zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Az új „Iron Maiden Stratocaster” – amit Dave Murray neve fémjelez – nem szakít alapjaiban a típus hagyományaival, de modern összetevőkkel ötvözi azokat.

Dave Murray 1977 óta oszlopos tagja a rocktörténelem egyik megkerülhetetlen zenekarának, az Iron Maiden-nek. Az összes kiadott lemezükön játszik, illetve a zenekar megszólalásának szerves részét képezi. Ennek a hangzásnak pedig fontos eleme a hosszú évek óta használt Fender Stratocaster gitárja, mely mindig is eltért a tradicionális Strato típusoktól. Nemrég signature hangszerének egy új verziója jelent meg, mely jelen tesztünk főszereplője.

0141010303 gtr frt 001 front 1300x

 

Összerakás, kényelem

Ahogy már a bevezetőben is utaltunk rá, ez a hangszer több ponton is eltér a Strat hagyományoktól, azonban klasszikus Sunburst színében, a vintage kinézetű hangolókulcsok használatában és még rengeteg dologban igenis követi az örökséget. Ez a kettősség, a modern és a klasszikus világ találkozása mind külsőben, mind pedig hangzásban is megjelenik ennél a gitárnál.

A kézbevétel első pillanatában a nyakprofilnál már rögtön feltűnik a modern érzet. A hivatalos specifikációban pusztán annyi van megadva, hogy „C” profilú a nyak, de ez eléggé eltér egy szokványos Fender „C” verziótól, ugyanis ennek a gitárnak a nyaka jóval vékonyabb, mint a megszokott Stratocaster nyak. Vastagságát, érzetét már-már az Ibanez által gyártott „sport nyakakhoz” lehet hasonlítani. Rádiusza is meglehetősen modernnek mondható, mivel 9,5 - 14”-ig terjedő változó rádiusszal (compound-radius) rendelkezik. Ez az átmenetes megoldás lent (a fejhez közelebb) nagyobb görbületet, felfelé haladva pedig egyre laposabb terepet kínál, így lent kényelmesebb az akkordok fogdosása, míg fent (a testhez közelebb) nagyobb komfortot biztosít a szólisztikus játékhoz, nyújtásokhoz. A modern profil és rádiusz ellenére a fogólapra mindössze 21 médium jumbo érintő került.

 

0141010303 gtr back 001 rear 1300x

 

A Fender signature gitárjainál általában a fej elülső részén, a márka logó környékén található a művész aláírása, ennél a modellnél viszont Dave Murray aláírása szerényen, a fej hátoldalán kapott helyet. Maga a Fender felirat egyébként kissé nagyobbnak tűnik ezen a hangszeren az átlagos Fender logókhoz képest.

Mint Dave korábbi hangszerei, ez a gitár is Floyd Rose tremoló rendszerrel van felszerelve, a felső nyereg is természetesen satus, ezáltal nagyobb hangolási stabilitást biztosít. Fontos megemlíteni, hogy ez a Floyd Rose azonban nem az konstrukció, mely a legtöbb „metalbaltán” található, ugyanis az alsó részénél nincsen a testen plusz marás, tehát kevesebb mozgásteret biztosít hátrahúzásnál, vagyis a hang felfelé való húzásánál. Gyárilag eleve lebegőre, vagyis floating-ra van beállítva, azonban ez felfelé körülbelül akkora teret biztosít, mint egy vintage tremoló floating beállítás esetén. Lefelé viszont szabad az út: költői túlzással élve „bokáig ereszthetők” a húrok. A standard Floyd Rose marás elhagyása miatt nem tátong „gödör” a tremoló hátsó része alatt, így megmaradt a test klasszikus szépsége.

A faanyag felhasználás tekintetében abszolút maradtak a megszokott Stratocaster sémánál, vagyis az éger testhez rózsafa fogólapos juhar nyak tartozik. Mind a nyak, mind a test magas fényű finish-el rendelkezik, a koptatólap gyöngyház mintás, így az összehatás egy fokkal feltűnőbb, mint egy átlag Strato esetében, de még messze nem tolakodó, vagyis abszolút ízléses.

