zenesz_logo.pngAz Ortega 40 új húrkészletet dobott piacra. Ebben a kivételesen széles kínálatban, melyben új technológiával készülő húrok is megjelentek, a nejlonhúros akusztikus gitárhúrok mellett ukulele, akusztikus basszusgitár, mandolin, gitárlele és bendzsó húrszetteket is találunk.

 custom made strings magazin 700x

 

AUTHENTIC, SELECT & PRO

Az új húrkészleteket az Ortega három kategóriába sorolta, mégpedig Authentic, Select és Pro. Az Authentic kategóriába kiváló minőségű, kedvező árú nejlon nejlonhúrok tartoznak, melyek konzisztens hangzást és kivételes hangolási stabilitást nyújtanak. Ezek a húrok optimális megoldást jelentenek kezdő és haladó gitár- vagy ukulele játékosok számára.

A Select kategóriába sorolt gitár, ukulele és gitárlele húrok sodrott húrjai Anti-Rust, vagyis rozsdásodás elleni bevonatot kaptak. Ez megakadályozza a hang fényességének eltűnését, így megmarad a húrok gazdag hangzása és hosszabb lesz az élettartamuk.

A Pro kategória kínálja húros hangszerünk számára hangerő és tónus szempontjából a legszebb megszólalást és intonációt. Ezek a húrok is Anti-Rust bevonattal büszkélkedhetnek, az ilyen húrok szerkezetét az alábbi grafika mutatja:

NYP34N web detail 02 600x

 

Minthogy több mint negyvenféle húrkészletről van szó, a húr újdonságokat talán egyszerűbb megközelíteni a hangszerek felől, bár azt előre jelezzük, hogy nem mindegyik hangszerhez adtak ki mindegyik kategóriában új húrokat.

NYP44N lifestyle main 700x450

 

Klasszikus gitárok

Nejlonhúros gitárokhoz az Authentic családban is találunk új húrkészletet, mégpedig normál, kemény és extra kemény feszítésű változatban, amit N, H, EH (Normal, Hard, Extra Hard) betűkkel jelölnek. Az alapanyag több szálas standard nejlon, a sodrott húroknál ezüst bevonatú rézötvözetű tekercseléssel. Mindegyik Classical Guitar Strings Authentic készlet ára 2 110 forint. Érdekesség, hogy az Ortega háromnegyedes és feles menzúrájú gitárokhoz is kínál húrokat ebben a kategóriában, de csak normál feszítésű verzióban, ezek ára is 2 110 forint.

Az új Select családban is pontosan ekkora a választék, itt is választhatunk a háromféle feszítettségű húrkészlet közül, melyeknél az alapanyag szintén standard többszálas nejlon, de a G, D, A, E húroknál a nejlonszálra kerülő ezüstbevonatú rézötvözet már Anti-Rust bevonatot kapott. Ebben a kategóriában is létezik háromnegyedes és feles menzúrájú gitárokhoz alkalmas készlet, a COATED Classical Guitar Strings Select szettek ára egységesen 2 830 forint, ami nagyon kedvezőnek mondható.

A Select családban találjuk meg a requinto méretű gitárokhoz kínált COATED Requinto Guitar Strings Select készletet is, normál feszítésű változatban, 2 470 forintos áron. Ezek a húrok is Anti-Rust bevonattal rendelkeznek és szerkezetük azonos a fent leírt húrokéval. A mexikói és latin-amerikai hagyományokban gyökerező requinto gitárok a klasszikus gitár kisebb változatai, rövidebb skálahosszal és jelentősen vastagabb testtel.

Nejlonhúros gitárokhoz a felső kategóriát képviselő Pro családban hatféle húrkészlet áll rendelkezésünkre. A háromféle feszítésű, teljes méretű (4/4-es) gitárokhoz kínált COATED Classical Guitar Strings Pro szett mellett itt is választható feles vagy háromnegyedes gitárhoz húrkészlet. A Pro húroknak a felépítése annyiban tér el a Select sorozatú húrokétól, hogy a kiinduló alapanyag a magasabb minőséget képviselő un. Crystal Clear többszálas nejlon és erre kerül az Anti-Rust bevonattal ellátott ezüstbevonatú rézötvözet tekercselés. Az Anti-Rust bevonatos Pro gitárhúrkészletek ára egységesen 3 540 forint.

A Pro szériában a hatodik készlet az Ortega Signature és Performer sorozatában gyártott nyolchúros,  hosszított menzúrájú (27,17”) gitárokhoz alkalmas COATED Classical Guitar Strings Pro 8 String szett, ennek az ára már magasabb, 10 700 forint.

