zenesz_logo.png– KERES TIBOR – A 2021-ben debütáló, Japánban gyártott Ibanez AZS sorozat 2023-ban három új izgalmas modellel bővült.

Az AZS testforma a klasszikus Fender Telecaster fazont idézi. Tulajdonképpen egy terjedelmes felső „szarvval” rendelkező single-cutaway kialakításról beszélhetünk, ami egyébként nagyon hasonló az elődnek is tekinthető, 2008-ban bemutatott Ibanez FR sorozat modelljeinek testformájához. Az AZS sorozat ötvözi az említett T-Style FR sorozat esztétikáját, a másik elődnek tekinthető AZ széria bizonyos elemeivel, gondolunk itt az ovális „C” profilú hőkezelt juharfa nyakra és az ergonomikus Super All Access nyakillesztésre.

A másik jellegzetessége az AZS modelleknek a single-coil bridge pickup, ami ferdén beépítve, egy acéllemezen kerül elhelyezésre. (Kivétel ez alól Lari Basilio LB1 gitárja.) A Telecaster jellegű gitárokon a húrláb is ebbe az acéllemezbe integrálva jelenik meg. Az Ibanez újított, és kettéosztotta ezt az „acéltálcát” egy külön pickup rögzítő lemezre és a híd rögzítőre. Így lehetőség nyílt a T-Style design megtartásával tremolós húrláb kialakítására is. Az AZS sorozat modelljei Japánban készülnek és a gyártó Prestige termékvonalához tartoznak.

AZS2200 MGR resize


Ibanez AZS2200-MGR

A három új AZS modell közül ez az egy, ami égerfa testtel készül, a testhez az Ibanez S-TECH WOOD hőkezelési eljárásán átesett, ovális „C” profilú juharfa nyak csatlakozik Super All Access nyakillesztéssel. Ez az ergonomikus kialakítás könnyebben elérhetővé teszi a felső fekvéseket, az S-TECH WOOD hőkezelési technológia pedig megnöveli a faanyag stabilitását, tartósabbá, vízállóvá teszi és jobban tűri a hőingadozásokat is.

Ahogyan a nyak, úgy a szintén juharfa fogólap is megkapta az S-TECH WOOD kezelést, a 12” (305 mm) rádiuszú fogólap 22 érintőnek ad helyet. A fogólap oldalán lumineszcens pozíciójelölők teszik lehetővé a könnyű a tájékozódást akár sötétben is. A rozsdamentes acél jumbo érintők élét a játékkomfort növelése érdekében lágy ívben lekerekítették (Prestige fret edge treatment). A nyak szélessége a csont felső nyeregnél 42 mm, a gitár skálahossza 648mm/25.5".

AZS2200 MGR 2 resize

Az AZS2200 single-coil/humbucker pickup konfigurációjával olyan gitárosok érdeklődését keltheti fel, akik a klasszikus Tele „twang” és a modern, harapós humbucker hangzások ötvözését kedvelik. A hídi passzív Seymour Duncan Alnico II Pro Custom single-coil szállítja a tiszta és „twang” hangzások széles tárházát és a harapós közepeket. A már említett acéllemez fontos összevője az un. „twang” hangszínnek, ami a tradicionális single-coil pickuppal együtt eredményezi az AZS sorozat gitárjainak jellegzetes hangzását.

 

SWITCHING DIAGRAM 034

A nyaki passzív Magic Touch-mini™ pickup azt az ikonikus tisztaságú jól artikulált hangzást tudja, amiről ezek a gitárok ismertek, ugyanakkor a kimenő jelszintjét úgy konfigurálták, hogy az tökéletesen illeszkedjen a húrláb hangszedőéhez. Mindezek mellett a gitár megkapta az Ibanez dyna-MIX5 kapcsolási rendszerét, melyben az apró, kétállású Alter kapcsoló segítségével további pickup variációk lehetségesek.

