zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Tesztünkben egy új, 2023-as Ibanez AZ modellt mutatunk be, mely minden eddiginél jobban megközelíti a Stratocasterek klasszikus világát.

Az Ibanez AZ szériája évek óta nagy népszerűségnek örvend. Ezek a típusok hajaznak a legjobban a Stratocaster jellegű gitárokra, bár sok tekintetben jóval modernebbek, mégis a márka hangszerei közül ők nevezhetők a legtradicionálisabb stílusúaknak.

 

AZ2203N ATQ 1300x

 

Összerakás, kényelem

Az Ibanez AZ2203N-ATQ a Prestige család tagja, melyet Japánban gyártanak, vagyis kimondhatjuk ez a gitár a márka „felsőbb polcáról” való. A gyári keménytokja már önmagában megérne egy misét, ugyanis a hangszer egy olyan prémium minőségű Ibanez keménytokban érkezik, mely a funkcionális, bombabiztos védelem mellett kifejezetten szép is.

Az Ibanez AZ2203N-ATQ magába foglal minden kényelmi szolgáltatást, melyeket már megszokhattunk a Prestige AZ széria modelljeinél. A nyak-test kapcsolat etalon módon van eldolgozva, illetve lekerekítve, mely a felsőbb fekvések kényelmes elérését luxus szintre emeli. Nem is csoda, hogy az Ibanez el is keresztelte ezt a kapcsolatot, mégpedig a Super All Access Neck Joint névre. Az égetett juhar nyak modern „C” profilú, melyet nem neveznék egyértelműen vékonynak, de vastagnak talán még kevésbé. Sportosabb egy klasszikus Strato nyaknál, de még nem hazudtolja meg a stílust. Véleményem szerint ez a profil egy nagyon jó univerzális, köztes átmenet, mely minden igényt kielégíthet.

AZ2203N ATQ 3 1300x

 

Rózsafa fogólapja átmenetes rádiusszal rendelkezik, vagyis a lenti fekvésekben található nagyobb görbület (kisebb a rádiusz) felfelé haladva egyre inkább laposodik (nő a rádiusz). Ez szintén egy nagyon kényelmes megoldás, mely alacsony húrmagasság beállításra ad lehetőséget, továbbá alsóbb fekvésekben komfortosabbá teszi az akkordok megfogását, fent pedig a szólisztikus játékot, hajlításokat támogatja. Mindezek tetejébe a gitár rozsdamentes acél bundokat kapott, melyek szinte elnyűhetetlenek.

 

feat AZ2204N spring

 

A gitár Gotoh T1502S tremolóval rendelkezik, mely egy kétpontos, vintage jellegű rendszer, de új extrákkal. A babák magasságállító csavarjai süllyesztve vannak, így a jobb kezet a legkevésbé sem irritálják, nincsenek útban. A tremolókar feszessége nagyon könnyen állítható egy kézzel tekerhető szorítóval, nem szükséges hozzá semmiféle külső eszköz (imbuszkulcs, csavarhúzó), így akár játék közben is leengedhető, vagy éppen felkeményíthető. Gyárilag öt rugóval rendelkezik a rendszer, melyek mindegyikén található egy kis gumigyűrű, ami a rugók nem kívánt rezgéseit hivatott némítani. A hangolás stabilitását a túloldalon (vagyis a fejen) szintén Gotoh márkájú satus hangolókulcsok biztosítják. A kulcsok különlegessége, hogy húronként állítható a magasságuk, vagyis a nut túloldalán a húrok dőlésszöge.

Összefoglalva elmondható, hogy a gitár nagyon igényesen, az apró részletekre is ügyelve van összerakva, illetve kivitelezve.

AZ2203N ATQ 7 700x

Hang

Az AZ széria Strato tagjaira eddig a HSS hangszedőkiosztás volt a jellemző, melyeknél helyet kapott az Alter Switch nevű kapcsoló, aminek segítségével az ötállású pickupváltó még több kapcsolásra adott lehetőséget. Az Ibanez AZ2203N-ATQ esetében viszont három single-coil hangszedővel van dolgunk, melyek Seymour Duncan Fortuna pickupok a korábban használatos szintén Seymour Duncan által gyártott Hyperion szedők helyett. Már önmagában az SSS kiosztással is közelebb került a gitár a klasszikus Stratocasterek világához, de az új pickupok még tovább segítik a vintage vonal élethű megközelítését.

