zenesz_logo.pngAz Ibanez Iron Label sorozatában a cég legkedveltebb testformájú modelljeinek metalra kihegyezett változataival találkozhatunk. Az idén bemutatott RGRTBB21 is ezek közé sorolható.

Ezeket a kemény műfajokra optimalizált gitárokat többnyire agresszív pickupokkal, szuper gyors Nitro Wizard nyakkal és prémium kategóriás hardverekkel szerelik fel. Az Iron Label alá sorolható Ibanez gitárok tervezésénél a metal volt kezdőpont és a végcél. Ezek a gitárok bizonyos szempontból spártaian egyszerűnek tűnhetnek, és egyetlen olyan jellemzővel sem rendelkeznek, amely ne a faltörő, nyers metal hangzás szolgálatába lenne állítva.

p region RGRTBB21 BKF 1P fr 1300x

Az RG az Ibanez talán leginkább jellegzetes, jól felismerhető testformájú sorozata. Három évtized metal zenéje csiszolta ezeket felső kategóriás gépezeteket – olyanra, amilyennek ma ismerjük – gyors játékra született, masszív és megbízható hangszerekké.

 feat RGRTBB21 neckthrough

 

A 2023-ban bemutatott 28 inches menzúrájú bariton gitár lelke a testen átmenő öt részből álló juharfa/diófa Wizard III bariton nyak, ami kiváló rezonancia tulajdonságokkal rendelkező nyatoh testen „halad át”, hogy az Iron Label agresszív pedigréjének megfelelő dörgedelmes mélyeket és hasító magasakat szállítson. Ahogyan a többi Iron Label modell, úgy az RG Baritone teste és minden szerelvénye fekete finish-t kapott, amit a szintén koromfekete, 24 jumbo érintővel ellátott ébenfa fogólap tesz teljessé. A fordított állású szintén mattfekete fejen úgy tűnik, hogy nincs Ibanez logó, azonban, ha a gitárt megfelelő szögbe fordítjuk, a fekete finish alatt előtűnik az Ibanez felirat.  

 

feat RGRTBB21 pu

 

Az Ibanez egy pár passzív, kerámia mágneses DiMarzio D Activator humbucker hangszedővel szerelte fel a bariton gitárt, melyek erőteljes, tiszta, nyitott hangzásukról és feszes mélyhangjaikról ismertek, ritmusjátékra, valamint szólókra egyaránt kiválóak. A DiMarzio azzal a céllal tervezte ezeket a pickupokat, hogy kiküszöbölje azt a steril hangzást, ami némely aktív hangszedőre jellemző, de összességében biztosítsa azt a hangzást amiért az aktív hangszedőket kedvelik. Ezekhez a pickupokhoz nincs szükség elemekre, és jelentős dinamikatartalékkal rendelkeznek, ez lehetővé teszi, hogy olyan erősen pengethessünk, ahogyan csak szeretnénk, nem fog „befulladni” a hang. A pickupok kezeléshez egy háromállású pickup-váltó, egy hangszín és egy hangerő poti áll rendelkezésünkre.

 

feat premium monorail bridge

 

Az Ibanez RGRTBB21-BKF fix Mono-rail húrlábat kapott, ami stabil hangolást és konzisztens húrfeszesség-érzetet biztosít akár mélyebb hangolásoknál is. A testen átmenő húrozáshoz készült Mono-rail híd a húrok energiáját közvetlenül a gitártestre továbbítja, a különálló nyergek miatt a húrok között nincs „áthallás”, ami különösen a mély húroknál eredményez konkrétabb hangzást. A Mono-rail húrláb a neck-thru konstrukcióval kombinálva elképesztően vastag hangzást és szinte végtelen hangkitartást eredményez. Az összképet a Gotoh SG381 MG-T satus hangolókulcsok teszik teljessé.

 

feat 560

 

Meg kell még említeni, hogy a testen átmenő nyakú konstrukció következtében a „nyakillesztés” kivételesen ergonomikus és kényelmessé teszi a felső fekvések elérését. Az ébenfa fogólapon nem láthatók pozíciójelölők, de a fogólap oldalán elhelyezett lumineszcens pontok még sötétben is kiváló tájékozódást nyújtanak. A bariton gitárokat a standardhoz képest rendszerint egy kvarttal mélyebbre H-tól H-ig hangolják, ami lehetővé teszi a modern rockban és metalban használt mélyebb tartományok felfedezését, miközben a 28”-os skálahossznak köszönhetően a húrfeszesség ideális marad. Nincs ez másképp az RGRTBB21-BKF esetében sem, a gyári hangolás: 1H,2F#,3D,4A,5E,6H.

Érdemes megnézni az alábbi nagyon informatív videót, melyben az RGRTBB21-BKF egy másik – standard, nem Iron Label – Ibanez bariton gitárral kerül összehasonlításra. Közben mindent megtudunk az új Ibanez bariton modellről, amit fontos tudni.

 

 

Fontosabb adatok

Test: nyatoh
Nyak: ötrétegű juhar/dió, Nitro Wizard
Fogólap: ébenfa, rádiusz 15.74"
Felső nyereg szélessége: 45 mm
Menzúra: 712mm/ 28"
Érintők száma: 24 jumbo
Hangszedők: 2 x DiMarzio D Activator humbucker
Húrláb: Mono-rail
Húrtávolság: 10,8 mm
Hangolókulcsok: Gotoh SG381 MG-T
Húrok: D'Addario® EXL157
Tájékoztató ár: 476 000.- Ft

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.