zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Az ESP márka már régóta szorosan köthető a Metallica nevéhez, ugyanis James Hetfield és Kirk Hammett is évtizedek óta elkötelezetten az ő gitárjaikat használják.

Az évek során rengeteg hangszer jelent meg, melyeket az ő nevük fémjelzett, 2023-ban pedig az ESP/LTD kihozta a legfrissebb Metallicához köthető Flying-V gitárt, a Kirk Hammett Signature KH-V modellt. Ezt a gitárt volt alkalmam közelebbről is szemügyre venni és tesztelni.

LTD KHV gold 1300 resize

Összerakás, kényelem

A Flying-V gitárok páratlan feelinggel rendelkeznek, de általánosságban elmondható, hogy több szempontból sem tartoznak a legkényelmesebb hangszerek közé. A hangszertípuson belül azonban az ESP/LTD KH-V gitárnak sikerült megoldani pár ilyen komfort problémát. Elsőre nézzük csak a testformát: már a „V” alak szárai is aszimmetrikusak, ami a gitár viselése szempontjából egy élhetőbb megoldást kínál, jobb súlyeloszlást, kiegyenlítettebb balanszot eredményez. A nyak-test kapcsolat helye, vagyis a „V” forma csúcsa is aszimmetrikus, ugyanis a jobboldalon kis cutaway, vagyis bevágás található, ami segíti a legfelsőbb fekvések elérését. Ez a kis esztétikai kompromisszum, vagyis a szimmetria feladása véleményem szerint a funkcionalitás terén nagyon sokat ad a hangszerhez. A jack aljzat a „V” alak bal szárán, a belső oldalon található eléggé rejtett módon. Ez egy optimális hely, ülő helyzetben is jól „tereli” a kábelt, így kicsit sem zavarja az embert játék közben.

LTD KHV gold rear 1300 resize

A hangszert fix húrlábbal látták el, a hangolókulcsok pedig satus rendszerűek, ezáltal a gitár nagyon megbízható hangolási stabilitással rendelkezik. A nyak a cég megnevezése szerint ultra vékony „U” profilú, ami meglehetősen kényelmes. Az „ultra vékony” jelző nyilván relatív, ugyanis messze nem olyan vékony, mint az Ibanez Wizard nyakak, nem is lehet összevetni, mivel itt „U” profilról beszélünk. Nevezzük bárhogyan is, a lényeg, hogy az ESP/LTD KH-V egy jól játszható, kényelmes nyakú gitár.

A fejet egy meglehetősen markáns, domború, aranyszínű LTD felirat díszít, továbbá – signature hangszerhez méltó módon – megtalálható itt Kirk Hammett aláírása is. Az ébenfa fogólapon a pozíciójelölő berakások a klasszikus cápafogakhoz képest sokkal kevésbé szögletesek, inkább íveltek. Elvileg ezek a tenger hullámaira emlékeztető berakások humoros módon utalnak Kirk Hammett-re, ugyanis a világhírű gitáros nagy szörfös hírében áll. A tesztelt modell a Metallic Gold színt viseli, mely a krémszínű koptatólappal párosítva eléggé jól fest, egyfajta retró életérzést is sugall. Ezen kívül még két további színben is létezik a hangszer, melyek mindegyike csillámosabb kivitelű ennél az aranyszínnél és Black Sparkle, valamint Red Sparkle névre hallgatnak.

 

LTD KH V Red Sparkle resize resize Red Sparkle

Hang

A gitár Kirk Hammett signature EMG Bone Breaker hangszedőkkel van felvértezve, melyek a klasszikus EMG 81-es típus módosított változatai. A különbség eléggé csekély, de a Bone Breaker-ek valamivel nyitottabbak, kevésbé kompresszáltak, melegebb tónusú hangszedők, mint a 81-esek, persze így is bőven van bennük kakaó, illetve agresszió, ahogyan azt a műfaj megköveteli. Ez a hangszer azért egy ízig-vérig „sárkányölő”, djent-re használatos gitárhoz képest valamivel finomabb hanggal rendelkezik.

 

LTD KH V Black Sparkl resize resizeBlack Sparkle

Tisztán használva is eléggé tolakodó a hangja, nyilván a nagyjelű, aktív hangszedők miatt. Ebben a tiszta hangban van egy érdekes, jellegzetes fémes szín, mely főleg középállásban tapasztalható. De ugye ez a hangszer elsősorban nem tiszta használatra született, amint megkapja a megfelelő torzítást, abban a pillanatban életre kel és énekel, mondhatni üvölt. Ekkor kap értelmet a fent említett aktív EMG pickupok világa. Az én ízlésemnek igencsak agresszívnek tűnt az ESP/LTD KH-V hangja, de mégis olyan módon, hogy azért nekem is tetszett. Amikor behúztam egy jó harapós torzítást, akkor inspiráló volt rajta a játék, alig lehetett letenni. Röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy a klasszikusabbnak nevezhető metal fekszik a legjobban ennek a gitárnak, vagyis (egyáltalán nem meglepő módon) a Metallica-szerű világ.

KHVLRSp xlarge 650x

Összefoglalás, ajánlás

Az új ESP/LTD Kirk Hammett Signature KH-V egy speciális gitár, még a Flying-V típusok között is, de mivel ez egy signature hangszer, így ez egyáltalán nem meglepő. Felhasználási területe eléggé szűk, mondhatni egy műfajra lett tervezve, de azt nagyon hitelesen hozza és a Flying-V gitárok között ez egy eléggé kényelmesen játszható modell. Akihez közel áll a 80-as, 90-es évek trash metal zenéje, a Flying-V gitárok életérzése és esetleg még Metallica rajongó is, az mindenképpen próbálja ki az ESP/LTD Kirk Hammett Signature KH-V gitárt!

 

 

Technikai adatok

Forgalmazza: Sound Service
Ár: 740.900 Ft
Konstrukció: testen átmenő nyak
Test: korina
Nyak: jávor, 3 részből, extra vékony U-profil
Fogólap: ében
Menzúra: 648 mm (25.5")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42 mm (1.66")
Fogólap rádiusz: 350 mm (13.78”)
Érintők: 24 db extra jumbo
Szegélyezés: fogólap, fej
Hangszedő: EMG Bone Breaker (nyak) aktív, EMG Bone Breaker humbucker (híd) aktív
Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín 3 állású pickup-váltó
Húrláb: Tonepros Locking TOM
Kulcsok: LTD Locking
Szín: arany (Metallic Gold)
Tartozék: keménytok