények között – egy vagy több gitárra, elektromosra, vagy akusztikusra, színpadon, turnén vagy otthon – kívánjuk használni.

da pw ct 26 main white 550x

 

A csíptetős hangolót egy pillanat alatt tehetjük át egyik gitárról a másikra, az elektroakusztikus gitárok többségét beépített hangológéppel látják el – bár ezek pontossága, használhatósága szerintem eléggé változó – de egy teljesen akusztikus gitár estén nincs is nagyon más választásunk, mint a csíptetős hangoló. 

A Nexxus 360 kijelzője – ahogyan azt a neve is sugallja – 360 fokban körbe forgatható, emellett majdnem 180 fokban előre-hátra dönthető. A másik legfontosabb jellemzője az USB-n keresztül újratölthető lítium akkumulátor, ami azt jelenti, hogy nem kell az elemcserével bajlódni, akár egy számítógép USB aljzatához, akár egy telefontöltőhöz csatlakoztatva meglehetősen gyorsan teljesen feltölthető. Minthogy a kijelző hátoldalán lévő USB aljzat nem USB-C, kapunk hozzá egy nem túl hosszú USB kábelt is. Az akkumulátor töltöttségét egy apró ikon jelzi.

da pw ct 26 detail1 550x

D’Addario Nexxus 360 a kisebb méretű csíptetős hangolók közé sorolható, de ez inkább a rugós csipesz részre igaz, mert a kijelzője az egész eszköz méretéhez képest hatalmas. A nagy fényerejű, kristálytiszta, jól leolvasható színes kijelző talán a Nexxus 360 legfőbb vonzereje. A kromatikus hangoló közepén nagyméretű betű jelzi a megpengetett húr hangmagasságát. Ennek bal és jobb oldalán félkörben apró LED-ek világítanak pirosan, ha nagyon alacsonyan vagy magasan van az adott húr, a megfelelő hangmagassághoz közelítve sárgára vált, majd középen három zöld LED jelzi a korrekt hangolást.

Többször kipróbálva és összehasonlítva egy Taylor gitár beépített hangolójával, valamint egy szintén csíptetős Boss hangolóval, az a véleményem, hogy a Nexxus 360 gyors és pontos és nem „ideges”, ez alatt azt értem, hogy ha elérte a húr a kellő magasságot, azt teljesen konkrétan mutatja, nem kezd „habozni”. Ellenőriztem más hangológépekkel, és ez a gyorsaság nem megy a pontossága rovására. A kijelző alatti bekapcsológombtól balra és jobbra található két kis kalibrációs gombbal állíthatjuk 415 és 165 Hz között a hangolási tartományt, amiben a Nexxus 360 dolgozik. A kalibrációs gombok úgy működnek, hogy ha röviden megnyomjuk bármelyik gombot, akkor a sorban felvillanó 3 számjegy mutatja, hogy hány Hz-en áll a hangoló. Ha a le vagy fel gombot nyomva tartjuk, akkor egyesével csökken vagy emelkedik a Hz érték, ha elengedjük, akkor ismét sorban felvillantva a három számot mutatja, hogy hány Hz-hez érkeztünk.

da pw ct 26 detail3 white 550x

A hangoló mérete és stílusa szerintem tökéletes, a D’Addario nem véletlenül célozta meg a kisebb csíptetős hangolók szegmensét, mert ezek általában nehezebben leolvashatók. Itt, ahogyan említettem, a leolvasás akár sötét színpadon sem okozhat problémát. A Nexxus 360 sem nem túl nagy, sem nem túl kicsi, pont a megfelelő méret. Könnyen felhelyezhető elektromos gitárok és akusztikus gitárok fejére – a gyártó basszusgitárhoz is javasolja – kis mérete miatt nincs útban, viszont a sokféle beállítási pozíciónak köszönhetően mindig jól leolvasható.

Egyetlen gitárnál volt egy kicsit problémás a felcsíptetése, mégpedig egy Ovation akusztikus gitár esetén, aminek a feje hosszan elnyújtott és a felső vége „faragott” ívben vékonyodik. Teszem hozzá, erre a gitárra más csíptetős hangológépet sem könnyű felrakni. Végül ezt is megoldottam: minthogy a Nexxus 360 elég kicsi, két hangolókulcs közé könnyedén elhelyezhető. Amikor az E-H-G húrokat hangoltam, akkor a mély húrok kulcsai közé csíptettem, amikor a D-A-E húrokat, akkor a magas húrok kulcsai között volt helye, és mindez azért működik, mert a kijelzőt bármilyen pozícióban úgy lehet forgatni, hogy lássuk. 

da pw ct 26 detail2 white 550x

Összeségében egy esztétikus, könnyen kezelhető, praktikus, gyors és pontos hangológépnek tartom a Nexxus 360-at. Elsősorban otthoni használatra gondolom tökéletesen alkalmasnak, mert ha történesen lemerül, csak rá kell dugni egy erre alkalmas USB töltőre és le van a gond róla, foglalkozhatunk mással. Mondjuk turné közben ez már nem így működik, ilyenkor szerintem a Nexxus 360 bővíti azon eszközök sorát – a telefon, laptop, fejhallgató stb. mellett – aminek a feltöltésére figyelni kell. Persze ez nem azt jelenti, hogy feltöltve egy-egy koncertre ne lenne ideális társ, de például turnén praktikusabb – ha nem is olcsóbb – egy cserélhető elemes csíptetős hangoló. Egyébként a gyártó 24 óra üzemidőt ad meg folyamatos használat esetén, ez azért nem kevés, és talán a használata gazdaságosabb, mint egy cserélhető elemes változaté.

 

 

Legfontosabb jellemzők

360 fokban forgatható kijelző
Színes, nagy fényerejű LED display
Referencia tartomány: A4 = 415-465Hz
USB: 1 x Micro-B
Tartozék: USB kábel
Elem: újratölthető akkumulátor
Gyártó: D’Addario
Tájékoztató ár: 13 140 Ft