zenesz_logo.png- BORBÉLY TAMÁS - A Yamaha hat éve hozta ki az akkor forradalminak számító technológiával ellátott akusztikus hangszerét, az első Transacoustic gitárt, az LL-TA modellt.

A technológia lényege nagyon röviden, hogy a gitár akusztikus hangját közvetlenül, elektronika nélkül, mechanikus úton effektezni képes. Akkor még csak pár különböző modellt tartalmazott a széria, viszont mára eléggé kibővült a paletta: a Transacoustic család tartalmaz különböző testformájú, illetve konstrukciójú gitárokat, sőt nejlonhúros, klasszikus modellt is. Jelen tesztünkben a széria egy viszonylag újabb modelljét, a Yamaha FS-TA Transacoustic gitárt vesszük szemügyre.

Brown Sunburst front 1300

Yamaha FS-TA Brown Sunburst

 

Összerakás, kényelem

A hangszer nevében az „FS” rövidítés a „Folk Small” szavakra utal, mely a gitár stílusát hivatott jelölni. A test amúgy Yamaha „koncert” testtípusai közé sorolható. Menzúrája 634 mm-es hossza alapján inkább a rövidebbek közé sorolható, de azért még messze nem egy mini, vagy „travel guitar” rövidségű. Húrnyomás (action) tekintetében viszont már ez is segítség – valamivel könnyebbé teszi a gitáros életét. A nagytestvér LL-TA-hoz képest a felső nyereg szélessége is keskenyebb 1 mm-rel, itt ugyanis mindössze 43 mm-es, ezáltal a húrköz is mindössze 10 mm. Ezeket a paramétereket számba véve, illetve a gitárt kézbe fogva is megállapíthatjuk, hogy egy alapvetően kényelmes, játékkomfort tekintetében „kevésbé küzdős” hangszerről beszélhetünk. Még az is jól érezheti magát rajta, akinek nem az akusztikus gitár a fő profilja, hanem inkább az elektromos gitárok irányából érkezik ehhez a hangszerhez.

Vintage Tint fr 1300

Yamaha FS-TA Vintage Tilt

Tetőlapja tömör fenyő, oldal- és hátlapja mahagóni, a fogólap és a húrláb pedig rózsafából készült. Faanyag felhasználás tekintetében egy teljesen jól bevált standard kombinációról beszélhetünk. A nyak anyaga „nato”, mely talán valamivel kevésé ismert, illetve használt fa. Bár magát a fát nem sorolhatjuk a mahagónik családjába, mégis bizonyos tulajdonságaiban rá hajaz, éppen ezért megfelelő stabilitást biztosít. A Yamaha FS-TA háromféle színben érhető el, Brown Sunburst, Vintage Tilt és Ruby Red. Az általam tesztelt Brown Sunburst szín véleményem szerint nagyon szép választás ehhez a hangszerhez. Aki egy kicsivel a „többet mutató”, melegebb színeket preferálja, annak biztosan tetszik ez a természetes átmenetes színkompozíció.

 Ruby Red 1300x

 Yamaha FS-TA Ruby Red


Hang

A gitár akusztikus hangját önmagában nézve is megállapítható, hogy egy teljesen korrekt, kiegyenlített hangú hangszert tartunk a kezünkben. A gitár azonban a „natúr” hangja mellett egy különleges extra sound-ot is tud... A Transacoustic technológia lényege, hogy a testen belül, a hangszer hátlapjára rögzített rezonátor – amit a Yamaha actuator-nak hív – a húrok rezgésére reagálva effektezett hangot ad ki, erősítésnek, hangszórónak magát a hangszertestet használva. Így az effektezett hangot a gitár hanglyukán keresztül hallhatjuk, vagyis autentikus reverbbel és kórussal effektezett hangot kapunk minden külső eszköz vagy erősítés nélkül. Ez elsőre egy nagyon érdekes, szürreális élmény, már-már hihetetlennek tűnik. Rövid használat után viszont úgy hozzá lehet szokni, hogy kikapcsolva a rendszert a gitár természetes hangja nagyon száraznak tűnhet. Az effektekért felelős System70 rendszer két egymástól független effekttel rendelkezik, konkrétan egy zengetővel, és egy kórussal.