ABP 4 lifestyle main 700x450


Akusztikus basszus

Négyhúros és öthúros akusztikus basszusgitárhoz a Pro kategóriában találunk új húrokat, COATED 4 String Acoustic Bass Pro és COATED 5 String Acoustic Bass Pro néven. Mindkettő hosszú menzúrás (34”) gitárokhoz alkalmas, acélmagra tekert foszfor-bronz anyagból készült és ezek a húrok is megkapták az Anti-Rust bevonatot, a négyhúros készlet méretei: .045, .065, .080, .100. A négyhúros készlet ára 10 700 forint, az öthúros 14 300 forintba kerül.

 

MAP 8 lifestyle 700x450


Mandolin

A Pro családban található az új mandolin húrkészlet, a COATED 8 String Mandolin Pro LIGHT, ami szintén acélmagra tekert foszfor-bronz anyagból készült, szintén Anti-Rust bevonattal rendelkezik és az ára 2 690 forint.

 

BJP 5 lifestyle main 700x450

 

Bendzsó

A kétféle – öt- és hathúros – bendzsó húrkészlet is a felső polcról, vagyis a Pro kategóriából való, a húrok felépítése megegyezik a mandolin húrokéval. Az öthúros készlet COATED Banjo 5 String Pro MEDIUM ára 1 750 forint, a hathúros, gitár hangolású gitár-bendzsó COATED Guitar Banjo 6 String Pro MEDIUM húrok pedig 3 540 forintba kerülnek.

 

UKP CC lifestyle main 700x450

 

Ukulele

Új ukulele húrokból is félelmetesen nagy a kínálat, mindhárom kategóriában jelen vannak az új húrok. Az Authentic szériában a húrok anyaga Clear Nylon vagy Black Nylon lehet, és mindkét fajta húr kapható szoprán és koncert méretű ukulelére is. Az Authentic ukulele húrok egységesen 1 250 forintba kerülnek.

A következő lépcsőfok a Select kategóriájú ukulele húrcsalád, itt már nyolcféle, szoprán, koncert, tenor és bariton húrok is találhatók. A húrok anyaga itt is lehet Black Nylon vagy Custom Nylon, de a bariton modellek 3. és 4. húrja sodrott húr, aminél a több szálas nejlonra fekete vagy ezüst bevonattal ellátott rézhuzalt tekertek, amire még egy Anti-Rust réteg is került. A Select szoprán, koncert és tenor ukulele húrok egységesen 1 610 forintba kerülnek függetlenül attól, hogy Black Nylon vagy Custom Nylon húrokról van szó. A bariton ukulele húrkészleteket pedig 2 330 forintért lehet megvenni, mind a Black Nylon, mind a Custom Nylon kivitelben.

Természetesen a Pro kategóriában is megtalálhatók az ukulele húrkészletek, szoprán, koncert, tenor és bariton hangszerekhez. Itt a húrok alapanyaga a magasabb minőséget képviselő Crystal Clear többszálas nejlon és a bariton modellek 3. és 4. húrjánál erre kerül az Anti-Rust bevonattal ellátott ezüstbevonatú réz tekercselés. A Pro szoprán, koncert és tenor ukulele húrok ára egységesen 1 970 forint, míg a bariton húrkészlet 2 330 forintba kerül.

 GTLS lifestyle main 700x450          

Gitárlele

Ha esetleg valaki nem ismerné a gitárlelét (guitarlele), akkor röviden csak annyit, hogy ez hangszer a gitár és az ukulele házasságából született, méretét tekintve nevezhetjük 1/4-es gitárnak, amely a tenor, vagy bariton ukulelék méretéhez áll közel. Hangzásban inkább az ukulelékre hasonlít, viszont hat húrja van, melyek a gitárhoz hasonló hangolással rendelkeznek, annyi különbséggel, hogy a gitárleléknél a standard hangolás egy tiszta kvarttal feljebb van egy normál gitárhoz képest.

Gitárleléhez a Select kategóriában adott ki két új szettet az Ortega, az egyik Black Nylon, a másik Custom Nylon alapanyagú. A 4.,5.,6. sodrott húrok esetében a nejlonszál Anti-Rust bevonatú rézötvözet tekercselést kapott, vagyis ezek a húrok is hosszabb élettartamúak és nem fakul a hangjuk a használat során.

A HangszerPláza és az Ortega Guitars Magyarország közös rendezésében október 21-én Live Stream eseményre kerül sor Palásti Máté gitárművész főszereplésével. Az online gitárbemutatóhoz kapcsolódóan az Ortega egy nyereményjátékot hirdet, amely során az itt bemutatott új Ortega gitárhúrokból lehet a tiétek egy-egy csomag!

http://www.zeneszmagazin.hu/zenei-hirek/4419-ortega-guitars-magyarorszag-es-hangszerplaza-esemenye

További részletek az új húrkészletekről
Az Ortega termékek forgalmazója a Meinl Distribution