zenesz_logo.pngBár az Ibanez JCSR2023-RCY basszust már 2023-ban bemutatták, de Európában csak 2024-ben kerül forgalmazásra.

A Soundgear – röviden SR – elektromos basszusgitár sorozatot az Ibanez 1987-ben indította útjára – akkor az RB „Roadstar II Bass” családot váltotta le – és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Mindez főleg annak köszönhető, hogy a gyártó folyamatosan törekszik a különféle stílusokban tevékenykedő, különböző anyagi lehetőségekkel bíró basszusgitárosok egyre bővülő igényeire megfelelő választ adni.

 

JCSR2023 RCY 33 01 B full 1300x

JCSR2023 RCY 33 01 back 1300x

 

A júniustól korlátozott példányszámban elérhető, Ibanez JCSR2023-RCY basszus az SR sorozaton belül a felső ligát jelenti, a mesterhangszert Japánban, az Ibanez Custom Shop műhelyében kézzel készítették. Bár első pillantásra szinte vonzza a tekintetünket, de ez a hangszer nemcsak megjelenésével, hanem egyéb jellemzőivel is érdemes figyelmünkre.

A hondurasi mahagóni testet látványos csomós juharfa top „koronázza meg”, ami nem véletlen, mert ez a hangszerfa kombináció jól definiált magas hangokat és kivételesen meleg hangzást eredményez. Az öt részből álló, kőkemény stabilitású Atlas HP profilú juharfa / bíborfa nyak csavarozott illesztéssel csatlakozik a testhez. A 24 médium érintős ébenfa fogólappal ellátott nyak kiegyenlített hangindítást, valamint hosszú hangkitartást garantál.

JCSR2023 RCY close


A gitáron két hatalmas Nordstrand™ Big Single „szappantartó-stílusú” single-coil pickup dolgozik, melyek erőteljes, vastag textúrájú agresszív hangzást szállítanak, miközben megtartják azt a fajta tisztaságot, ami a single-coil hangszedők sajátja. A tökéletes összkép érdekében a szedők szépséges madárszemes juharfa borítást kaptak, ezzel is hozzájárulva a hangszer egzotikus megjelenéséhez.

eb control 37 700x

A két pickup kezeléséhez az Ibanez Custom Electronics háromsávos EQ-ja (Treble, Mid, Bass) ad a kezünkbe egyszerű és hatékony eszközt, ami középfrekvencia választó kapcsolóval ellátott (250Hz, 450Hz 700Hz) Balancer és Volume potikat, valamint egy EQ Bypass kapcsolót is kínál, mellyel az aktív elektronikát kikapcsolhatjuk. (Ilyenkor a Treble poti globális hangszínszabályzóként funkcionál.) Az, hogy megválaszthatjuk, hogy a középfrekvencia vágás/emelés milyen tartományban történjen, óriási mozgásteret biztosít a gitárosnak. Ehhez jön még az aktív mély és magas emelés/vágás, mondanunk sem kell, hogy ez összeségében minden stílusban történő használatra alkalmassá teszi ezt a gyönyörű hangszert.

 

feat JCSR2023 bridge

 

Az Ibanez a felső kategóriás MR5S húrlábbal szerelte fel a JCSR2023 basszusát, melynél a húrláb minden egyes darabja külön-külön lett a testhez erősítve az optimális rezonancia átvitel és az egymástól történő szeparálás érdekében. (Megakadályozza, hogy a nem használt húrok feleslegesen rezonáljanak.) A nyergek távolsága, vagyis a húrtávolság +/- 1.5 mm között állítható, ami megoldás lehet a basszusgitárosok különböző húrtávolság igényére.

 

JCSR2023 RCY 33 01 head 1100x

 

A kényelmes és pontos hangolást a finomjárású Gotoh hangolókulcsok teszik lehetővé, az összképet a Graph Tech BLACK TUSQ X felső nyereg teszi teljessé. A szerelvények aranyszínűek, ami szépen harmonizál a gitár többszínű River Canyon finish-ével.

 

 

Fontosabb adatok

Skálahossz: 864 mm/34"
Nyak szélessége a felső nyeregnél: 45 mm
Fogólap rádiusz: 305 mm
Pozíciójelölők: ovális gyöngyház és kagyló berakások
Szín: RCY River Canyon
Elérhető: 2024. júniustól
Ajánlott ár: 3.080.000 Ft

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.