fender dave murray stratocaster hhh PU 700x

Hang

Dave Murray korábbi Fender gitárjainál a HSH pickup kiosztás volt a megszokott, vagyis nyaki, és híd pozícióban erőteljes humbuckerek voltak, középen pedig egy single-coil hangszedő dolgozott. Ennél az új modellnél, azonban változott a képlet. Küllemre közelebb került a klasszikus három single-coil-os Stratocaster design-hoz, ugyanis három Seymour Duncan mini humbucker kapott helyet a gitáron, ilyen módon viszont a pickup kiosztás már HHH verzióra változott. A nyakhoz és a hídhoz is egy-egy Hot Rails SHR-1 pickup került, mely meglehetősen nagyjelű hangszedő. A Seymour Duncan legerőteljesebb single-coil méretű passzív hangszedője, mely élethűen visszaadja a valós méretű humbucker hangját és játékérzetét. Középre egy JB Jr. SJBJ-1N került, ez a hangszedő a Seymour Duncan egyik legnépszerűbb terméke, mely sok esetben a hídhoz, vagy a nyakhoz kerül. Ennél a modellnél viszont a két szélső erőteljes Hot Rails hangszedőhöz nagyon jó kiegészítésnek bizonyul a középső pozícióban lévő JB Jr.

Fender Dave Murray Stratocaster RW 2 Color head fr 700x

Saját tapasztalataim teljesen egybevágtak az „ígéretekkel”, ugyanis a Hot Rails-ek valóban mindkét helyen hozzák az „erőművet”. Nyaknál ugyanakkor megmarad valamennyi abból a csilingelésből is, melyet mindenki szeret a Stratókban. Hátul abszolút hasít a rock: közép-dús, ahogy kell, nincsen benne bántó, harsány cicergés. Szerencsés módon a köztes állások (nyak + közép, híd + közép) viszonylag jól megmaradtak kikönnyített, középhiányos hangnak, ahogyan az a single-coil hangszedőknél megszokott. Sok esetben a single méretű humbuckerek használatakor nagyon elvész ez a köztes Strato-jelleg, annyira erősen megváltozik a hangi adottság, itt azonban a nagy jelszintek ellenére (nyilván a jó párosításnak köszönhetően: Hot Rails és JB Jr.) a Strat íz jobban megmarad, mint szokott. Természetesen egyik köztes pickup állás sem lesz tradicionális Stratocaster „drót” hang, de a jellege megvan, csak minden izmosabban szól.

Ennek a hangszedő konfigurációnak további nagy előnye, hogy teljesen zajtalan marad a hangszer minden pozícióban. A fent említett hangi adottságoknak köszönhetően a gitár nagyon sokszínű, és egyáltalán nem csak a keményebb műfajokra használható, úgy gondolom, hogy ez a hangszer hitelesen megállja a helyét a legtöbb zenei műfajban.

 

Strat head 700x420

 

Összefoglalás, ajánlás

A Fender Dave Murray Stratocaster egy kiváló, modern Starto, mely nem szakít alapjaiban a típus hagyományaival, sőt inkább megőrizni törekszik, amit csak lehet, mind a külső jegyek-, mind pedig a hang tekintetében. A rockzenén kívül is kiválóan alkalmas lehet számos zenei stílus művelésére, mivel a Stratocaster hangzásvilágot tartalmazza, azonban teszi mindezt egy modernebb, felturbózott formában. Aki a szokásos Fender nyakprofilokat túl vastagnak tartja, de az Ibanez Wizard nyakakat már túl soványnak, annak könnyen lehet, hogy ez lesz a telitalálat. Egy próbát mindenképpen megér!

Fontosabb adatok

Teszthangszer: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 527.200 Ft
Nyak test kapcsolat: csavarozott
Test: éger
Nyak: jávor, „C” profil
Fogólap: rózsafa (rádiusz: 9.5-14" átmenetes)
Menzúra: 648 mm (25.5")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42,86 mm (1.68")
Érintők: 21 db (médium jumbo)
Hangszedők: Seymour Duncan Hot Rails Strat SHR-1N (nyak), Seymour Duncan JB Jr. SJBJ-1N (közép), Seymour Duncan Hot Rails Strat SHR-1B (híd)
Elektronika: 1 hangerő, 2 hangszín, 5-állású pickup-váltó
Szerelékek: króm
Húrláb: Floyd Rose FRT-O1000
Kulcsok: Vintage-Style
Szín: barna színátmenet, látható famintával, gyöngyház koptatólap
Tartozék: puhatok