zenesz_logo.pngPaul Gilbert és az Ibanez kapcsolata talán egyike a legsikeresebb márka-művész együttműködéseknek az elektromos gitárok világában.

Most ez a világ egy kicsit kitágult két új, signature gitár, a PGM50 és a PGM1000T modellek megjelenésével. A gitárok ismerősnek tűnhetnek, minthogy Paul Gilbert visszatért a kissé élesebb kontúrokkal rendelkező Strat-style RG testformához, a szinte védjegyének számító festett f-lyukakkal, de azért meglepetések is akadnak bőven.

p region PGM1000T ACB 33 fr 1300x

Ibanez PGM1000T Paul Gilbert Signature gitár

Kezdjük a limitált kiadású PGM1000T-vel, bár attól tartok, hogy idehaza olyan nagyon sok nem fog elkelni belőle a „kissé” magas ára miatt. Ez a modell első ránézésre talán vajsárga Aged Cream Burst színével hívja fel magára a figyelmet, ugyanakkor fontos, hogy elsőként a sorozatban, ez a hangszer testen átmenő nyakú konstrukciójú. Gilbert eddigi PGM modelljei – ideértve a PGM50-et is – mind csavarozott nyakkal rendelkeztek. (Kivéve az FRM300-at, ami ragasztott nyakú.)

IBANEZ PGM1000T ACB 07 rear 700x

 

A PGM1000T három részből álló juharfa nyaka kőrisfa testen „halad át”, a nyak Gilbert kivételesen vékony signature profiljával büszkélkedhet – 18,5 mm „vastag” az első bundnál és 20,5 mm a 12. fekvésben. Az ébenfa fogólap rádiusza 16,9” azaz 430 mm, a pozíciókat pont alakú gyöngyház berakások jelölik, a 22 rozsdamentes acél jumbo érintő élét pedig a játékkomfort növelése érdekében lágy ívben lekerekítették (j.custom fret edge treatment). A gitár skálahossza 648 mm/25,5", a nyak szélessége a DURACON® felső nyeregnél 43 mm.

IBANEZ PGM1000T ACB head 700x447

A gitárt – Gilbert kedvenc hangszedőivel – két Alnico mágneses passzív DiMarzio Air Classic humbuckerrel szerelték fel, melyeket egy háromállású pickup-választóval és a díszítőelem f-lyuk sarkában diszkréten meghúzódó fekete hangerőgombbal kezelhetünk. Talán azt is mondhatnánk, hogy az Air Classic pickupok krémes high-gain tónusát a gitár Aged Cream színéhez hangolták, de viccet félretéve, a videó tanúsága szerint a PGM1000T valami embertelenül jól szól, nehéz rá jelzőt találni…

A signature gitár fekete szerelvényeket kapott, testen átmenő húrozású Gotoh® GTC101 húrlábat és könnyen kezelhető és precíz Gotoh hangolókulcsokat. Az aranyszínű pickup borítások, a test színére lakkozott fej, a testet szegélyező fekete binding, az f-lyukban megbúvó kezelőszervek és az Aged Cream Burst finish együttesen visszafogottan elegáns, mégis egyedi, azonnal felismerhető külsőt eredményeznek. A Japánban gyártott Ibanez PGM1000T-ACB Paul Gilbert gitár tájékoztató ára
2 865 000 forint, keménytokkal együtt, és várhatólag decembertől lesz idehaza elérhető.

 

p region PGM50 BK 1P front 1300

Ibanez PGM50 Paul Gilbert Signature gitár

A PGM50 már ismertebb recept alapján készült, az ötrészből álló juharfa/diófa nyak amerikai hársfa testhez csatlakozik, csavarozott illesztéssel. A nyakra 15,7”-os rádiuszú rózsafa fogólap került, szintén pont berakásokkal és 22 médium érintővel, melyek a kényelmesebb játék érdekében Premium bundvég eldolgozásban részesültek. A nyak vastagsága az első fekvésben 20 mm, a 12. fekvésben pedig 22 mm, vagyis minimálisan vastagabb, mint az előző gitáré. A nyak szélessége a műanyag felső nyeregnél 43 mm, a gitár menzúrája 648 mm/25,5”.

 PGM50 pu 700x423

 

Ez a modell HSH pickup kiosztású. A nyaki és a hídi pozícióban ismét a vintage hangolást a modern technológiával ötvöző hihetetlenül dinamikus DiMarzio Air Classic humbuckerekkel találkozhatunk, míg a középső DiMarzio PGM single-coil a vintage és modern soundok tökéletes mixét nyújtja. A pickupok kezelése egy ötállású pickup-választóval és egy hangerő potival történhet. Az alábbi demó videóban ezt a modellt is megszólaltatja Gilbert, és nem hiszem, hogy bárkinek csalódást okozna ez a sound.

PGM50 BK rear 700x412

 

A PGM50 aranyszínű szerelvényekkel büszkélkedhet: a könnyen kezelhető, testen átmenő húrozású F106 húrláb jótékony hatással van a hangkitartásra, a satus Gotoh MG-T kulcsok pedig precíz és garantáltan stabil hangolást biztosítanak. A feketére lakkozott gitár testét és fejét krémszínű szegélyezés díszíti, ami a díszítőelemként itt is megjelenő két aranyszínű f-lyukkal nagyon feldobja a gitár megjelenését. A PGM50 ára már az elérhetőbb kategóriába esik, a tájékoztató ára puhatokkal együtt 557 000 forint és várhatólag októbertől lesz elérhető.

 

 

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.