zenesz_logo.png
Az Ibanez RG sorozatú gitárok pár évtizede szinte sztenderdnek számítanak a rockzenében, ugyanakkor sokféle stílusban megállják a helyüket.

 

RG470AHM BMT 1300x

Ibanez RG470AHM-BMT

Még áprilisban írtunk egy Ibanez RG Standard gitárról, konkrétan az ezüstszínű RG450DX-CSV modellről, ami csak a limitált mennyiségben érkezett hozzánk. Most hasonló kategóriájú Ibanez RG gitárokat veszünk szemügyre, azonban ezek már nem limitált mennyiségben állnak rendelkezésre. Azt talán a legtöbb gitáros tudja, hogy az Ibanez RG sorozatú gitárok milyen népszerűek, ezen belül az RG Standard modellek a legkedvezőbb áron elérhető hangszerek.  

RG470AHM BMT 2 1300x

 

Az Ibanez RG470AHM modellt a gyártó 2024-ben mutatta be – bár másfajta húrlábbal, egy azonos típusszámú Ibanez már forgalomban volt az USA-ban – a 2024-es modell ennek helyébe lépett. Az RG470AHM azonnal felismerhető RG stílusú testformájáról és a másik legfontosabb jellemzőjéről, a Wizard III profilú nyakról. A harmadik generációs Wizard III nyak profilja rendkívül vékony és emiatt nagyon népszerű a gyors játékot preferálók körében. Sokak szerint az Ibanez gitárokat a Wizard III nyak teszi igazán „Ibanezzé”. Ennél a modellnél a juharfa nyakra juhar fogólap került, a kettő együtt kiváló hangkitartást és gyors, konkrét hangindítást tesz lehetővé. A 400 mm rádiuszú fogólap 24 jumbo értőnek biztosít helyet, vagyis két teljes oktáv áll rendelkezésünkre a 648 mm/25,5" skálahosszal rendelkező gitáron. A test anyagát kőrisfa adja, a nyak csavarozott illesztéssel csatlakozik a testhez. 

 

RG470AHM BMT bridge 1000 2


A HSH pickup kiosztású gitáron három passzív Quantum hangszedőt találunk: kerámia mágneses humbuckerek a nyaknál és a hídnál, valamint Alnico mágneses single-coil középen. A Quantum humbuckereket úgy tervezték, hogy nagy kimenő jelet adjanak le, ami lehetővé teszi, hogy az erősítőnket felharmonikusokban gazdag, túlhajtott hangzásba hajszoljuk. És ha ehhez még hozzáadjuk a középső single-coil szedőt, akkor megjelenik egy tiszta, fényes tónus, ami minden stílusban át fog szólni a zenekari mixen. Habár ezt a modellt az idők végezetéig kemény rockgitárként fogják értelmezni, a HSH kiosztás adta hangzásbeli sokoldalúság jól használható gitárrá teszi, szinte minden stílusban.

 

RG470AHM BMT head 1200x

A hangszedők kezeléséhez egy ötállású pickup-váltó és egy hangszín-, valamint hangerő poti áll rendelkezésünkre. A pickup-váltó bekötése hagyományosnak mondható, de a köztes 2. és 4. állásban a középső single-coil mellé a nyaki és a hídi humbucker belső tekercsét is megszólaltatja.

A dupla satus, alacsony profilú Edge-Zero II tremolós húrláb, a satus felső nyereg és az öntött Ibanez hangolókulcsok is kívánatossá teszik ezt a kedvező árfekvésű gitárt. A Cosmo Black színű hardverek szépen mutatnak a Blue Moon Burst színű hangszeren, melynek a feje fekete lakkozást kapott. A Ibanez RG470AHM-BMT javasolt ára: 223 000 forint.

 

 

RG470DX TMN 1300x


Ibanez RG470DX-TMN és RG470DX-SFM

Ez az RG Standard gitár is rendelkezik az előbbiekben említett RG jellemzőkkel: karakteres RG testforma, melynek az alsó szarva mélyen kivágott, hogy könnyen hozzáférjünk a legfelsőbb fekvésekhez, Wizard III profilú, gyors játékot támogató nyak, HSH pickup kiosztás. A test anyagát itt meranti fa (Délkelet-Ázsiából származó nagy szilárdságú, könnyen megmunkálható fa) adja, amihez juharfa nyak csatlakozik, csavaros illesztéssel. A jatoba fogólapon 24 jumbo érintő foglal helyet és látványos „cápafog” alakú pozíciójelölőket figyelhetünk meg. A fogólap rádiusza 400 mm, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, a gitár menzúrája 648 mm, vagyis 25,5 inch.

 

RG470DX SFM 1300x


Az elektronikát tekintve az RG470DX megegyezik az előbbiekben ismertetett gitárral: három passzív Quantum hangszedőt találunk: kerámia mágneses humbuckerek a nyaknál és a hídnál, valamint Alnico mágneses single-coil középen, és a kezelőszervek is ugyanazok. Ez a gitár is megkapta a dupla satus alacsony profilú Edge-Zero II tremolós húrlábat, amihez dukál a satus felső nyereg, a stabil, pontos hangoláshoz öntött Ibanez hangolókulcsok állnak rendelkezésünkre. Ez a gitár kétféle: Tokyo Midnight és Seafoam Green Matte színben elérhető, a szerelvények mindkét esetben fekete színűek.

 

 

Az Ibanez RG470DX javasolt ára mindkét színváltozatban 215 000 forint.

 

 

RG450DXB WH 1300


Ibanez RG450DXB-WH

Ez a gitár akár az előző RG470DX testvérmodelljének is tekinthető. Szintén a már említett RG testforma és a Wizard III profilú, gyors játékra született juharfa nyak jellemzi. A test anyaga itt is meranti fa, amire jatoba fogólap került. A 400 mm rádiuszú fogólapon 24 jumbo érintő található, a pozíciójelölők itt is „cápafog” alakú berakások formájában vannak jelen, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, a gitár menzúrája 648 mm, vagyis 25,5 inch. Ahogyan az adatokból látható, mindhárom modell fogólapjának rádiusza 400 mm, azaz 15,7 inch, ami a mai igényeknek megfelelően meglehetősen lapos.

 

RG450DXB WH 2


Az elektronika – HSH pickup konfiguráció, kerámia mágneses humbuckerek a nyaknál és a hídnál, Alnico mágneses single-coil középen – valamint a kezelőszervek is megegyeznek az előző modellnél írtakkal. Dupla satus alacsony profilú Edge-Zero II tremolós húrláb, satus felső nyereg és Ibanez kulcsok alkotják a szerelvények sorát, különbség abban tapasztalható, hogy az előző két modelltől eltérően ez a gitár egy fehér gyöngyház-jellegű koptatólapot is kapott.

Meg kell még említeni, hogy mindhárom RG gitárt az Ibanez által fejlesztett mono-unit jack aljzattal szerelték fel, ami nem lötyög, nem lazul ki, egy darabból áll, tehát megfelelően strapabíró, hosszú távon sem igényel különösebb karbantartást. A fényes fehér poliuretán lakkozású Ibanez RG450DXB javasolt ára: 215 000 forint.

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Ezek is érdekelhetnek