zenesz_logo.pngAz Epiphone és a Gibson Custom Shop ismételt együttműködésének eredménye két 1960-as klasszikus Firebird modell újjászületése.

Az említett Firebird gitár 1963 Firebird I és Firebird V verzióban készül, ötféle „nosztalgikus” színválasztékban. Mielőtt az Epiphone gitárokra rátérnénk, következzen egy kis visszatekintés!

A Fender tömörtestű gitárjainak sikere közepette 1963-ban Ted McCarty, aki 18 évig volt a Gibson elnöke, egy autótervezőt, Raymond Dietrichet kérte fel, hogy tervezzen egy új tömörtestű gitársorozatot a Gibson számára. Kíváncsi volt, hogy Dietrich zsenialitása, – ami olyan autómárkák tervezésében teljesedett ki, mint a Packard a Studebaker és a Lincoln – átvihető-e a gitárokra is. A Gibson Dietrich új sorozatának a Firebird nevet adta, utalva a Ford népszerű Thunderbird modelljére. A gitárokat húrláb és hangszedő szempontjából számos különböző variációban árulták, melyeket egyszerűen számokkal (I, III, V és VII) jelöltek, a páros számokat meghagyták a Thunderbird basszusgitároknak.

Heather Poly 1 front 1200x


Dietrich az általa tervezett klasszikus formavilágú autókkal ellentétben a gitároknál elvetette a hagyományos megoldásokat. A testet és a fejet is az addig megszokottaktól igencsak eltérőre tervezte és ez volt a Gibson első testen átmenő nyakú gitárja is. A hangolókulcsokat a fej hátoldalára (a bendzsókhoz hasonlóan) helyezte el. A gitárok formatervezését illetőleg a siker nyilvánvaló volt, azonban Firebird sorozat kereskedelmileg nem bizonyult sikeresnek. 1965-ben drasztikusan átalakították un. „nem fordított” kialakításúra, a nyak ismét ragasztott lett, a hangolókulcsok elhelyezése is visszatért a hagyományoshoz. Némi idő elteltével azonban az eredeti „fordított” állású Firebird mégis megtalálta a maga helyét a piacon, bár soha nem lett olyan népszerű, mint pl. a Les Paul. Olyan hírességek kezdték használni, mint Eric Clapton, Johnny Winter, Gary Moore, Ron Wood, de Joe Bonamassa is használt Gibson Firebird gitárt.

Heather Poly 1 back 1200x

A Firebird I az egyszem hangszedőjével és a wraparound (körbefűzős) rendszerű hídjával egyike a legegyszerűbb gitároknak, amit a Gibson valaha készített. Az Epiphone Inspired by Gibson Custom 1963 Firebird I modell ugyanazokkal a vintage jellemzőkkel rendelkezik, mint az eredeti Firebird, csak sokkal elérhetőbb áron. A jellemzők alatt értjük a 9 rétegű – öt réteg mahagóniból készült négy keskeny diófa csíkkal megerősített nyakat –, melynek kiszélesített folytatása a test középső részét képezi, és amelyhez két mahagóni „szárnyat” ragasztottak, a fordított állású offset testformát, a fordított állású fejet, a bendzsóhoz hasonló módon elhelyezett kulcsokat. A nyakra 12”-os rádiuszú indiai babérfa fogólapot ragasztottak, 22 médium jumbo érintővel ellátva, a nyak szélessége a Graph Tech felső nyeregnél 43 mm, a hangszer skálahossza 24,75 inch.

 

EIGC63FB1IVGNH1 bridge pu 1100x

 
Gibson USA Firebird mini humbucker és Wrap-around Lightning Bar jellegű húrláb

Bár az Epiphone változat megtartotta az 1963 Firebird I végletekig leegyszerűsített vintage jellegét, az elektronika terén prémium összetevőkről beszélhetünk. Értjük ezalatt az Alnico 5 mágneses Gibson USA Firebird mini humbucker hangszedőt, a CTS potmétereket, a Mallory kondenzátort és a 6,3 mm-es Switchcraft jack kijáratot. Johnny Winter azt mondta, hogy azért szereti a Firebird gitárokat, mert a hangzásuk valahol a Gibson és Fender között van, és való igaz, hogy a videók tanúsága szerint a Firebird I-ben van valami a Telecaster hangzásából.

