zenesz_logo.png
A Yamaha akusztikus gitárok örökségét, vagyis a kivételes minőséget és hangzást viszik tovább a zászlóshajónak számító FS9 modellek.

A csúcskategóriát képviselő japán gyártású gitárok az FG9 dreadnought testű modelljeit követik és két változatban készülnek, az indiai rózsafa testű FS9 R és az afrikai mahagóni testtel büszkélkedő FS9 M. Akiknek történetesen az FG9 modellek teste esetleg túl nagynak bizonyult, bizonyára örömmel veszik a két új koncertméretű hangszer megjelenését, melyek ideális társai lehetnek az énekes-dalszerzőknek. Mindkét új modell ugyanolyan esztétikus és igényes megjelenésű, mint az FG9 gitárok, így nem nagy meglepetés, hogy ugyanúgy kivételes hangzást nyújtanak, mint elődeik.

FS9M angle 1200x Yamaha FS9 M

 

Mindkét új modell a tömör Adirondack lucfenyő topot kombinálja valamilyen más hangszerfával, az FS9 R esetében a káva és hátlap anyaga tömör indiai rózsafa míg az FS9 M szintén tömör Adirondack lucfenyő tetőlapjához afrikai mahagónifa hátlap és káva társul. Mindkét modell azt az elegáns és minimalista megjelenést sugározza, amiről a brand ismert.

FS9M back 1200x

 Yamaha FS9 M

 

Mindkét modell nyaka egy darab mahagónifából készült, a nagy precizitású különleges csavarozott/ragasztott hibrid illesztésű konstrukció javítja a test rezgésjellemzőit és a szüksége esetén megkönnyíti a nyak leszerelését. A nyakra 15 ¾ (400 mm) rádiuszú ébenfa fogólapot ragasztottak, de a húrláb, a húrlábtüskék és a nyakpálca takarólapja is ébenfából készült. A gitárok szkallopált (kimélyített) X alakú belső tetőmerevítést kaptak, a merevítő lécek közepén helyenként kimélyítések figyelhetők meg, így a tetőlap stabilitása még megmarad, de sokkal több mély és közép frekvencia jön elő a hangszerből.

illesztes 650x


Csavarozott / ragasztott hibrid illesztés

Ha közelebbről szemügyre vesszük a gitárokat, felfedezhetjük a tradicionális japán kultúra néhány finom, apró jelét, így például fogólap pozíciójelölő berakásait japán kumiki famunkák inspirálhatták, a rozetta ébenfa berakása és kötélminta motívuma is mélyen gyökerezik a japán múltban. A külső jellemzők közül még meg kell említeni a cseppformájú teknőcmintás koptatólapot, és az egyik legszebb apró megoldást, ami a nyakillesztés alsó oldalán található lucfenyő intarzia FS logó formájában van jelen.

FS9R angle 1200x Yamaha FS9 R

 

Az FS9 koncert testformájú gitárok egy kissé rövidebb skálahosszal rendelkeznek, mint dreadnought testű társaik, a 650 mm (25 9/16”) skálahossz az FS9 modelleknél 634 mm-re (25”) rövidül. Ennek megfelelően a testük is valamivel rövidebb 497 mm, és kevésbé vastag 90-115 mm. Mindezek mellett a 11 mm-es húrköz és a csont felső nyereg szélessége (44 mm) megmaradt. A hangolókulcsok is ugyanazok a nagy precizitású Gotoh SXN510 Cosmo Black nyitott mechanikás kulcsok, melyeket az FG9 gitárokról már ismerhetünk.

 

FS9R back 1200xYamaha FS9 R

 

A koncertméretű FS9 gitárok kivételes játékkényelmet nyújtanak, a kisebb ívű test miatt könnyebb átérni a hangszert és a pengető kéz kitámasztása is komfortosabb. Az FG9-hez képest kissé rövidebb menzúra valahogy csökkenti a húrfeszességet, ami hosszas játék esetén sokat jelent. Míg a lekerekített V profilú nyak enyhén fényes poliuretán lakkozása a gördülékeny játékot támogatja, a test vékony nitro finish-e minimalizálja a negatív hatást, melyet a lakkozás jelenthet a test rezgéseire. 

 

 

Az FS9 modellek hangzását a meglehetősen nagy hangerő és a kristálytiszta magas hangok jellemzik, ami ideális a finger-style játékhoz, a szépen artikulált akkord bontogatásokhoz pl. énekkíséretnél. Az FS9 gitárok mélytartománya a hangszer méretéhez és a közép-, valamint magas frekvenciákhoz képest tökéletes egyensúlyban van.

 

 Képgaléria

 

Az FS9 koncerttestű gitárok a Yamaha 9 sorozatú akusztikus gitárjainak csúcshangszerei közé sorolhatók. Hangzásuk hihetetlenül kifejező, ami lehetővé teszi, a gitáros finom, dinamikus játékát, anélkül, hogy bármely részlet elveszne akár a mély- közép vagy felsőtartományban.

 

 

A gitárok pontos áráról és elérhetőségéről a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.


 

Ezek is érdekelhetnek