A Gotoh céggel közösen tervezett, két ponton szinkronizált, ötrugós T1802 tremolós húrláb titánium nyergei és a tömör acél tremoló blokk rendkívül gyorsan reagáló és jól artikulált termoló műveleteket tesznek lehetővé. A tremolókar  bepattintós, vagyis egy mozdulattal a helyére illeszthető. Míg az AZ sorozatra a süllyesztett tremolós húrláb jellemző, addig itt a húrlábat közvetlenül a testre erősítették, az így létrejött közvetlen kapcsolat a húrláb tartólemeze és a gitártest között jobb rezonanciaátvitelt eredményez és segít a játék dinamikájának átvitelében. Fontos megemlíteni a satus Gotoh® Magnum Lock H.A.P. rendszerű hangolókulcsokat. A H.A.P. rendszer lehetővé teszi, hogy húronként állítsuk be, hogy a húrbefűző lyuk milyen magasságban legyen a felső nyereg síkjához képest, másképpen fogalmazva az ideális húrtörési szöget.

 

 

A fényes poliészter lakkozású AZS2200-MGR Mint Green (mentazöld) színben készül, tájékoztató ára: 787 000 forint, amiben egy keménytok is benne van.

 

 

AZS2209 ATQ resize

Ibanez AZS2209-ATQ

Szinte minden jellemző, amit a fentebb ismertetett AZS2200-MGR gitárról leírtunk, igaz az Ibanez AZS2209-ATQ modellre is. Találkozhatunk azonban kisebb nagyobb eltérésekkel is, ilyen például a test anyaga, ami ennél gitárnál kőrisfa. A nyak profilja, anyaga, illesztése megegyezik az előző gitárnál írtakkal. Itt is S-TECH WOOD kezelésen átesett juharfa nyakkal és fogólappal van dolgunk. Az érintők száma, anyaga, eldolgozása (Prestige fret edge treatment) is teljesen azonos.

 

AZS2209 ATQ 2 resize

 

Ez a modell is a Seymour Duncan Magic Touch-mini™ humbucker (nyaki pozíció) és Seymour Duncan® Alnico II Pro™ Custom single-coil (húrláb pozíció) hangszedőket kapta meg, az Ibanez dyna-MIX5 kapcsolási rendszerével együtt, amit egy hangerő- és egy hangszín potival, egy Alter kapcsolóval és a háromállású pickup-választóval kezelhetünk. Az elektronikát szemügyre véve szembetűnő, hogy ezen a gitáron – az AZS2200-MGR-től eltérően – háromrétegű koptatólap veszi körül a hangszedőket, a kezelőgombok a test ívét követő elegáns, krómozott fémpanelen kaptak helyet és így kissé más helyre kerültek, mint az AZS2200-MGR modellen. A már korábban említett, kettéosztott pickup- és húrláb tartólemez itt is jelen van, azonban a fix, testen átmenő húrozású Gotoh F1803 húrláb három speciális kialakítású In-Tune titánium húrlábnyereggel rendelkezik. A hangolókulcsok ezen a gitáron is Gotoh® Magnum Lock H.A.P. rendszerűek.

 

 

Ezen az AZS modellen is megtaláljuk az olyan apró luxus elemeket, mint a fogólap oldalán elhelyezett Luminlay pozíciójelölők, az olajjal impregnált csont felső nyereg és az olajjal kezelt, „jól bejátszott” érzetet keltő juharfa nyak. A típusjelzésben megjelenő ATQ a gitár látványos Antique Turquoise színére utal, ami szépen harmonizál a króm szerelvényekkel. Az Ibanez AZS2209-ATQ tájékoztató ára: 787 000 forint, amiben egy keménytok is benne van.

 

AZS2209B BK 1300x

Ibanez AZS2209B-BK

Az új AZS gitárok harmadik modellje, az Ibanez AZS2209B-BK a színétől és a koptatólap színétől eltekintve gyakorlatilag teljesen megegyezik az előzőkben bemutatott AZS2209-ATQ gitárral. Ez is fix húrlábas, Seymour Duncan Magic Touch-mini™ humbuckerrel és Seymour Duncan® Alnico II Pro™ Custom single-coil pickuppal felszerelt, Telecaster fazonú, kőrisfa testű hangszer, ami minden paraméterében azonos az AZS2209-ATQ gitárral. Itt említjük meg, hogy mindkét AZS2209 testét esztétikus fehér binding szegélyezi, a jack kimenet aljzata is máshová került, mint az AZS2200-MGR modellen, és egy praktikus krómozott fémpanellel rögzítették a testhez. Az AZS2209B-BK – ahogyan típusjelzés is utal rá – fényes fekete finish-t kapott és a szerelvények itt is krómszínűek. Az Ibanez AZS2209B-BK tájékoztató ára: 787 000 forint, amiben egy keménytok is benne van.

 

 

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.