AZ2203N ATQ 8 700x

Az Ibanez AZ2203N-ATQ nem rendelkezik Alter Switch kapcsolóval, de azért egy kis okosság itt is el van rejtve. A két Tone potméterből a középen helyezkedő egy Master Tone, vagyis mindhárom hangszedőért felelős. Az alsó Tone potméter viszont egy állítható „blend” funkciót lát el melynek lényege a következőben áll: ha a potméter ki van tekerve, vagyis 10-esen áll, akkor minden pickupállás a Stratocasterekre jellemző hagyományos módon működik, ha viszont elkezdjük áttekerni, akkor fokozatosan hozzáadódik az adott álláshoz a nyaki, vagy a hídi hangszedő, annak függvényében, hogy éppen, hogy áll a pickup-választó kapcsoló. Az alábbiakban összefoglaltuk a lehetőségeinket:

 1. Állás: híd
  Blend funkciója: hozzáadja a nyaki szedőt
 1. Állás: híd+közép
  Blend funkciója: hozzáadja a nyaki szedőt
 1. Állás: közép
  Blend funkciója: ebben az állásban nem funkcionál
 1. Állás: nyak+közép
  Blend funkciója: hozzáadja a hídi szedőt
 1. Állás: nyak
  Blend funkciója: hozzáadja a hídi szedőt

Tehát a fenti összefoglaló alapján jól látható, hogy a gitár használható nyak + híd, illetve mindhárom pickupot használó hangszedőkombinációkban is. Az érdekesség, hogy ezek a kombinációk fokozatos átmenettel képezhetőek, vagyis például a nyaki pickup maximális hangerejéhez hozzá tudjuk húzni a híd pickupot tetszőleges mértékben, és ugyanez működik visszafelé is (a maximális hídi hangszedőhöz tetszés szerint adagolhatjuk a nyaki hangot). Ezzel a funkcióval olyan különleges árnyalatokat kaphatunk, melyeket más gitárral nem igazán tudunk elérni.

AZ2203N ATQ 9 700x

Az öt klasszikus pozícióban a gitár hangja egész egyszerűen kiváló. Nagyon jól hozza a Strato hangot. A hangszedők nagyobb jelűek, mint egy vintage Strat esetében, ezáltal valamivel vastagabb hangot is produkálnak. A nyaknál szép kerek, meleg, hídi állásban szépen csilingel, nem harsány. A köztes pozíciókban pedig nagyon szépen hozza azt a levegős, pattogós világot, melyet egy jó Stratotól várhatunk. A Blend potméter segítségével elérhető mindhárom hangszedő együttes használata egy nagyon érdekes, orros hangzást produkál, mely például a funky zenében kifejezetten jól működhet. A nyak + híd kombináció pedig meglepően jól megközelíti a Telecasterekre jellemző középállást.

Összefoglalás, ajánlás

Az Ibanez AZ2203N-ATQ egy igényesen összerakott, japán minőséget képviselő gitár, melyben nem lehet csalódni. Talán kimondható, hogy az AZ széria Strato hangszerei közül a legautentikusabb darab, mely a legközelebb áll egy tradicionális Stratocasterhez. Adott esetben a Blend potméterrel új ízek keverhetők a klasszikus hangszínekhez. Kényelmi szolgáltatásai abszolút a kornak megfelelőek. Ezen a hangszeren a Stratocaster típus minden kényelmetlen jegye javítva van, oly módon, hogy a hang, illetve az alapkoncepció nem sérül. Aki egy kényelmes, modern kivitelű, de hangi tulajdonságokban mégis a hagyományok felé húzó Strato-t keres, az mindenképpen próbálja ki az Ibanez AZ2203N-ATQ-t, könnyen lehet, hogy ez lesz neki az igazi.

 

Technikai adatok

Forgalmazza: Meinl Distribution
Ár: 787 000 Ft
Test: éger
Nyak: égetett juhar
Fogólap: rózsafa
Pozíciójelölők: „Mother of pearl” pont berakás
Nyak profil: modern „C”
Nyak vastagság: 21 mm (1. bundnál), 23 mm (12. bundnál)
Menzúra: 648 mm
Rádiusz: változó, 228 mm - 305 mm között
Felső nyereg: csont, 42 mm széles
Bundok: 22 db rozsdamentes acél, jumbo
Hangszedők: 3 db Seymour Duncan Fortuna single-coil
Elektronika: 1 hangerő, 1 tone, 1 blend potméter, 5 állású pickup váltó
Tremoló: Gotoh T1502S
Hangolókulcsok: satus
Hardver: króm
Szín: Antique Turquoise Gloss de készül fekete színben is
Tartozék: Ibanez keménytok
Gyártás helye: Japán

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.