zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Az Ibanez Gio szériája alapvetően olyan modelleket tartalmaz, melyek nagyon kedvező árukkal a márka belépőszintű kategóriájába sorolhatók.

Ennek ellenére az Ibanez mindig igényes ezekkel a gitárokkal kapcsolatban is, és nagyon jó ár-érték arányú termékekkel találkozhattunk ebben a sorozatban. Az egyik új, 2024-ben megjelent modell az Ibanez GRG320FA, ha lehet, akkor még egy lapáttal rátesz az eddigi Gio szériás gitárok minőségi nívójára. Nézzük is meg, hogy mi mindent ígér ez a hangszer!

 

p region GRG320FA TKS 2Y 01 korr 1300x

Összerakás, kényelem

Az Ibanez GRG320FA (ahogyan a neve is mutatja) az RG családon belüli Gio sorozatot gyarapítja, vagyis ez a gitár az RG-k közül a belépő kategóriát képviseli. Ezáltal természetes, hogy fejformában, testkontúrban, vagyis a teljes design-ban a felsőbb kategóriájú RG-kre hasonlít. A topon nagyon szépen látszik a fa erezete, a szegélyek felé pedig burst-jellegű átmenettel teljesen feketébe hajlik a szín. A test meglehetősen vastag, de maga a hangszer összsúlya mégsem vészes, sőt inkább a könnyebb gitárok közé sorolnám.

 

Ibanez Grg320fa tks Transparent Black Sunburst 800x

Kézbevételkor az első dolog, ami feltűnt, az a nyak vastagsága volt, ugyanis ennek a modellnek a nyaka érezhetően vastagabb, mint az RG szériának általában. A nyak a cég megnevezése szerint Gio profillal rendelkezik, amit a standard alfabetikus megnevezés szerint én „D” jellegűnek hívnék. Összességében nem egy vastag nyak, messze nem olyan, mint egy vintage gitáré, pusztán az Ibanez RG gitárjaihoz képest a megszokottnál több benne az anyag. Bevallom ezt a vastagságot én jobban is kedvelem, mint a Wizard nyakak végtelenül levékonyított profilját, de ez abszolút ízlésbeli dolog. A bíborfa fogólappal rendelkező juhar nyak szélén fehér binding, vagyis szegélyezés fut végig, a bundok szélei megfelelően eldolgozottak, nem bántják az ember kezét játék közben.

 

feat GRGR330EX bridge

 

A gitár egy Floyd Rose-jellegű termolórendszerrel van ellátva, melyet az Ibanez double locking rendszernek nevez. A felső nyereg satus, illetve alul is a Floyd-hoz hasonlóan kell befogatni a húrokat, ugyanúgy a húrlábon elhelyezett finomhangolókkal lehet dolgozni. Ha megfordítjuk a hangszert, akkor jól látszik a klasszikus tőkés- rugósfelfüggesztés, melynek a testbemenő csavarjaihoz könnyen hozzáférhetünk a műanyag fedlapon található két kis ablakocskán. Így beállításnál nem szükséges leszedni ezt a fedőlapot. Ez a tremoló a rendszer természetéből adódóan floating, vagyis lebegő beállítású, tehát felfelé és lefelé is lehet vele hajlítani a hangot. Nagyon jól tartja a hangolást még sokszori nyúzás után is. A tremolókar szorítható, ezáltal a feszességet ízlés szerint lehet beállítani. Lazább állapotban kissé kotyog benne a kar, de ez holtjátékmentesre húzható, ha keményre állítjuk. Nekem a hangszerrel kapcsolatban az egyik legkellemesebb élményt a termolórendszer jelentette, mely olyan jól használható és olyan kifogástalanul tartja a hangolást, mint adott esetben egy jóval drágább hangszernél. A húrnyomás gyári állapotban is nagyon kényelmes, nem kell vele egyből hangszerészhez rohanni beállíttatni, ami egy belépőszintű hangszernél eléggé ritka.

A gitár mono-unit jack aljzattal van felszerelve, ami eléggé megbízható használatot ígér, ugyanis így nem kell félni a kilazulástól, lötyögéstől, kontakthibától, mivel az aljzat egy darabból áll.