 

Ruby Red pots 750x

 

A gitár testen három potméter található, melyek közül az egyik a bekapcsoló gombként is funkcionál. Ezt körülbelül egy másodpercig nyomva tartva aktiválhatjuk a rendszert. Ha kihangosítva használjuk a hangszert, akkor ez a kapcsoló a gitár saját piezo-hangszedőjének a hangerő potmétere is egyben. Ezen kívül az egyik potméterrel a reverb, a másikkal a kórus szintjét szabályozhatjuk, egymástól teljesen függetlenül. Használhatjuk a hangszert csak zengető, vagy csak kórus effekttel, illetve a kettő tetszés szerinti keverésével. A kórus nagyon ízléses, még teljesen kitekert állapotban sem telepszik rá a natúr hangra, inkább csak megfelelő módon fűszerezi azt. A reverb potméter a nulla állástól a félig kitekert pontig room jellegű zengetést ad, a felétől a teljesen kitekert pozícióig pedig nagyobb terű hall reverbet produkál. A rendszer kezelése rettentően egyszerű, mégis nagyon sokféle kombinációt, árnyalatot kaphatunk, mellyel ízlésünk szerint színezhetjük gitárunk hangját.

Eddig az effektek használata akusztikus hangszerek esetében csak valamilyen külső rendszer, hangosítás útján valósulhatott meg. A Transacoustic technológiával viszont túl azon, hogy nem kell hangosítást használni az effektezéshez, különösen nagy érték, hogy a legtermészetesebb módon tehetjük mindezt, hiszen nem egy hangszedő, vagy mikrofon által továbbított hangra kerül rá az effekt, hanem a valós térben születő gitárhangra.

Fontos megjegyezni, hogy az effektek nem csupán akusztikusan használhatók. Ha a gitárt saját piezo rendszerével kihangosítjuk, akkor az effektezés vonalban is megvalósul. Ilyen módon a gitár gyakorlatilag két beépített effekttel rendelkezik.

 

 

Összefoglalás, ajánlás

A Yamaha Transacoustic sorozat legelérhetőbb árú gitárja, az FS-TA ugyanúgy magában hordozza a System70 rendszer által adott élményt, mint drágább testvérei. (Az egyik fő eltérés, hogy itt a tetőlap faanyaga itt nem lett A.R.E. – Acoustic Resonance Enhancement – technológiával kezelve, mint a drágább verzióknál.) Az akusztikus effekteknek köszönhetően a hangszeren való gyakorlás, komponálás jóval inspirálóbbá válhat. A térélmény komfortját a hangszerbe integrálva mindenhová magával viheti az ember – legyen szó egy baráti összejövetelről, klasszikus tábortűzi zenélésről, zenekari próbáról, vagy akár egy kisebb, erősítés nélküli klubkoncertről. Nagyobb koncerteken, kihangosítva a saját piezo-hangszedőjének köszönhetően ezek az effektek ugyanúgy jelen vannak a vonal jelben is, tehát a legkényelmesebb módon, bármilyen effektpedál nélkül kapunk egy zengetőt és egy kórust, a gitárba építve. Az akusztikus alkalmazás viszont tényleg szürreális élmény, szerintem mindenkinek érdemes kipróbálni!

 

 

Technikai adatok

Test: Concert
Fedlap: tömör fenyő
Hát és oldal: mahagóni
Nyak: nato
Fogólap: rózsafa
Menzúra: 634 mm (25")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 43 mm (1.687")
Szegélyezés: test, fogólap
Hangszedő: SRT Piezo
Elektronika: SYSTEM70 TransAcoustic
Vezérlők: Reverb / Chorus / TA Switch / Line Out Vol
Húrláb: rózsafa
Kulcsok: Die-cast króm, TM29T
Szín: Brown Sunburst
Tartozék: elemek

A teszt a Zenész Magazin 2023. augusztusi 239. nyomtatott számában jelent meg először.