zenesz_logo.png
Bonamassa megkísérli visszaadni Jimi Hendrix ikonikus hangzását egy 300 dolláros Squier Strat gitárral és egy Peavey Classic erősítővel.

Noha a blues rock nagymestereként ismert Joe Bonamassa figyelemreméltó vintage gitárgyűjteménnyel rendelkezik, mégis azt állítja, hogy a jó gitárhangzás akár a mai modern, szinte bárki számára elérhető cuccokkal is megvalósítható. Teóriáját alátámasztandó, idén márciusban meg is jelent egy videó a Reverb zenei online piactér YouTube csatornáján, amiben Bonamassa Jimi Hendrix 1970-es, Band of Gypsys című élő albumának hangzását keltette újra életre elérhető árú gitár, erősítő és effektpedálok használatával.

„Ha Lewis Hamilton odaadná nekem a versenyautójának a kulcsát, én pedig odaadnám neki egy Toyota Prius-ét, akkor is megverne a pályán. Nem az autótól függ, hanem attól, hogy ki vezeti” – fejti ki véleményét Bonamassa a Total Guitar magazinban.

„Nem kell ahhoz egy 100 ezer dollár értékű, tökéletes állapotban megőrzött, szuperritka Hendrix cucc, hogy úgy szólj, mint Jimi. Ki lehet ezt hozni egy Squier Strat, egy Peavey Classic és néhány Dunlop pedál kombinációjából is, ha Jimi Hendrix szellemében játszol.”

 

 

Ennek megfelelően kétféle, egy drága és nagyjából az eredetivel megegyező, valamint egy lényegesen elérhetőbb árú, mai modern pedálokból, gitárból és erősítőből álló „Hendrix” cuccot állítottak össze az alábbiak szerint.

Vintage szett

Mai kedvező árú szett

  • Dunlop JH-1D wah pedál
  • Dunlop JH0C1 Octavio boost
  • Dunlop JHF1 Fuzz Face
  • MXR Uni-Vibe
  • Squier Stratocaster
  • Peavey Classic 30

Az első összeállítás ára a Reverb átlagárain számolva kb. 60 000 USD, a másodiké pedig kb. 1300 USD. Azt mindenki maga döntse el, hogy a két cucc hangzása tükrözi-e a nagyjából negyvenötszörös árkülönbséget.

Joe Bonamassa szerint fenti teóriája a vintage Gibson Les Paul kontra modern Epiphone gitárok esetében is igaznak bizonyul. „Ugyanez a helyzet a Les Paul-lal. Ha bekötött szemmel hallgatod, egy jól beállított, vadonatúj Marshall és Epiphone is képesek úgy szólni, mint egy Sunburst Les Paul egy régi Bluesbreaker-en. A remek hangzás jóval olcsóbban is elérhető, mint azt az emberek gondolják.”

Bonamassa elmondása szerint azért készítette az említett videót, hogy eloszlassa azt a téveszmét, hogy prémium árkategóriás Dumble erősítők vagy Klon pedálok szükségeltetnek a klasszikus hangzások eléréséhez. Saját szavaival élve: „Nem kell hozzá semmi. Elég gyakorolnod, és arra koncentrálnod, hogyan akarsz szólni. A legjobb gitárhangok között is akad olyan, amit ócska, vagy legalábbis olcsóbb cuccokkal hoztak össze. A legtöbb kedvenc, 70-es évekbeli rock ’n’ roll hangzásaink pedig olyan Les Paul Custom modellekből származnak, melyek akkor modernnek számítottak.”

A Total Guitar cikke nyomán
(Image credit: Reverb/YouTube)