zenesz_logo.pngAz új Ernie Ball Music Man Steve Lukather 30th Anniversary L4 gitársorozat a Grammy-díjas dalszerző-gitáros, Steve Lukather és az EBMM 30 éves együttműködése előtt tiszteleg.

Az új sorozat három gitárt vonultat fel: a meglehetősen limitált mennyiségben készülő – összesen 150 darab világszerte – 30th Anniversary L4, a két humbuckeres L4 HH Maple Top és a három single-coil-lal szerelt L4 SSS modelleket.

30th anniversary edition Luke 4 1300x

30th Anniversary L4

A sorozat sztárja egyértelműen a 30th Anniversary L4 gitár. A jellegzetes double-cut fazonú test anyagát jól rezonáló limba fa (fekete korina) adja, melyre lángolt juharfa top került, selyemfényű Steamroller Walnut Burst lakkozással. A lágy „V” profilú nyak elsőosztályú, égetett, mintázott juharfából készült, a fogólap anyaga ébenfa, 22 alacsony, széles nikkel érintővel és 12”-os rádiusszal, a gitár skálahossza 25,5 inch. A nyak hátoldalát a nagyobb játékkényelem érdekében kézzel bedörzsölt olajjal és speciális wax-szal kezelték és talán érdemes megemlíteni, hogy a nyak szélessége a felső nyeregnél (mindhárom modellnél) mindössze 41,3 mm.

EBMM Locking Trem 600x

A HSS pickup kiosztás nem meglepő, de ez a Steve Lukather signature gitár azon kevesek egyike, amely Floyd Rose-jellegű tremolós húrlábbal szerelt, a Luke sorozatban megszokott két ponton szinkronizált egyszerűbb tremoló helyett. 

A gitáron egy Ernie Ball Music Man HT humbucker és két single-coil dolgozik, melyek a gyártó szerint jól reagálnak a játék dinamikájára, kivételesen nagy kimenő jelet adnak le, erőteljes mélyekkel, miközben alacsonyabb hangerő szinten megőrzik a jól megkülönböztethető tiszta hangjukat. A pickupokat az ötállású pickup-váltóval, egy hangszín potival, valamint a push/push kapcsolós hangerőgombbal kezelhetjük. A hangerő gomb a Luke 4 HT előerősítőt aktiválja, amivel a gyári beállítás szerint +12dB erősítést érhetünk el, de ezt egy belső trimmer potméterrel akár 20dB-re is növelhetjük.

 

 

A 30th Anniversary L4 gitárt fekete Schaller M6-IND satus hangolókulcsokkal, valamint Music Man double-locking Floyd Rose-stílusú tremolós húrlábbal és satus felső nyereggel látták el. A gitárhoz járó tremoló takarólemezt Steve Lukather aláírása díszíti, további tartozék az eredetiséget igazoló tanúsítvány és egy Mono gitártok. A limitált kiadású 30th Anniversary L4 tájékoztató ára 3 999 USD.         

 

EBMM HH bl 1300x

L4 HH Maple Top

Ez a két humbuckeres modell magasfényű Gator Burst vagy Blue Dream színben készül, ennél a gitárnál a pehelykönnyű okume fát használták a test anyagaként, melyre lángolt juhar top került, a lágy „V” profilú nyak anyaga szintén égetett, mintázott juharfa. A 12”-os rádiuszú rózsafa fogólap 22 alacsony, széles nikkel érintőnek ad helyet, a gitár menzúrája megegyezik az előző modellével, vagyis 25,5 inches. A nyak speciális kezelése ennél a gitárnál sem maradhatott el.

EBMM HH 1300x

A hídnál Music Man HT humbucker található, míg a nyaki pozícióban egy egyedi, nagy kerámia mágneses humbucker teszi a dolgát, amit úgy tekercseltek, hogy a húrláb humbuckerrel párban, tökéletesen kiegészítsék egymást. Az elektronika – ötállású pickup-váltó, hangszín, push/push kapcsolós hangerőgomb, +20dB boost – megegyezik az előző modellnél írtakkal.

A gitár krómszínű szerelvényeket kapott: satus Schaller M6-IND hangolókulcsok, Music Man „lebegő” vintage tremolós húrláb, hajlított, krómozott acél nyergekkel, a pickup borítások, valamint a kezelőgombok is krómszínűek. A gitár tájékoztató ára 3 699 USD, amiben egy professzionális tok is benne van.

 

EBMM SSS bl 1300

L4 SSS

Az SSS pickup kiosztású Steve Lukather Signature modell égetett éger testéhez is elsőosztályú, lágy „V” profilú, égetett, mintázott juharfa nyakat csavaroztak, ami szintén megkapta a kézzel bedörzsölt speciális olaj és wax keverék kezelést. A 22 érintős fogólap anyaga itt is rózsafa, a rádiusza 12”-os, a gitár skálahossza pedig 25,52” inch.

EBMM SSS r 1300 resize

A három Luke 4 HT single-coil pickup kivételesen nagy kimenő jelet produkál, erőteljes mélyekkel, alacsonyabb hangerőszintnél pedig fényes tiszta hangzásokat szállít. A pickup szettet úgy tervezték, hogy mind az öt állásban egymást jól kiegészítő hangzást nyújtsanak. Egy „csendes áramkör” gondoskodik arról, hogy a single-coil pickupokra jellemző zajt kioltsa. Az elektronika – ötállású pickup-váltó, hangszín, push/push kapcsolós hangerőgomb, +20dB boost – itt is megegyezik az előző modelleknél írtakkal.

EBMM SSS brb 1300 resize

Az L4 SSS háromféle színben készül: Scoville Red, Diesel Blue és Bareback. A szerelvények, melyek meggyeznek az L4 HH Maple Top-nál írtakkal, a Scoville Red színű gitáron fekete színben vannak jelen, míg a másik két színnél krómszínűek. Az L4 SSS sem tartozik az olcsó gitárok közé, tájékoztató ára tokkal együtt 3 199 USD.

 

 

További részletek: Ernie Ball Music Man

Fotók: Ernie Ball Music Man