zenesz_logo.pngA napokban az Ortega Performer széria két újabb hangszerrel, az elektronikával ellátott RE158RWSN és az RE159RWSN gitárokkal gazdagodott.

Idén tavasszal bemutattuk az Ortega 2023-as újdonságait, köztük a Performer széria új modelljeit is. Ez a sorozat az Ortega talán legnépszerűbb és legszélesebb réteget megcélzó gitárcsaládja, mely alapvetően a Family Pro szériára épül. A Performer modellek a klasszikus gitárépítési technikát ötvözik modern jellemzőkkel. A Perfomer sorozatban vastagabb és thinline testű modellek éppúgy fellelhetők, mint hagyományos és cutaway fazonú gitárok.

A napokban az Ortega Performer széria két újabb hangszerrel, az RE158RWSN és az RE159RWSN modellekkel gazdagodott. Ezek a gitárok a szintén idén bemutatott R158 és R159 modellekre épülnek, és mindkettő tömör tetőlappal büszkélkedhet.

 RE158WRSN web front 1000x

RE158RWSN

A klasszikus formájú RE158RWSN indonéziai rózsafa testére tömör európai lucfenyő tető került. A test minden eleme fényes natúr lakkozást kapott, akárcsak a mahagóni nyak. A fogólap és a 12 lyukas híd anyaga is indonéziai rózsafa, a nyakat kétirányú pálca merevíti és szélessége a felső nyeregnél 48 mm, ami 4 mm-re keskenyebb, mint az R158 modellé, vagyis kényelmes lehet elektromos gitárhoz szokott gitárosoknak is. A gitár skálahossza 650 mm, azaz 25,59 inch.

RE158WRSN web detail 03 rear 1000x

Az RE158RWSN modellt az Ortega MagusPro/G elektronikájával szerelték fel, ami hangolót is tartalmaz, a kezelőpanel a felső káva első ívén kapott helyet. Az elektronikát háromsávos EQ-val, egy hangerő potival és egy fázis fordító kapcsolóval – ami a nem kívánatos gerjedéseket minimalizálja – kezelhetjük. A letisztult, tradicionális megjelenésű hangszer testén diószínű szegélyezés figyelhető meg, a hanglyukat diófa-juharfa-gyöngyház berakású Ortega signature rozetta díszíti, a fejen pedig fehér gyöngyház berakású Ortega logó díszeleg.

 

RE159RWSN web main front 1000x

RE159RWSN

Az RE159RWSN modell az előbbiekben bemutatott, elektronikával ellátott klasszikus formájú gitár tömör kanadai cédrus tetővel készülő változata. A káva és a hátlap anyaga itt is indonéziai rózsafa, és a fogólap, valamint húrláb anyagát is ez a fa adja. Ennek a gitárnak is 650 mm, azaz 25,59 inch a skálahossza és a felső nyeregnél 48 mm széles a nyaka. Az RE159RWSN is megkapta az Ortega MagusPro/G elektronikáját, és minden egyéb összetevőjében megegyezik az RE158RWSN modellel. A díszítő elemek – rozetta, binding, Ortega logó – is azonosak.

RE159RWSN web detail 12 brfige 700x

 

Mindkét új gitár esetében sejthető a gyártó szándéka: a korábban megjelent R158 és R159 modellekre jellemző tradicionális klasszikus gitárelemek megtartása mellett azon gitárosoknak kedvezni, akik az elektromos gitárok világából közelítenek a klasszikus gitárhangzás felé. Erre utal a 4 mm-rel keskenyebb nyak és a beépített elektronika, ami jelentősen megkönnyíti a klasszikus hangzás zenekari környezetben, élőben történő hangosítását. Mindkét gitár hazai ára 225 000 forint, és ebben az árban egy professzionális puhatok is benne van.

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.