 

feat GRG131DX pu

 

Hang

A hangszer két kerámia mágneses Infinity humbuckerrel van felszerelve. Ezt a típust az standard RG szériánál már régebb óta használja az Ibanez. A két humbuckeres konstrukció érdekessége, hogy a rendszerhez ötállású pickup-választó tartozik, tehát a szokásos három helyett öt bekötés, vagyis öt különböző sound érhető el. Ebben az árkategóriában ez a szolgáltatás egyáltalán nem megszokott. A különböző állásokkal elért bekötések pedig a következők:

  1. állás: nyak humbucker módban
  2. állás: nyak hangszedő felezve (csak a nyaktól távolabbi tekercs szól)
  3. állás: nyak + híd hangszedők humbucker módban
  4. állás: nyak + híd felezve (mindkettőnél a nyaktól távolabbi tekercs szól)
  5. állás: híd humbucker módban

A második állásnál a nyaki szedőt felezzük és mivel a nyaktól távolabbi tekercs szól, így a 24 bund miatt amúgy is távolabbi pozíció szélsőhelyét kapjuk. Ezáltal ez a hang már eléggé eltávolodik egy klasszikus nyaki szedő hangjától, köszönőviszonyban sincsen például egy 22 bundos single-coil pickupos hangszerével. Olyasmi jelleget kap, mintha egy (nem létező) középső is mellé lenne kapcsolva, vagy akár a hídi belső tekercse, tehát kicsit nekem hajaz egy osztott állásra. Amúgy nagyon jól használható ez a sound, nekem kifejezetten tetszett. Másik érdekes pozíció a negyedik állás, amikor mindkét hangszedő esetében a nyaktól távolabbi tekercsek szólnak: ez egy nagyon szépen csilingelő, szellős hangot produkál, amit tiszta hangzásként többféle stílusban is használhatunk. Az Infinity hangszedők felezett, illetve köztes, osztott állásai HSH pickup-elrendezésű, más hangszereknél szerintem már régóta etalonnak számítanak.

A humbucker állásokban a hangszedők elég nagy jelet adnak le, tehát ezek érezhetően harapósabb, agresszívabb hangot produkálnak. Ezek kevésbé fényes hangszínek, mint amit a második és negyedik pozícióban tapasztalhattunk, sok mélyközéppel rendelkeznek, ami nagyon vastaggá teszi itt (1., 3. és 5. állásban) a hangot. Összességében megállapítható, hogy a gitár a rockalapú zenékre és hasonló keményebb műfajokra a legalkalmasabb, de más stílusban is használható, bizonyos keretek között azért lehet vele kísérletezni.

 

Ibanez Grg320fa tks head 700x

 

Összefoglalás, ajánlás

Az Ibanez GRG320FA egy nagyon jó ár-érték arányú gitár. Sok részletében olyan elemekből van összerakva, melyeket általában csak a magasabb árkategóriában elhelyezkedő gitárok kapnak meg. A felhasználási stílust tekintve egyértelműen a rock-, illetve a keményebb műfajok felé kacsintgató gitárosoknak kedvező paraméterekkel rendelkezik mind a funkcionalitás, mind az esztétika terén. Kezdőknek tökéletes választás lehet, sőt valójában nem csak kezdő felhasználásra alkalmas, biztos vagyok benne, hogy sok koncerten megállná a helyét. Én a Transparent Black Sunburst (TKS) modellt teszteltem, de a gitár Transparent Blue Sunburst (TBS) színben is készül.

 

 

Technikai adatok

Forgalmazó: Meinl Distribution
Ár: 154 000.- forint
Nyak: juhar
Test: nyárfa
Top: Juhar/hárs
Fogólap: bíborfa, cápafog berakással
Fogólap rádiusz: 400 mm
Bundok: 24 db médium
Menzúra: 648 mm
Húrtáv: 10,5 mm
Hangszedők: Infinity nyaki (passzív, kerámia), Infinity húrláb (passzív, kerámia)
Pickup-váltó: ötállású
Jack aljzat: mono-unit
Híd: double locking
Felső nyereg: 43 mm széles, satus
Hardware: fekete
Szín: Transparent Black Sunburst (TKS)

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.