zenesz_logo.pngRendszeresen szoktunk színpadi, stúdió és akár otthon is használható kiegészítőket ajánlani az ilyen eszközök egyik legnagyobb kínálatát nyújtó Elimextől. Az aktuális menü két különböző asztali monitorállványból és egy öt gitár számára alkalmas gitárállványból áll.

 asztali 450x

König & Meyer asztali hangfalállvány stúdiómonitorhoz, fix lappal

Az otthoni vagy kisebb stúdiókban az egyik legfontosabb eszköz a visszahallgatáshoz, keveréshez használatos referencia monitor, melynek elhelyezése nagyban függ a rendelkezésünkre álló hely nagyságától. Az ezzel kapcsolatos alapszempontokat az alábbiakban foglaljuk össze:

  1. A legoptimálisabb elhelyezése a hangszóróknak, ha egy képzeletbeli egyenlőszárú háromszöget képezünk a hangfalak és a fejünk között.
  2. A monitorok legyenek olyan magasan, hogy kb. a mélyhangszórók teteje/magassugárzó alja legyen fülünkkel azonos magasságban.
  3. Lehetőleg mindig álló (függőleges) helyzetben helyezzük el a monitorokat, a vízszintes, fekvő helyzet nem ajánlott. (Kivéve, ha a gyártó ezt ajánlja.)
  4. A monitorokat lehetőleg ne helyezzük a helység sarkaiba, illetve a mögötte lévő faltól minimum 20-30 cm távolságra legyenek.

Ezen feltételek teljesüléséhez nyújt segítséget a König & Meyer közeltéri monitorokhoz fejlesztett, állítható magasságú asztali állványa. A masszív fémszerkezet a nagyméretű tartólapjával (205 x 245 mm) a monitorok szakszerű elhelyezésére tökéletes megoldást kínál. Az alaplap (250 x 210 mm) alján négy filccel bevont gumiláb biztosítja az asztallaptól való elszigetelést. A magasság 6 fokozatban állítható 350 és 500 mm között. Az állványt 25 kg-ig terhelhetjük, a monitorok biztonságos, zajszigetelő alátámasztásához gumipárnákat is kapunk. A König & Meyer asztali monitorállvány súlya 3,6 kg, hazai ára 27 991 forint / db.

GSP3102TM rögz 450x

Gravity asztal szélére rögzíthető hangfalállvány, dönthető lappal

A fent ismertetett monitor elhelyezés nyilván csak ott oldható meg, ahol az asztalon elegendő hely áll rendelkezésre. Ahol azonban ez nincs így, és minden centiméter számít, ott más megoldást kell találni. A Gravity® az SP 3102 TM modellel mindezeket a problémákat megoldotta. A stúdiómonitor állvány asztali rögzítővel rendelkezik, amellyel a szerkezet biztonságosan felszerelhető a legfeljebb 100 mm vastag asztallappal rendelkező asztalokra. A többi Gravity termékhez hasonlóan ez is egy erős és praktikus gomb segítségével szorítható meg. A hagyományos asztali állványokkal ellentétben, amelyeknek nagy alaplapra van szükségük ahhoz, hogy ne mozduljanak el, az SP 3102 TM szorítóalapja mindössze 10 x 7 cm-es. A monitorállványok kialakítása lehetővé teszi, hogy ne lógjanak túlságosan ki az asztalból. A magasság, tartólap dőlésszög, tartólap irány beállítási lehetőségek lehetővé teszik, hogy kialakítsuk a tökéletes elhelyezést és megtaláljuk az un. sweet spot-ot vagyis az optimális lehallgatási pontot.

 

csavaros 550

 

Az állvány jól látható jelölésekkel, skálákkal rendelkezik a magasság, az elfordítás és a dőlésszög beállításához. Emellett EVA betéttel és lecsúszásgátlóval is ellátták, hogy a monitorok biztonságosan álljanak a felső polcon, még 15°-os dőlésszögben is. Az állvány magassága 250 - 350 mm között állítható, a monitortálca mérete 240 x 250 mm, amin már egy 6 - 6,5” inches hangszóróval szerelt monitor is elférhet. A Gravity monitorállvány hazai ára 26 355 ft / db.        

G5 500x

Gravity Vari G5 gitárállvány

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Gravity Vary G5 gitárállványáról saját tapasztalatok alapján írhatok. Mielőtt megvettem, több ilyen ötös gitárállványt megnéztem és való igaz, hogy voltak olcsóbbak is. Azonban már jó ideje használok két Gravity stúdiómonitor állványt, és már ezeknél is nagyon tetszett a Gravity állványok aprólékos, finom kidolgozása, a részletekre való odafigyelés, az okos megoldások és a praktikum mellett az esztétikumra való fókuszálás. Ezt a minőséget kerestem az ötös gitárállványoknál is, majd rá kellett jönnöm, hogy ha ragaszkodom ehhez, akkor jobb, ha megveszem a Gravity állványt.

G5 kenygel 600x

 

Az összeszerelése – melyhez mellékeltek egy jópofa Gravity csillagcsavarhúzót is – nagyon egyszerű, nagyjából 10-15 perc. Akármelyik eleméhez nyúltam az állványnak, mindegyik finom tapintású, szépen kidolgozott volt, ami csak annyiban fontos, hogy tudja az ember, hogy a hangszerei biztonságban vannak, elhelyezéskor puha felületekkel érintkeznek és ha véletlenül hozzáérnek az állvány belső oldalához, akkor sem lesz semmi bajuk. A gitárok alja speciális habanyaggal bevont rudakon fekszik, a nyak pedig állítható távolságú, gumival bevont kengyelbe kerül. A kengyelek nemcsak állíthatók, hanem levehetők is, vagyis, ha ötnél kevesebb gitárral használjuk az állványt akkor tetszés szerint, „szellősen” tudjuk őket elhelyezni. Az állvány meglehetősen stabil, attól, hogy valaki véletlenül felborítja, nem kell tartani.

 

 

Tény, hogy öt tömörtestű elektromos gitár simán elfér rajta, de pl. két vastagabb testű akusztikus gitár mellett már három tömörtestű, szerintem bajosan helyezhető el. Színpadon, próbahelyen, vagy akár otthon is helytakarékos, praktikus, esztétikus megoldás. Én pl. négy különálló gitárállvány helyett üzemeltem be, és jóval kevesebb helyet foglal, viszont sokkal stabilabb. Az állvány szállításkor laposra összehajtható, súlya mindössze 3,2 kg. A Gravity Vary G sorozatból létezik 3, 5, 7 és 9 darabos változat is. A Gravity Vari G5 ára 29 700 forint. További részletek: https://elimex.hu/