zenesz_logo.pngLTD V-300: tökéletes, letisztult metál megjelenés, sokoldalú hangzás, kiváló ár-érték arány.

 

v300sw700.jpg

 LTD V-300

Az ESP/LTD márkanév ismerősen csenghet a kemény zene kedvelői számára. Nagy népszerűségnek örvendenek a hangszereik, akár kezdő, akár profi gitárosokról legyen szó. A teljesség igénye nélkül, nem kisebb nevek játszanak a gitárjaikon, mint a Metallica, Slayer, Anthrax, Deftones, Children of Bodom, Lamb of God vagy akár George Lynch, Andy James.

Ez alkalommal az LTD V-300-as modelljét vesszük szemügyre. A test V formájának köszönhetően első ránézésre is rögtön látni, hogy széles terpeszben játszó metál gitárosok hangszeréről van szó. Kétféle színben, feketében és fehérben gyártják. A fehér szín azért kölcsönöz némi eleganciát is a keménység mellé. Ez a fazon - nem mellesleg - megegyezik a Bullet For My Valentine-ból ismert, Michael Paget signature gitárjának a fazonjával. Annak érdekében, hogy a nagyközönség számára még inkább elérhetővé tegyék ezt a gitárt, valamelyest egyszerűsítettek rajta, de természetesen nem a minőség rovására.

 

bl700.jpg

 LTD V-300

A V-300-hoz első osztályú faanyagokat válogattak össze, a mahagóni testhez, 24 érintős, két oktávos juhar nyak illeszkedik, rózsafa fogólappal. A hangszer kiváló minőségű, fekete nikkel szerelvényeket és ESP hangoló kulcsokat kapott. Az aktív EMG 81-es hangszedőknek köszönhetően a V-300-ban egy igazi metál gitárt tisztelhetünk. Háromállású hangszedőváltó, két hangerő és egy hangszín potméter egészíti ki az elektronikát. Semmi sincsen túl ragozva, ez nem az a műfaj.

Kezdésnek meghallgattam egy kisebb tranzisztoros gyakorló erősítővel. Teljesen korrektül szólt, mivel aktív elektronikájú, teljes mértékben hozta azt a szintet, ami elvárható. A tesztelés azonban egy Peavey 6505+ csöves gitár kombón történt.

Nézzük, milyen a hangzás, először torzítás nélkül! A nyaki hangszedő állásban szép, viszonylag telt hangot kapunk, ami ideális akár az olyan balladák kíséretéhez, mint mondjuk a B.F.M.V. Tears Don’t Fall-ja. A középső állás sem rossz (a két hangszedő egyszerre szól), hasonló az előzőhöz csak egy kicsit több a magasa. Mindkét állásban igényes kísérő hangszínt találunk. A hátsó pickup önmagában elég vékony, karcos, nekem nem ez jutna elsőre eszembe, ha kísérni kell, ettől függetlenül alapvetően nincs baj vele. A torzítást bekapcsolva már egészen más a helyzet, a hátsó állást illetően. A súlyostól, a kifejezetten gyors témákig, mindenhol megállja a helyét. Jól érthető, nem túl zajos, felharmonikusokban dús, attack-os, brutál hang. A riffelés csak ebben az állásban esett jól igazán. Nagyon jól reagál, az üveghangok könnyedén kihozhatóak és elég hosszan tarthatóak. Magasabb fekvésekben történő szólók közben is érdemes erre hangszedőre váltani, szépen sír a gitár, sőt még ha akkordot fogunk az is jól érthetően szól. A középső állást általában kevésbé szokás használni, ez most sincs másként. A nyaki viszont annál inkább tetszett. Jó zsíros, öblös, abszolút gitárszólóra való hang. A nyújtások elég erőteljesen, vastagon, dögösen szólnak. A gyorsabb futamok, arpeggio-k pedig szépen, érthetően bugyognak. A testen átmenő húrozásnak köszönhetően nagyon jó a hangszer sustain-je (a hang kitartása).

 

v50sw700.jpg

 LTD V-50

 

A hangzás mellett a kényelemre is fokozottan figyeltek. A gitár hátsó oldalán van egy kis mélyedés, ami szépen idomul a felsőtestünkhöz. Ülve a két láb közé téve ugyan stabil a hangszer, de azért nekem valami hiányzott. Ez biztosan azért van, mert superstrat gitárokhoz vagyok szokva. Pedig az aljzatot is úgy helyezték el, hogy bedugott kábelnél, se nyomja a lábunkat. Állva viszont nagyon jó a hangszer súlyelosztása, egyáltalán nem bukik. A nyak lakkozott, kifejezetten komfortos, vékony U profilú. Nagyon kényelmesnek találtam, persze, aki nem szereti a lakkozott nyakat, annak nem ez lesz az etalon. Elegánsan lekerekített idomok a nyak és a  test találkozásánál, így a magasabb fekvésekben is kényelmes marad a játék. A kulcsok szépen tartják a hangolást, nem mászkál a hangszer nagyobb nyújtások után sem. A potméterek nem túl lazák, nem túl feszesek, így könnyedén tudunk játszani a jelszinttel.

Kifejezetten jól kidolgozott, megbízható, dizájnos szörnyeteget alkottak az LTD gyárban. Minden metál gitáros megtalálja benne azt, amire szüksége van.

Talán ami apró kényelmetlenségként említhető, az a tárolása, ami persze a gitár formájából adódik. Standard tokok és állványok nem használhatóak a V-300-hoz. Szerencsére ezek áthidalható problémák, hiszen kapható hozzá külön formatok, falikar vagy nyakas gitárállvány.

Európai forgalmazó: Sound Service