zenesz_logo.pngAz 1962-es ES-335 sikere után Joe Bonamassa ismét együttműködött az Epiphone-nal egy vintage Gibson gitár által inspirált signature modellje megalkotásában.

Ezúttal egy különleges 1963-as Gibson SG Custom signature modell elkészítése volt a cél. Mint az bizonyára ismert, Joe Bonamassa nemcsak napjaink egyik legkiválóbb blues gitárosa, hanem szenvedélyes vintage gitárgyűjtő, aki egy jelentős gyűjtemény büszke tulajdonosa. Egyik legbecsesebb szerzeménye egy 1963-as Gibson SG Custom, ami néhány szokatlan jellemzővel is rendelkezik.

 

EIGJB63SGCWRGH3 front 1300x

 

„Az Epiphone 1963 SG Custom egy kivételes modell. Egy olyan gitár alapján készült, amit külön megrendelésre gyártottak 1963-ban” – magyarázza Bonamassa a videóban. Ahogy a gitáros a videóban elmondja, az eredeti három-humbuckeres modell több okból is kiemelkedő darabja hatalmas vintage gitárgyűjteményének.  Az első, a nyak illesztés lágy kontúrja, vagyis a nyak és a test találkozását ezen a modellen kivételesen finoman eldolgozva, lapos szögben oldották meg, ezáltal megkönnyítve a játékot a legfelső fekvésekben.   

EIGJB63SGCWRGH3 back 1300x

A második, hogy a Dark Cherry (sötétcseresznye) finish szokatlan az SG Custom gitárokon, az ilyen gitárok többsége fehér.  A harmadik figyelemreméltó érdekesség pedig, hogy a középső- és a húrláb pickup fázisban vannak kötve, pedig az akkori SG Custom gitárokon ez a két hangszedő többnyire ellenfázisban volt.

„Az Epiphone gitár esztétikailag ugyanaz, de nem kerül 50 000 dollárba” – mondja Bonamassa. „Sokkal alacsonyabb, elfogadható áron nyújtja ugyanazt, mint az eredeti.”

EIGJB63SGCWRGH3 side 1300x

Amit nyújt, az a ProBuckers pickup trió számos hangzásbeli opciója – ProBucker 2 hangszedők a nyaki és középső pozícióban és ProBucker 3 a húrlábnál. A pickup-váltó középső állásában a hídi és a középső hangszedő szól, és amikor a videóban ezt Bonamassa bemutatja, úgy tűnik, ez a signature hangja a gitárnak. „Azonos fázisban vannak kötve, mint az eredeti gitáron” – meséli Bonamassa.

EIGJB63SGCWRGH3 body 600x

Az említett különlegesen lágy ívű nyakillesztés is jelen van, bár egy kissé eltér az eredetitől, a fogólap ébenfa, ahogyan az a drágább Epiphone modelleken szokásos. A 24,74 inches skálahossz és a 12”-os rádiuszú fogólap ismerős lesz, akárcsak a gitár felépítése: tömör mahagóni test, ragasztott ’60s SlimTaper C profilú nyakkal. A fogólapot egyrétegű fehér binding szegélyezi, ami a rombusz alakú berakásokkal díszített fej körül már ötrétegű, és a sárga szín dominál benne.

 

EIGJB63SGCWRGH3 head 600x

Ha a szerelvényeket nézzük, meglehetősen drága vintage Kluson Waffleback hangolókulcsokkal, Epiphone márkájú Maestro Vibrola tremolós húrtartóval és nejlon nyergekkel ellátott LockTone Tune-O-Matic húrlábbal találkozunk. (Itt is mutatkozik némi eltérés az eredeti modellhez képest.) Ugyanakkor a gyártó arra is ügyelt, hogy CTS potmétereket, Mallory kondenzátorokat, és Switchcraft jack aljzatot építsen a gitárba. Az Epiphone Joe Bonamassa 1963 SG Custom az 1963-as modell előtt tisztelegve fényes Dark Wine Red finish-t kapott, és természetesen minden szerelvény aranyszínű.

Csak egy dolog hiányzik a gitárról: sehol nem jelenik meg Joe Bonamassa neve a hangszeren. „Valószínűleg sok embernek jobb ez így” – mondja Bonamassa, de tulajdonképpen ez így volt a korábbi Epiphone – Bonamassa kollaborációk során, így a Lazarus 1959 Les Paul Standard és az 1962 ES-335 gitároknál is. A Joe Bonamassa 1963 SG Custom gitár tájékoztató ára 590 685 forint (Thomann), amiben egy kemény formatok is benne van, melyre az Epiphone felirat mellé Joe Bonamassa nevét is ráírták.  

EIGJB63SGCWRGH3 case front 700x

 

További hír Joe Bonamassa-val kapcsolatban, hogy őszi és tavaszi amerikai turnéja után 2024 április 4-én és 5-én a legendás koncerthelyszínen, a londoni Royal Albert Hallban ad koncertet.

 

 

Bővebben az Epiphone Joe Bonamassa 1963 SG Custom gitárról: Epiphone.