zenesz_logo.pngZoe Barnett brit klasszikus gitárművész egy katalán zeneszerző darabját játssza egy Ortega gitáron.

Federico Mompou hattételes Suite Compostelana című művének ötödik darabját, a Canción-t hallhatjátok Zoe előadásában. A darabot Mompou 1962-ben írta Andrés Segoviának. A zeneszerzőt az Észak-nyugat Spanyolországban lévő Santiago de Compostela nevű város ihlette, ami a Camino de Santiago népszerű zarándokút végpontja.

 

 

Az említett hangszer – Ortega RE158RWSN – az Ortega Performer sorozat modellje, melynek A klasszikus formájú indonéziai rózsafa testére tömör európai lucfenyő tető került. A Performer modellek általában a klasszikus gitárépítési technikát ötvözik a modern jellemzőkkel. Az alábbi vieóban jól hallható, hogy a gitár milyen vastag, meleg hangzást produkál, ugyanakkor mind a mély, mind a magas húroknak megvan a fénye, és a hangszer minden fekvésben egyformán kiegyenlített hangon, a játék dinamikájára jól reagálva szólal meg.

 

RE158WRSN web main 750x

 

Az Ortega RE158RWSN testének minden eleme fényes natúr lakkozást kapott, akárcsak a mahagóni nyak. A fogólap és a 12 lyukas híd anyaga is indonéziai rózsafa, a nyakat kétirányú pálca merevíti és szélessége a felső nyeregnél 48 mm, ami 4 mm-re keskenyebb, mint az R158 modellé, vagyis kényelmes lehet elektromos gitárhoz szokott gitárosoknak is. A gitár skálahossza 650 mm, azaz 25,59 inch.

RE158WRSN web detail 03 750x

 

Ahogyan a videóból kiderül, klasszikus zenében is gyönyörűen megszólaló gitárról van szó, mégis elektronikával is felszerelték. A gitáron az Ortega MagusPro/G elektronikájával találkozhatunk, ami hangolót is tartalmaz. Az elektronikát háromsávos EQ-val, egy hangerő potival és egy fázis fordító kapcsolóval – ami a nem kívánatos gerjedéseket minimalizálja – kezelhetjük. A letisztult, tradicionális megjelenésű hangszer testén diószínű szegélyezés figyelhető meg, a hanglyukat diófa-juharfa-gyöngyház berakású Ortega signature rozetta díszíti, a fejen pedig fehér gyöngyház berakású Ortega logó díszeleg.

 

RE158WRSN web detail 10 614x

 

A gitár hazai ára 225 000 forint, és ebben az árban egy professzionális puhatok is benne van.

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Zoe Barnett: https://www.facebook.com/zoebarnettguitarist