 

EIGC63FB1CHNH3 hs back 1000x

Fordított állású fej Kluson kulcsokkal

 

A szerelvényeknél meg kell említeni a bendzsó-stílusú Kluson hangolókulcsokat, amiket Dietrich azzal a megfontolással tervezett, hogy hangolásnál a gitárosnak ne kelljen a csuklóját „kicsavarva” tekerni a kulcsokat, hanem kényelmesen, a fej hátoldalán érhesse el azokat. Az elgondolásban volt ráció, de a kulcsok így hosszabbak és nehezebbek lettek és az aszimmetrikus test miatt amúgy is kissé fejnehéz hangszer balanasza finoman szólva nem volt a legjobb. Ez az oka annak, hogy a gitáron három hevedertartót találunk, kettőt a szokásos helyen, a harmadikat a test és a nyak találkozásánál. (Lehet választani.)

EIGC63FB1CHNH3 hs 1000x

A húrláb Wrap-around Lightning Bar-stílusú, amiket a 60-as években készült különböző Gibson gitárokra szereltek. Előnye, hogy egyetlen masszív fémdarabból készült és így a rezonanciaétviteli képessége meglehetősen jó. Az Epiphone Firebird I húrlábat már hat kiemelkedő kompenzált éllel (nyereggel) látták el, ami jó kompromisszum az állítható Tune-O-Matic rendszerű és a Les Paul Junior még egyszerűbb alap wrap-around húrláb-húrrögzítője között.

 

 

A gitáron háromrétegű fehér koptatólappal találkozhatunk, melyet piros Firebird logó díszít és szinte a gitár alsó „szárnyának” a teljes felületét elfoglalja. Az Epiphone Inspired by Gibson Custom 1963 Firebird I modellek fényes Heather Poly, Silver Mist, Inverness Green, Vintage Sunburst és Cherry színben érhetők el 590 680 forintos áron, amiben egy tok is benne van (Thomann).
További részletek: Epiphone.

 

EIGC63FB5VSNM3 front 1200


Az Epiphone Inspired by Gibson Custom 1963 Firebird V modell konstrukció szempontjából teljesen megegyezik az előbb ismertetett I-es modellel. Külsőre annyi eltérés tapasztalható, hogy a babérfa fogólapot krémszínű szegélyezés díszíti és a pozíciójelölők trapéz alakú berakások. Bár nem a külcsín része, de első pillantásra feltűnik a Firebird V Epiphone ABR hídja és a hosszúkás Maestro Vibrola tremolóval felszerelt húrrögzítője.  

 

EIGC63FB5CHNM3 bridge 1000x


 Maestro Vibrola tremolós húrláb és húrrögzítő

 

A Firebird V már két Gibson USA Firebird Mini Humbucker hangszedővel büszkélkedhet, amihez két hangerő- és két hangszín poti, valamint egy háromállású pickup-váltó tartozik. A kézzel forrasztott elektronikában itt is megtalálhatók az olyan vintage elemek, mint a CTS potméterek és Mallory kondenzátorok. A Vibrola húrrögzítőnek, az extra pickupnak és potiknak köszönhetően a Firebird V súlya nagyobb, mint a Firebird I-é, azonban ez feltehetőleg javítja a hangszer balanszát.

 

EIGC63FB5EMRNM1 side 1200x

 

A Firebird V húrláb pickupja méretében és hangzásában ugyanazt nyújtja, mint a Firebird I hídi hangszedője, míg a nyaki humbucker bár nem igazán Start-jellegű, de talán afelé hajlik. A két pickup együtt tiszta, fényes hangzást produkál, de erről mindenki kialakíthatja a véleményét, ha meghallgatja a demó videókat. Az Epiphone Inspired by Gibson Custom 1963 Firebird V gitárok Frost Blue, Ember Red, Cherry és Vintage Sunburst színekben érhetők el 748 300 forintos áron, amiben egy tok is benne van.

 

További részletek: Epiphone.
Fotók: Epiphone