zenesz_logo.png
Ha valaki a felső polcról keres Ibanez RG gitárt, annak minden karakteres jellemzőjével, akkor ajánljuk figyelmébe a 2023-ban bemutatott Ibanez Prestige RG5440C modellt.

p region RG5440C DFM 1300x

Ez az HSS kiosztású aktív EMG pickupokkal felszerelt, afrikai mahagóni testű, Super Wizard HP nyakkal ellátott sokoldalú hangszer egyrészt gyors játékra született, másfelől viszont minden stílusban, a rocktól a metalon és a blues-on át a fúziós zenéig ideális társa lehet bármely gitárosnak.

 

p region RG5440C PW 1300x

A Japánban gyártott Superstrat fazonú modell a Prestige családba tartozik, és mint ilyen, kétoktávos 24 érintős fogólappal büszkélkedhet, de nem maradhat el a Floyd Rose-stílusú tremoló sem. Ahogyan említettük, a test anyagát kiváló rezonancia képességű afrikai mahagónifa adja, melyhez öt részből álló, kivételesen sportos (17 mm) juharfa/wenge Super Wizard HP profilú nyakat csavaroztak. A makasszar-ében fogólapra 24 rozsdamentes acél érintő került, amiket Prestige bundvég technológiával kezeltek, így a nyak fogása még simábbá, a játék még gyorsabbá válhat. A fogólap rádiusza 400 mm/15,74”, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, a skálahossz pedig 648 mm/25.5 inch.

 

feat RG5440C pu 650x

 

Az aktív, Alnico mágneses EMG pickupok kivételesen széles hangszínpalettával ruházzák fel az Ibanez Prestige RG5440C modellt. Az EMG 81 hídi humbucker híres nagy kimenő jeléről, részletező hangzásáról és mindenen átszóló magas hangjairól. A középső és nyaki pozícióban található EMG SA single-coil hangszedők old-school S-style hangzásokat szállítanak teljesen zajtalanul és nagyobb headroom-mal, mint vintage elődjeik. Ez az ultra flexibilis pickup kombináció teszi igazán izgalmassá ezt az RG modellt. A gitár kezelőszervei hagyományosnak mondhatók, a hangerő és hangszín poti mellett megtalálható ötállású pickup-váltó a Strato-kon megszokott pickup variációkat teszi lehetővé.

p region RG5440C DFM 00 01 sub 2

Akár tompítjuk a húrokat tenyéréllel, akár enélkül pengetünk, nincs idegesítőbb, amikor a kezünk beleakad a húrláb valamelyik részébe. A legendás Lo-Pro Edge tremolós húrláb áramvonalas profiljának és süllyesztett finomhangolóinak köszönhetően maximális játékkényelmet nyújt, kifejező tremoló használatot tesz lehetővé és a hangolás stabilitásával sincsenek gondok. A Lo-Pro Edge tremolóhoz természetesen jár az Ibanez által tervezett Top-Lok III satus felső nyereg is. A krómszínű szerelvények sorát a Gotoh SG381 hangolókulcsok zárják. (Ebben a kategóriában jó lett volna satus Gotoh kulcsokkal találkozni…)

Ibanez RG5440C PW head 700x

 

A gitár fényes Pearl White és Deep Forest Green Metallic színben elérhető, mindkét esetben a testet és a fogólapot fehér binding szegélyezi, a fogólap oldalán lumineszcens pozíciójelölők segítik a tájékozódást, akár egy sötét színpadon is. Minthogy az EMG pickupok fehér borítást kaptak, nekünk a Pearl White finish jobban tetszik, de ez természetesen szubjektív. Az Ibanez Prestige RG5440C hazai ára 825 000 forint, amiben egy keménytok is benne van.

 

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Ezek is érdekelhetnek