zenesz_logo.pngAz Epiphone Marty Schwartz ES-335 a népszerű online gitároktató, Marty Schwartz signature modellje.

A YouTube alapjaiban változtatta meg a gitártanulást azzal, hogy az oktatók számára szinte korlátlan elérhetőséget, a tanulni vágyóknak pedig az oktatóanyagok felfoghatatlan választékát nyújtja. Ha bármikor kíváncsi vagy, hogy egy dal szólóját, harmóniamenetét, akkordfordításait vagy valamelyik riffjét hogyan lehet lejátszani, viszonylag gyorsan találsz tutorial anyagokat. (Az persze már egy más kérdés, hogy az adott anyagban mennyire korrekt és pontos választ kapsz a keresett rész lejátszásának módjára, elég nagy a szórás, bár újabban sok nagyon korrekt és alapos oktatóanyag lelhető fel.)

EIES335MSSCHNH1 front 1300x

Aki gitározik és valaha keresett valami gitároktató anyagot a YouTube-on, annak ismerősen csenghet Marty Schwartz neve. 3,9 millió feliratkozóval és több mint 2 milliárd videómegtekintéssel, valamint hosszabb pályafutással, mint a legtöbb rockbanda, Marty vitathatatlanul mindenkinél több embert tanított gitározni, mint bárki más a világon.

A puhakalapos gitároktató a gitárosoknak tett szolgálataiért az Epiphone-tól kiérdemelt egy saját signature modellt, ez a Marty Schwartz Epiphone ES-335. Azt, hogy ez egy signature gitár, a fej hátoldalán található logó jelzi, amely Marty Schwartzot a védjegyének számító puhakalapban ábrázolja. Ugyanakkor ez a hangszer néhány részletben eltér az standard, Gibson által inspirált eredeti Epiphone ES-335-től. Marty Schwartz hathúrosán téglalap alakú berakások figyelhetők meg a fogólapon a pont alakú pozíciójelölők helyett. A Kluson-style hangolókulcsok helyett pedig satus Grover 502C Roto-Grip Rotomatic kulcsokkal szerelték fel a gitárt, és az elektronikát is módosították a signature modellen.

EIES335MSSCHNH1 back 1300x

A hangszer teste – top, káva, hátlap – ötrétegű juharfából készült, melyet AAA minőségű lángolt juhar felsőréteg díszít. A félüreges test lucfenyő belső merevítést kapott a centerblokk anyaga juharfa. A kényelmes '60s SlimTaper Rounded „C” profilú mahagóni nyak ragasztott illesztéssel csatlakozik a testhez. A 12”-os rádiuszú indiai babérfa fogólapra 22 érintő került, a nyak szélessége a Graph Tech felső nyeregnél 43 mm, a gitár skálahossza 628.65 mm / 24,75 inch.

A két hangszedő – Alnico Classic Pro humuckerek – ugyanazok, mint a standard Epiphone ES-335 modelleken, azonban az elektronika lényegesen több lehetőséget kínál. Kapunk egy háromállású pickup-váltót, plusz mindkét hangerő potmétert push-pull kapcsolóval látták el, melyekkel a humbuckereket lehet felezni, a nyaki pickup hangszín potiján pedig egy push-pull fáziskapcsoló található.

EIES335MSSCHNH1 side 1300x

A szerelvények nikkel színűek, így a már említett Grover kulcsok, a LockTone Tune-O-Matic húrláb és LockTone Stop Bar húrtartó, valamint a pickupok borítása is. A fényes Sixties Cherry színű gitáron ötrétegű koptatólapot találunk, testet és a fogólapot krémszínű szegélyezés díszíti.

„Az Epiphone-nal közösen hoztuk létre az álomgitáromat, ami abszolút mérföldkő a zenei utamon. Ez a gitár megtestesít mindent, amit szeretek a játékban és a tanításban” – nyilatkozta Schwartz az új signature hangszerről.

 


A Marty Schwartz Epiphone ES-335 javasolt ára a módosítások miatt kissé több, mint standard változaté, keménytokkal együtt 999 EUR, a Thomann pillanatnyilag 364 500.- forintért kínálja.

További információk: Epiphone.